Na današnji dan srušen je Stari most u Mostaru

Na današnji dan, 9. studenog 1993. godine, srušen je Stari most u Mostaru.

Do danas, zapravo, nije jasno tko ga je srušio. Na listu UNESCO-ove kulturne baštine upisan je 2004. godine. Na toj listi nije bio 1993. godine kako to vole “podmetnuti” mahom bošnjački mediji u BiH.

Dugi niz godina bošnjačka medijska i politička javnost ponavlja mantru kako su snage HVO-a u Mostaru srušile Stari most, izgrađen koncem 15. stoljeća. Ta ista javnost se voli pozivati na presude Haaškog tribunala, pa tim povodom objavljujemo i podsjetnik na pravomoćnu, drugostupanjsku, presudu hercegbosanskoj šestorci, odnosno, generalu Slobodanu Praljku, koji je oslobođen kaznene odgovornosti za rušenje Starog mosta, piše Dnevnik.ba.

Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje sudca Pocara, konstatira da je Stari most u vrijeme napada predstavljao vojni cilj, da se stoga njegovim razaranjem mogla ostvariti definitivna vojna prednost, te da se stoga to razaranje samo po sebi ne može smatrati bezobzirnim razaranjem koje nije opravdano vojnom nuždom, navedeno je u sažetku pravomoćne presude hercegbosanskoj šestorci pred Tribunalom.

Navedeno je i kako traženi element kaznenog djelo nije ispunjen te da se navodi u odnosi na generala Praljka poništavaju, odnosno, da je riječ o „legitimnom vojnom cilju”. Također, u trenutku kada je srušen, Stari most nije bio uvršten na listu kulturne baštine UNESCO-a. Haaško tužiteljstvo je rušenje Starog mosta obuhvatilo u optužnici protiv Prlića i drugih u okviru dijelova koji su se odnosili na uništavanja vjerskih objekata, odnosno, džamija.

Pravomoćnom presudom u predmetu Prlić i drugih Haaški tribunal utvrdio je kako je Stari most bio od ključnog značaja za Armiju RBiH odnosno djelovanje njenih postrojbi na liniji fronta – evakuacije, upućivanje ljudstva, namirnica i vojne opreme i da ga je Armija RBiH koristila u te svrhe.

Vijeće je utvrdilo i da je Oružanim snagama HVO-a bilo u vojnom interesu da se most uništi, budući da je njegovo uništenje praktički u potpunosti onemogućavalo dalje snabdijevanje jedinica ABiH s vojne točke gledišta, rušenje Starog mosta 9. studenog 1993. je imalo za posljedicu presijecanje glavne preostale linije snabdijevanja za vojnike ABiH koji su se nalazili u muslimanskoj enklavi na desnoj obali. Osim toga, pokazalo se da je u vrijeme događaja zapovjedništvo HVO-a znalo da ABiH koristi most u te svrhe, navedeno je u prvostupanjskoj presudi.

Također, navedeno je i kako „ rušenjem Starog mosta stanovnici muslimanske enklave na desnoj obali Neretve također su bili osuđeni na gotovo potpunu izolaciju. Zbog čega je presudilo da se radi o razaranju koje nije opravdano vojnom nuždom te utvrdilo da je time počinjen ratni zločin povrede ratnog prava i običaj ratovanja, opsežnog razaranja koje nje opravdano”, na što se žalila obrana genera Praljka pa je tako pravomoćnom, drugostupanjskom presudom, utvrđeno kako je Stari most bio legitimni vojni cilj, a njegovo rušenje nije bilo zločin.

U Mostaru je Stari most omogućavao pristizanje materijala i ljudstva za ABiH i to je bio jedini put kojim je dio istočnog Mostara snabdijevan vojnim materijalom. Dakle,uništivši Stari most, HVO je presjekao dotur namirnica i municije, čime je ostvario vojnu prednost. Stari most u Mostaru je, dakle, za HVO bio vojni cilj, most je bio legitiman vojni cilj čije je uništavanje HVO-u omogućilo da postigne nespornu vojnu prednost jer su time bili onemogućeni svaki saobraćaj i snabdijevanje namirnicama, navedeno je u pravomoćnoj presudi.

Preciznije, rušenje Starog mosta, kako stoji u pravomoćnoj presudi, nije počinjeno protiv civila, nije imalo diskriminatorsku namjeru i bilo je opravdano jer se radilo o legitimnom vojnom cilju.

Također, podsjećamo i na izdvojeno mišljenje sudca Antonettija koji je naveo kako je moguće i dozvoljeno uništiti prometnice i mostove ako to neprijatelj koristi.

