Kako umanjiti štete od niskih temperatura na biljkama?

Početkom proljeća, posebno tijekom mjeseca travnja, svjedoci smo čestih pojava niskih temperatura praćenih mrazom, koje negativno djeluju na biljke uzrokujući velike štete. Kako bi se umanjile štete na mladim biljkama, cvjetovima ili tek zametnutim plodovima preporučuje se korištenje biostimulatora.

Danas se najviše upotrebljavaju biostimulatori na bazi aminokiselina jer imaju dokazani učinak na biljku, male doze primjene i prihvatljivu cijenu. Jedan od takvih proizvoda je i Sinergon.

Sinergon 2000

Zbog čestih pojava stresnih uvjeta posljednjih godina, kao i promjene klime, u poljoprivrednoj je proizvodnji primjena biostimulatora postala mjera kojoj se pridaje sve više pažnje i pomalo je uvodimo kao neizostavan zahvat u sklopu mjera njege usjeva.

Pravilnom primjenom biostimulatora smanjuje se negativan učinak brojnih stresnih uvjeta

Brojni su stresni uvjeti za biljke: abiotski čimbenici (mraz, suša, niske i visoke temperature, nedostatak vlage), biotski čimbenici (bolesti, štetnici), visoke energetske potrebe biljke u različitim fenofazama (ukorjenjivanje, vegetativni rast, cvjetanje, zametanje ploda…) te stresni uvjeti nastali radom čovjeka (presađivanje, prskanje pesticidima, pljevidba, zalamanje vrhova i sl.).

Sinergon 3000

Kako bi biljke lakše prebrodile, takve za njih nepovoljne situacije, na tržištu postoje posebni biostimulatori kao što su Sinergon plus i Sinergon 3000 – koji osiguravaju brži oporavak i razvoj biljaka u stresnim uvjetima, kao i bolji vegetativni razvoj, bolju uravnoteženost biljke i veću produktivnost.

Primjena ovih biostimulatora je posebno bitna u pripremi biljaka za te stresne uvjete te pomoć biljkama za brže otklanjanje navedenih stresnih situacija. Sinergon je najbolje koristiti preventivno kako bi se biljke što bolje pripremile za stresne uvjete, ali se može koristiti i nakon stresnih situacija za brži oporavak biljke.

Sinergon je biostimulator obogaćen aminokiselinama (glutaminska kiselina, cistein, serin, prolin, glicin), magnezijem, najbitnijim elementom za formiranje klorofila te željezom koji je pokretač procesa fotosinteze. Biljke tretirane Sinergonom su otpornije, vitalnije i produktivnije te otpornije na stresne uvjete. Primjena navedenih biostimulatora preporučuje se tijekom cijele vegetacije, a posebno pred pojavu različitih situacija koje mogu izazvati stres kod biljaka.

Svakako, preporuka je koristiti ove proizvode odmah nakon presađivanja ili sadnje za sve vrste povrća, a primjena se može obaviti folijarno ili zalijevanjem.
Važno je istaknuti, da iako biostimulatori povećavaju učinkovitost gnojidbe, oni nisu gnojiva i ne mogu zamijeniti ulogu gnojiva u poljoprivrednoj proizvodnji.

Puno više informacija o primjeni Sinergona doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj 063/700-700.

NOVO – FRIEND PRO premium suha hrana za pse! Dostupno u Sjemenarna agrocentrima i u svim bolje opskrbljenim trgovinama u BiH.