Lopovi neće moći otključati ukradeni iPhone čak i ako znaju šifru

Lopovi u posljednje vrijeme koriste novu taktiku pri krađama mobilnih uređaja, a problem je naročito raširen među vlasnicima iPhonea u SAD-u.

Prije krađe, lopovi prate osobe dok tipkaju po telefonu kako bi vidjeli njihov passcode, odnosno brojčanu šifru za otključavanje telefona te potvrdu brojnih opcija poput plaćanja, pristupa aplikacijama poput WhatsAppa i slično.

Jednom kada saznaju passcode, lopovi mogu promijeniti šifru za Apple ID, isključiti opciju pronalaženja izgubljenog ili ukradenog telefona i resetirati telefon na tvorničke postavke.

Ne nasjedajte na lažne SMS poruke o dospijeću paketa

Vlasnik telefona tako više ne može pronaći svoj ukradeni uređaj, a lopovi ga mogu bez problema prodati, piše Zimo.hr.

S obzirom na to da je zabilježeno više ovakvih krađa, Apple je odlučio korisnicima pružiti zaštitu tako da, čak i ako lopovi vide njihov passcode, nemaju mogućnost mijenjati postavke, niti isključiti opciju pronalaženja uređaja. Opcija nazvana zaštita ukradenih uređaja (Stolen Device Protection) dostupna je u testnoj verziji novog iOS-a (17.3 beta) i dostupna je developerima, a naknadno će biti dostupna i svim korisnicima. Ona uključuje kombinaciju lokacije, biometrije i vremenske odgode, kako bi lopovima onemogućili korištenje telefona i time zaštitili podatke korisnika.

Tajni kod stiže na WhatsApp

Kada korisnici aktiviraju ovu opciju, telefon će prepoznati ako su oni udaljeni od nekih poznatih lokacija poput kuće ili ureda te će, za pristup nekim opcijama telefona, pored passcodea, biti potrebna i biometrijska potvrda, dakle, Face ID ili Touch ID. Također, aktivirat će se i vremenska odgoda od jednog sata za promjenu lozinke za Apple ID, ali i nakon isteka tog razdoblja, također će biti potrebna potvrda biometrijom prije promjene lozinke.

Također, ova će zaštita vrijediti i za promjene nekih drugih sigurnosnih postavki poput ključa za oporavak i postavljanja kontakta od povjerenja za oporavak računa, a Face ID ili Touch ID bit će potrebni i za Appleov sustav za upravljanje lozinkama iCloud Keychain.

Google i Apple izdali hitne zakrpe

Ipak, s passcodeom lopovi će moći otključati telefon i pristupiti svim informacijama, odnosno aplikacijama koje nemaju dodatnu biometrijsku zaštitu, no neće moći mijenjati važne sigurnosne postavke, prenosi Zimo.hr.

S obzirom na to da je ova kompanija tek sada objavila verziju iOS-a 17.2, do službenog izdanja verzije iOS 17.3 vjerojatno će proći još nekoliko tjedana, a kada bude dostupna, iz WSJ-a kažu kako će Apple svim korisnicima preporučiti aktivaciju opcije za dodatnu sigurnost uređaja u slučaju krađe.

WhatsApp dodaje podršku za glasovne poruke koje nestaju

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.