Antonetti je naveo kako nije dokazano tko je ispalio projektil kojim je Stari most srušen, a tužiteljstvo to pripisuje HVO-u bez dokaza.

Navodi i kako je Stari most legitimni vojni cilj, oštećen u sukobu s VRS, a da su paljbe nastavljene i kasnije. Antonetti je istaknuo i kako Stari most nije u trenutku rušenja bio po zaštitom UNESCO-a, nego tek 2005. godine, a da ga Vlada Republike BiH nije zaštitila, dok je, pak, Odbor HZHB već 1992. tražio da se utvrdi u kakvom je stanju Stari most koji je bio ranije oštećen.

Naveo je i Hašku konvenciju iz 1954. godine: „Međunarodno konvencionalno pravo je da se zaštiti kulturna baština, opći režim zaštite postoji, a u slučaju kada vojna potreba imperativno nalaže takva odstupanja, shodno tome, zaraćena strana ima pravo to iskoristiti i tako ostvariti vojnu prednost”.

Također, podsjetnik i na notornu činjenicu: kada je JNA porušila sve mostove u Mostaru 1992. godine, upravo je, general Slobodan Praljak organizirao zaštitu Starog mosta oblaganjem njegove konstrukcije drvenim gredama kako bi ga zaštitio od daljnjih oštećenja.

Sukladno tomu, obilježavanje obljetnice rušenja Starog mosta nije i ne može biti obilježavanje zločina HVO-a ili generala Praljka nego samo obljetnica – urušavanja Starog mosta.

(www.jabuka.tv)


21 komentar

 • Kamera uperena u most, akcija, pucaj, rusi. Tko je snimao? Onaj tko je znao sto ce se zbiti! A par hrvatskih momaka je poginulo pri zasticivanju mosta!

 • ok, kulturna bastina, unesco, istok-zapad, imperije, povijest, mir u svijetu, sve to ok, al sto se estetike tice tesko da mozes sta ruznije vidjeti od kanjona neretve kroz mostar ali i starog mosta pogotovo u kontekstu auto-hvalospjeva o svemu. radi se, u estetskom smislu, i uzevsi u obzir mrznju koja se krije pod krinkom ljubavi, ne o “kulturnoj bastini” vec o “nekulturnoj bestiji”. ovdje covjek sto je nesto gore i ruznije ima neku cudnu potrebu i poriv ponositi se time.

 • Za … ,pa kako ti znaš Bakirov plaćeniče tko je srušio ta heb.ni most ,baljezgaš nakarado mamicu ti provokatorsku ,od nekoliko pogodaka da padne ,mudžahedini uz pomć domaći izdajnika srušili stotinam kila eksplozova pa pripisat HVOu ,ma tada je bila konfuzija ,a bio sam stalno u blizini i krepava i tako reć hvo ,bošnjaci nemaju izdajničku petu kolonu ko mi

 • osobno nemam apsoolutno nikakvu empatiju prema toj osmanlijskoj građevini zvanoj ‘stari most’, i mislim da niti jedan pravi hrvat iz hercegovine ne bi trebao gledati na stari most s oduševljenjem, zašto ? pa tko je napravio taj stari most ?? – odg: napravljeno po nalogu Sulejmana Veličanstvenog ! Šta su radile Osmanlije i sulejmanova osmanska vojska -NAŠIM PRECIMA HRVATIMA OVDJE ??!!! šta su radile te iste osmanlije koje su izgradile mosta – NAŠIM TADAŠNJIM KAMENIM CRKVAMA ??!! šta – da šutimo i da se poklopimo i da negiramo tu notornu i čistu istinu ?! – NEĆU I NE SMIJEMO! Osmanlije su nanjele najveća zla našem hrvatskom narodu i svemu hrvatskom u BiH ! saamo da se zna. Znači nisam zato da se ruši ijedna povijesna građevina pa tako i stari most, ali da mi to kao hrvatu čije su pretke ti isti koji su izradili most ubijali i terorizirali i odvodili u ropstvo, i silovali žene, da mi njihova građevina bude ‘super’, ma malo sutra. Eto ih tamo, a meni će uvik vridit milijun puta više moja stara babina kamena kuća negoli milijun starih mostova.

  • Imam jednu dobru vijest za tebe! Naime, nije bilo “Hrvata” u Mostaru tada pa ih niko nije tlačio, silovao i ukmećivao. Tek početkom 20. vijeka škutori iz Z.Hercegovine počinju da naseljavaju Mostar. Zbog toga i nema nikakvih kulturnohistorijskih znamenitosti tamo gdje oni žive već samo brutalizam i komunistički soliteri.

