Mostar: Svečano otvoreni Oftalmološki susreti

Oftalmološki susret pod nazivom ”OftalMo2024” svečano je otvoren u petak na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a koji je okupio brojne eminentne stručnjake s područja oftalmologije.

Prodekan na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Antonio Sesar kazao je kako se spomenuti skup održava tri dana, te da su jučer imali četiri operacije i to je prvi put da se u BiH radi mikrokirurgija uživo.

Znači, operacija je urađena preko mikroskopa koje smo pratili. Tu je bilo oko 60 oftalmologa, preko 100 registriranih sudionika, i liječnika drugih struka, kazao je Sesar.

Po njegovim riječima, urađena je operacija strabizma kod jednog djeteta starosti 5 godina, a rađena je na oba oka.

Znači, tri mišića su rađena i lijevo i desno oko su operirani, kazao je Sesar.

Također, naveo je kako je bila i jedna operacija glaukoma, zatim komplicirane katarakte kod osobe koja ima čitav niz dodatnih otežavajućih faktora. Također, uradili su i operaciju tumora orbitalnog područja s rotacijskim režnjem.

Kazao je kako mu je osobito zadovoljstvo što studenti medicine mogu vidjeti i pratiti neka od najnovijih dostignuća u oftalmologiji. Jučer je bio ”Dan kirurgije uživo”, a danas nakon svečanog otvaranja održava se niz predavanja.

Kao prodekan na Medicinskom fakultetu, Sesar je podcrtao kako je njihovo opredjeljenje da nastave u tom jednom smislu stalnog medicinskog usavršavanja. Kazao je kako u Mostaru imaju opremu i liječnike, a najbolje što mogu napraviti jeste da liječnike educiraju kako bi pružali što bolju medicinsku skrb i uslugu.

Ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić kazao je kako doveli u Mostar eminentne stručnjake iz Hrvatske kako bi liječnici iz Mostara učili od najboljih.

Ante Kvesić (Foto: Fena)

Prisjetio se kakva je oftalmologija bila prije.

Bila je skretnica jer su pacijenti od tamo odlazili za Zagreb, Beograd ili Sarajevo. Tako smo, osim što smo napravili novu bolnicu, odlučili pokrenuti i oftalmologiju, kazao je Kvesić.

Zahvalio je Vinogradskoj bolnici na čelu s dva vrhunska stručnjaka prof. Mandiću i prof. Vatavuku koji su educirali cijelu ekipu na očnom i koji rade danas nešto što se više ne zove ‘skretnica’ nego prava oftalmologija, vrhunska s vrhunskom opremom.

Kazao je kako želi da tako i nastave.

Moj cilj je bio kad sam došao da pacijenti iz ove bolnice ne idu dalje već da odavde idu kući. Naravno u maksimalno mogućem broju i u tom pravcu sam zadovoljan što se dogodilo na očnom, zaključio je Kvesić.

Predstojnik Klinike za očne bolesti KBC ”Sestre milosrdnice” Zagreb Zoran Vatavuk kazao je kako je lako raditi s ljudima koji žele ići naprijed.

Podcrtao je kako je ekipa u Mostaru na korak do centra izvrsnosti.

Ne u svim dijelovima, kao što nismo ni mi, već u nekim dijelovima. I mislim da će se to dogodili vrlo brzo, za godinu, dvije najkasnije tri i tad ću biti sretan kad se to dogodi, poručio je Vatavuk.

Istaknuo je kako je na današnji simpozij u Mostar stiglo osam najjačih ljudi koji nose zagrebačku Kliniku i koji su poznata imena u Europi i regiji.

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Milenko Bevanda kazao je kako je sretan što se oftalmologija priključuje nastojanjima da u polju medicine zauzmemo što veće mjesto na međunarodnoj rejting listi.

Foto: Fena

O tome što ovo znači za Sveučilište, Bevanda je istaknuo kako se ovdje radi o svojevrsnim inovacijama u oblasti medicine.

Ako uzmemo u obzir ove inovacije i mobilnost ovolikih nastavnika koje je prof. Vatavuk doveo u Mostar to će uistinu puno značiti za Sveučilište i Medicinski fakultet jer ćemo na taj način u oblasti ove dvije kategorije sigurno postići veći rejting na međunarodnim listama, istaknuo je ministar Bevanda.

Poručio je da će kao ministar zdravstva uvijek i u svakoj prilici, koja se bude stvorila ,boriti se i pomagati kako bi svi ovakvi projekti uspjeli jer, smatra, to je jedini način da se napravi iskorak u oblasti medicine.

Ovo je još jedna potvrda da dr. Kvesić i prof. Vatavuk sa svojom ekipom doprinose ukupnoj strategiji i misiji našega zdravstva i ovakvi međunarodni simpoziji će uistinu doprinijeti mnogo jer je ovo prilika za naše mlade liječnike da znanost i struka dođu njima ovdje u bolnicu. To znači da u budućnosti naši pacijenti neće odlaziti u Zagreb nego će imati priliku da se liječe u svojoj bolnici, podcrtao je Bevanda.

Inače, spomenuti simpozij odnosno susret oftalmologa organizira Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i KBC ”Sestre Milosrdnice” Zagreb.

Oftalmološki susreti u Mostaru okupit će više od 60 eminentnih stručnjaka

(Fena)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.