7. svibnja: Dan kada su Hercegovci goloruki stali pred tenkove JNA

Zaustavljanje tenkova JNA u Pologu Hrvati iz Širokoga Brijega i susjednih općina organizirali su 7. svibnja 1991.

Tada su zaustavili prepriječenim kamionima na dužini od nekoliko kilometara i nenaoružanim ljudstvom tenkovsku kolonu Jugoslavenske Narodne Armije u mjestu Polog, koje se nalazi između Mostara i Širokoga Brijega.

Za hrvatski narod bila je to prekretnica koja je pokazala da se samoorganiziranjem osigurava vlastiti opstanak.

Širokobriježani su tada spriječili u Pologu blokadom ceste kolonu od preko 100 tenkova i oklopnih vozila koja je krenula iz mostarske vojarne upućena zauzeti položaje u zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske.

JNA je tada tvrdila da se radi o “redovnoj vojnoj vježbi i manevru”, no Hrvati ovoga kraja su shvatili da je postrojba bila pripravna za oružanu borbu. Zahtjev hrvatskih prosvjednika bio je povratak u vojarnu iz koje su došli.

Pregovore sa zapovjednikom mostarskoga garnizona JNA pukovnikom Milojkom Pantelićem započeli su tada predsjednik općine Široki Brijeg Anđelko Mikulić, širokobriješki gvardijan fra Mladen i Jure Skoko.

Prosvjednicima na barikadi s vremenom se solidariziralo i pridruživalo sve više Hrvata iz Mostara, Gruda, Posušja, Ljubuškoga, Imotskoga… Lokalnim čelnicima i fratrima je uspjelo održati disciplinu među prosvjednicima. Vojno zapovjedništvo iz Beograda u više navrata je naredilo prolazak kolone.

JNA je pokušala dostaviti jedinici bojne otrove i zaštitne maske za proboj barikade u konvoju koji je trebao dovesti hranu. Međutim, taj pokušaj je propao.

Širokobriješke su žene pripremile hranu i napitke za vojnike JNA, koji su tada bili uglavnom ročnici iz raznih bivših republika tadašnje SFRJ.

Desantne jedinice JNA iz Niša i druge specijalne jedinice zauzele su položaje na području oko Pologa. Trećega dana na barikadi u Pologu našlo se političko vodstvo BiH (bez srpskih predstavnika). Nakon apela hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana, obraćanjem prosvjednicima od strane političkoga vodstva BiH i Anđelka Mikulića i dr., prosvjednici su lagano odlazili s barikade, a vozači micali svoja vozila s ceste. Nakon tri dana, kolona JNA je krenula.

Trodnevna blokada 10. motorizirane brigade JNA dovela je do zastoja priprema jugoslavenske vojske za dovođenje na zadane pravce (Split, Sinj, Kupres ili Tomislavgrad). Zastoj je koristio za pripremu obrane.

Neosporna je činjenica kako je u to vrijeme Jugoslavenska narodna armija koristila prostore Bosne i Hercegovine za izvođenje vojnih operacija prema Republici Hrvatskoj, znajući kako, tek uspostavljena, nova demokratska vlast u Sarajevu nije u mogućnosti spriječiti da se njezin prostor koristi za provođenje plana “RAM”. Plan velikosrpskoga agresora bilo je blokiranje zapadne i južne Hercegovine, odsijecanje Dalmacije, stvaranje preduvjeta za uvođenje snaga JNA iz pravca Banja Luka – Donji Vakuf – Kupres – Mrkonjić Grad – Drvar – Livno i produžiti s daljnjim borbenim djelovanjima u cilju presijecanja Dalmacije na tri djela.

U jutarnjim satima, 7. svibnja 1991., kolona tenkova i oklopnih vozila bivše JNA nenajavljeno je iz Sjevernoga logora u Mostaru krenula prema Širokom Brijegu u cilju pokretanja realizacije tzv. plana “RAM”.

Kreatori velikosrpske politike, Slobodan Milošević, Dobrica Ćosić i General-štab Jugoslavenske narodne armije, svjesni svoje vojne nadmoći, u potpunosti su zanemarili važnu činjenicu – kako u zapadnoj Hercegovini živi nacionalno svjestan hrvatski narod, koji je spreman i goloruk stati pred neprijateljske tenkove.