   • Aj idi ubij se toliko građevina sruseno u ratu i u svim ratovima u svjetu samo vi taj stari most velicate kao da je zivo bice ,zali boze ljudi koji su poginuli i nada se vise ne ponovilo a iskreno boli me briga za taj most koji vama sluzi samo za potpirivanje mrznje a rat je bio i naravno da je se mnostvo srusilo. Boli nas hrvate bio u zapadnoj il mostaru za tu građevinu apsolutno mi nista ne predstavlja ,

  • Procitajte od Andrica Na Drini Cuprija , i sve ce vam biti jasno.Od tih Osmanlija nista nam ne treba.Gradili i ubijali za svoju korist.Da je lakse harac nositi u Istambul.Radi toga je i na Drini napravljen .

   • Ti shvataš da romani odnosno fikcija nisu ozbiljna historiografska građa?
    A te Osmanlije da su bili upola loši kao iz narodnih predaja krezube rulje sa kamenjara ne bi bilo kršćanskog uha ovdje ali šta je tu je.

 • Tu bio sve vidio ,sunčano za ovo doba lijep dan ,rat je pucalo se i pade taj stari most ,a kako ,zanimljivo koliko se sjećam dva zrakoplova (aviona ) NATOva za par minuta se pojaviše i dugo su tu kružili ,dosta nisko ,znači znali su i naj bolje prišit to “genocidnim “Hrvatim HVO u ,naša politika se ne pravda , a ovi te taru i lažu i”laž posta istina “nije prvi put protiv Htvata ,narode Hrvatski ne teturaj otrijezni se drži do sebe i svoje budućnosti

 • Za westherzboy ,svaka čast legendo ovo je istina ,a ujedino i vapaj neznalicam duge i teške naša borbe i povibesti protiv tada osmanlija ,a sada njihovih prilivoda (sa kršćanstva prišli na islam) e moj narode opameti se

 • Dokazano i na sudu u Hagu, eksperti iz međunarodne zajednice su s es ložili s Praljkom da je most srušen iznutra to jest miniran ispo samih temelja.Dakle srušili su ga Muslimani i to je sva istina.Bilo je u stilu kme, kme k ioet kme sve za međunarodnu zajednicu da bi kobnačno progledali kako su hrvati opaki zločinci.
  Pročitana priča tisuću puta od strane osmanlijskih kozojeba isto kao i njihivih srbijanskih potomaka, ubij, spali, opkoli, zatri, uništi kao armence a onda cilom svitu prodaji turske ili ti osmanske laži koje i srbi sebi prigrliše kroz turskijsku genetiku koja ih obilježi za 500 godina ,kako su oni samo malo palili i ništa više.
  Srbi i Turci odnosno Muslimani u Bosni ,ista genetika, ista zla ćud ista pokvarena priroda i urođena vlaško arapska laž koja im je utkana u samo narodno biće koje uvjek želi tuđe krasti.

 • HVO je legitimni sastavni dio vojske i oruzanih snaga BiH. Prvi koji staki u obranu BiH su bili pripadnici HVO jos davne 1991 lipanj. Kasnije su sarajevski kriminalci ali ne iz trezora,su prepoznali svoj interes ali interes sviju naroda u BiH pa,su se organizirali u TO tek nekadkasnije nastaje ABiH. A nekim pojmovima sudionicima cu kasnije ali nije tocno ono sto pisu nasi dusebriznici da su eto oni bili prvi kao ni da su eto ovi ovamo bili prvi. Tko je poslao rezerviste u Mostar i tko je kazao da Ravno nije u BiH? Kome odgovara silna i dirljiva anarhija mozemo redom,safa orucevic baja sopta dzida mostara kolobara mostar cemalovici mostar gacani mostar konjicani mostar lasic denis mostar tzv bankari mostar razni steanacki telohranitelji sviju opcija mostar vojska es prema mostaru……idemo dalje kome ne odgovara prvi i hrvata mica makarska mijo makarska tuta,siroki gavrani citluk jukinovci svukuda orucevici svukuda krimknalci njima sve pashe…..skojevci u jutelovci sve njima padhe znate oni su veoma objektivni ujdi snage njima,odgovara kako se komprimisiraju….tko je sve u tome mnogo imena ali je istina Ravno je u BiH! i nije nitko napao Srbiju nego oni nas u BiH i preko BiH i RH

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.