Očekuje li nas velika promjena na iPhoneu?

Godinama se govori kako je dugoročni Appleov cilj napraviti telefon na kojem neće biti fizičkih tipki i utora za povezivanje s punjačem i drugim uređajima.

Kompanija je već poduzela određene korake u tom smjeru. Prva je uklonila utor za slušalice, kao i fizičku Home tipku, zatim su s vremenom omogućili bežično punjenje telefona (no zadržali su priključak za punjenje), a ove godine očekujemo nove promjene na telefonu. Barem ako je vjerovati posljednje objavljenim glasinama koje su prenijeli na Tech Timesu.

Prema tim glasinama, Apple će prvi put u potpunosti izbaciti fizičke tipke s iPhonea, odnosno tipke koje se fizički pomiču nakon što se na njih klikne. To ipak ne znači da na iPhoneu neće biti tipki, već će one biti različite. Na sličan način kada je prije više godina Apple zamijenio fizički Home tipku na iPhoneu s kapacitivnom tipkom koju je bilo dovoljno dotaknuti, odnosno jače pritisnuti umjesto kliknuti, Tim Cook sada namjerava klasične tipke zamijeniti kapacitivnim tipkama, prenosi Zimo.hr.

Procurile informacije o kapacitetima baterija svih modela novih iPhonea

Riječ je o tipkama koje reagiraju na dodir, ali ako ih se pritisne neće kliknuti i pomaknuti se prema dolje. Takve tipke mogu prepoznavati lagani dodir i jači pritisak pa se ista tipka može koristiti za više opcija.

Najbolji način kako bi se one mogle iskoristiti možemo vidjeti na primjeru navodne nove tipke koje, o čemu glasine govore već duže vremena, dolazi na novu generaciju iPhonea.

Ta kapacitivna tipka nalazit će se na donjoj desnoj strani iPhonea tako da, kada telefon postavimo horizontalno tijekom fotografiranja, može se koristiti kao okidač za fotografiranje i snimanje. No, dok bi s jačim dodirom snimili fotografiju ili počeli snimanje, s blagim dodirom i povlačenje prsta po tipki moći će se koristiti zum.

Apple više nije vodeći proizvođač telefona

Kao i uvijek kada je riječ o glasinama, treba ih uzeti s oprezom jer iz Applea, naravno, nema nikakvih službenih informacija, no brojne dosadašnje informacije, kao i neki prijašnji potezi Applea idu u tom smjeru tako da se ne bi trebali iznenaditi ako generacija iPhonea 16 zaista bude prva na kojoj neće biti fizičkih tipki.

Što se budućnosti tiče, jednom bi bežično punjenje moglo u potpunosti zamijeniti punjenje putem kabela, a možemo očekivati i ekran na kojem će kamera za selfije i svi senzori biti smješteni ispod ekrana te bočne tipke koje će biti kapacitivne, ali više ne i izbočene.

O takvom savršenom dizajniranom telefonu, bez priključaka, isturenih tipki te posebnog dijela za kamere na ekranu Appleovi dizajneri maštaju već dugo vremena te možemo pretpostaviti kako će jednom zaista i predstaviti takav iPhone, no to ipak neće biti tako skoro, prenio je Zimo.hr.

Imate li neki od ovih Appleovih telefona? Vrijeme je za promjenu

(www.jabuka.tv | Foto: Unsplash)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.