Dana 7. svibnja 1991. to se i dogodilo. Zaustavljanje tenkovske kolone bivše JNA prepriječenim kamionima i nenaoružanim ljudstvom u Pologu, za hrvatski narod Širokoga Brijega, Mostara, Gruda, Posušja, Čitluka, Ljubuškoga i Čapljine, bila je prekretnica koja je pokazala kako se samoorganiziranjem osigurava vlastiti opstanak.

Godinu dana nakon zaustavljanja tenkova u Pologu, Jugoslavenska narodna armija je upravo na prostorima Hercegovine, u vojnoj operaciji “Lipanjske zore” doživjela svoj neslavni kraj, poražena od Hrvatskoga vijeća obrane koje je proizašlo iz naroda koji je 7. svibnja 1991. goloruk stao u obranu svojih stoljetnih ognjišta.

U roku od samo četiri godine, Hrvatsko vijeće obrane i Policija Herceg-Bosne su od velikosrpskih osvajača oslobodili sve prostore u Bosni i Hercegovini koje je obuhvaćao plan “RAM”, čime je trajno dokinut san o Velikoj Srbiji sa zapadnim granicama Karlovac – Virovitica – Karlobag.

Po ovom događaju snimljen je i dokumentarni film “Tri dana”:

(www.jabuka.tv)

29 komentara

 • Zahvalimo svi prije svega Gospi našoj što je kolonu predvodio razuman čovjek da je bio Mladić bilo bi nam kao i u Škabrnji i u Kijevu!!!

 • Bolje bi bilo da ih pustismo pa da malo protegnuše noge na splitskoj rivi a mi ih pustismo na Kupres pa poginu naša mladost, e moj narode

 • Da bio sam i ja i većina nas koji smo kasnije bili učesnici rata.
  Dobar dio ovih što sada sjede u foteljama vlasti, a u naše ime, je tada bio na strani te tzv JNA, a posebno veliki vođa, naravno on je bio jedan od inicijatora osnivanja UJDI – a , ti KPJ samo sa drugim imenom.
  I sad nek mi neko objasni kako je ovo sve moguće, da takve osobe isplivaju na čelo ovog izvrsnog i napaćenog hrvatskog naroda.
  Jesmo li mi budale?????

  • Prikaa pitaš se pa oni su to sve organizirali i gurnuli sirotinju da ginu da bi nakon toga svoje fotelje ponovno zaposijeli a mi luđaci ko luđaci šta više reć nego me nasijedajte toliko od mene

 • “Vi ste moj narod, ja sam vaš!” – Alija Izetbegović u Širokom Brijegu 1991
  Alija Alija Alija – Narod u Širokom Brijegu 1991

 • Proveo sam tamo dvije noći, bilo je jako napeto, nismo imali ništa od naoružanja. Sreća pa su se oni bojali i imali veliki strah zašto su baš ovde zaustavljeni.

 • Sta činite za dobrobit obiteljima poginulih branitelja?
  Čistite talijanske bunkere, nasto trošite novac, ja na svoje njive nemogu doći ni pjesice kamoli traktorom, lažete a laz je jedan od, smrtnih grijeha, sta razmisljate u crkvi.

 • Danas je dan Sirokobriskih branitelja danas ostavite mrznju zavist i ostale supljake idite na misu psle toga na trg Branitelja da dostojno proslavim najvecu zrtvu za Siroki Brig i za ljude koji su ovo napravili da zivimo slobodno.

 • I Alija se pojavio na barikadi u Pologu. Sve bi bilo bolje i puno bi se života očuvalo da ga je je tada netko ucmekao.

 • Ti tenkovi pobišee prezivljeve Vukovarce sa trpinjske ceste sto su dosli da pomognu 92 da uniste oklop na Kupresu.Pokojni sin gen.Blage Zadre Robert pa Marić sve heroji sa Trpinjske ceste.Pravilo je kad napadača kolonu vozila da prvo gadjas prvo vozilo pa zadnje a prva granata iz tenka je pogodila bas njihovo auto a nisu bili prvi u koloni nego su tačno znali u kom su autu.

 • Jebe mi se di je bio dobrocinitelj
  Hrvatski muževi su bili tamo di je trebalo a i žene

  I kad ne bude nas bilo
  Pivat će se pisme naše

 • Jesu li ti tenkovi 4. dan završili na Kupresu?

  Jesu li nakon pola godine od istih tih tenkova izginuli Hrvati, njih 160?

  Šta se obilježava onda?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.