Kvaliteta hercegovačkog meda nikad bolja

Sve je spremno za međunarodnu manifestaciju “7. Dani hercegovačkog meda, Mostar 2023.”, koju uspješno organizira Udruga pčelara “Matica” Mostar u suradnji sa Savezom pčelara u HNŽ-u i Agronomsko i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru.

Završna manifestacija održat će se 2. prosinca 2023. godine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

U Organizacijskom odboru 7. Dana hercegovačkog meda, Mostar 2023. bili su Boras Kvesić, predsjednik, te članovi: Nikola Golemac, Nikola Rajič, Milenko Kvesić i Tihomir Ramljak. Analize su urađene u Laboratoriju za med, aromatično i ljekovito bilje Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Program ovogodišnje manifestacije počinje u 10:30 sati svečanim otvaranjem, a nakon toga od 11:00 do 12:30 su stručna predavanja (11:00 sati – prof. dr. sc. Dragan Bubalo “Skupljalište trutova i oplodnja matice”, 11:45 – Miroslav Marić, dip. iur. “Pravna regulativa oznake hercegovački med”, 12:15 – dr. sc. Danijela Petrović, izv. prof. “Osvrt na ocjenjivanje meda”). U 12:30 počinje svečana dodjela diploma za ocjenjivanje uzoraka meda.

Kako prepoznati pravi med?

Važno je istaknuti kako su za ovogodišnju manifestaciju stigla rekordna 254 uzorka meda, uzorci su stigli iz cijele Hercegovine, a njihova kvaliteta je iznad prosjeka dosadašnjih ocjenjivanja, na radost i zadovoljstvo i pčelara i korisnika meda.

Povjerenstvo je uzorke meda ocjenjivalo po pravilniku o ocjenjivanju kvalitete meda Udruge pčelara Matica Mostar, sukladno pravilniku o medu i drugim pčelinjim proizvodima (Sl. novine BiH 37/09), koji je sukladan s pravilnikom ocjenjivanja kvalitete meda na natjecanjima u RH.

Ocijenili smo 254 uzorka meda, od toga je 104 cvjetnog meda, 80 medljikovca, 1 bagremova meda, 22 meda od drače, 2 lipova meda, 13 vriskova meda, 29 livadna meda, 1 meda od kestena, 1 meda od heljde i 1 meda od crvene djeteline, kazali su iz Povjerenstva, piše Večernji list.

Pčelari FBiH nisu zadovoljni prinosom meda u ovoj godini

Dio uzoraka meda imao je pogrešno skladištenje, pojedini uzorci nisu dostavljeni u odgovarajućem pakiranju, ali u odnosu na prethodne godine to je zanemariv broj. Uz palinološku analizu, urađene su fizikalno-kemijske analize (udio vode, provodnost, kiselost i pH). Povjerenstvo je uradilo i senzorsko ocjenjivanje. Ocjenjivana je čistoća uzorka, bistrina, boja, osim kod multiflornih medova, miris i okus.

Fizikalno-kemijske karakteristike i palinološka analiza uzoraka meda urađene su u Laboratoriju za med, aromatično i ljekovito bilje Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Kažimo na kraju da su analize uzoraka meda radile dr. sc. Danijela Petrović, izv. prof., i Helena Brekalo, mag. agr., dok su Povjerenstvo za senzorsko ocjenjivanje činili: dr. sc. Dragan Bubalo, red. prof., dr. sc. Danijela Petrović, izv. prof., dr. sc. Saša Prđun, docent, i Helena Brekalo, mag. agr.

Tegla meda postat će nedostižna za brojne građane

(www.jabuka.tv)

14 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.