Gospodarski forum: Cilj je da ŽZH bude najbolja u svim segmentima života i rada

U organizaciji Vlade ŽZH u srijedu je u hotelu Bigeste u Ljubuškom održan Gospodarski forum ŽZH koji je okupio vlasnike vodećih tvrtki po broju zaposlenih i visini prihoda iz ove županije.

Osnovni cilj susreta je ostvariti intenzivniju suradnju Vlade i gospodarskih subjekata u okviru svih pitanja od zajedničkog interesa te poboljšati uvjete za daljnji razvitak gospodarstva i bolji život građana.

Forum je započeo pozdravnim obraćanjem predsjednika Vlade ŽZH, Predraga Čovića, koji je nazočnim gospodarstvenicima zahvalio i čestitao na trudu, znanju i hrabrosti koje ulažu u suočavanju s izazovima poslovnog svijeta i tržišne utakmice. Izrazio je nadu da će ovaj forum označiti početak dobre suradnje između Vlade i gospodarstvenika.

Naš cilj je da Županija Zapadnohercegovačka bude najbolja u svim segmentima života i rada – od gospodarstva, infrastrukture, socijalnih politika do životnih uvjeta svakog pojedinog žitelja naše županije. Ova vlada ima namjeru i želju otvoriti dijalog i ostvariti intenzivnu suradnju između svih segmenata društvenog života, a poglavito između Vlade i gospodarstvenika u okviru svih pitanja od zajedničkog interesa, kazao je Čović.

Predrag Čović

U sklopu Gospodarskog foruma održane su dvije panel rasprave, a moderator je bio Boris Čerkuč.

U prvoj panel raspravi na temu “Mogućnosti, potrebe i izazovi privatnog sektora u Županiji Zapadnohercegovačkoj” sudjelovali su Petar Ćorluka, vlasnik kompanije Violeta d.o.o. Grude, Ivan Pavković, direktor Mesne industrije Rakitno d.o.o. Posušje, Eugen Šušak, direktor tvrtke TT kabeli d.o.o. Široki Brijeg, Stjepan Primorac, direktor hotela Bigeste d.o.o. Ljubuški i Miljenko Crnjac, vlasnik MCI d.o.o. Široki Brijeg.

Gospodarstvenici su se složili da je ključni problem nedostatak radne snage, ali i ukazali na potrebu rješavanja tog problema u sklopu školstva i obrazovanja. Mi stvaramo neke kadrove koji nam nisu potrebni, dok za nekima vapimo svi, rekao je Ivan Pavković, jedan od panelista.

Upozorili su na potrebu povećanja broja sati praktičnog rada u školama te izrazili zainteresiranost da i sami omoguće praktični rad unutar svojih tvrtki kako bi što više mladih ljudi usvojilo znanja koja su trenutno potrebna na tržištu rada.

”Kreiranje pozitivnog poslovnog okruženja u Županiji Zapadnohercegovačkoj” bila je tema druge panel rasprave, na kojoj su govorili predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović, savjetnik ministra gospodarstva Petar Pišković, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Daniela Perić, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić te ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zvonimir Širić.

”Kreiranje pozitivnog poslovnog okruženja u Županiji Zapadnohercegovačkoj” bila je tema druge panel rasprave.

Predstavnici Vladinog sektora su kroz panel raspravu nastojali istražiti što sve Vlada Županije, zajedno s resornim ministarstvima, a u suradnji s poduzetnicima, može osigurati s ciljem kreiranja još boljih uvjeta za daljnji razvoj gospodarstva u Županiji.

Usuglasili su da će zajedno s gospodarstvenicima raditi na pronalasku rješenja za sve spomenute probleme te je pozdravljena njihova inicijativa da se osnuje udruga poslodavaca na razini županije.

U sklopu Gospodarskog foruma sudionicima su predstavljene i dvije prezentacije. O temi ”Izazovi i očekivanja u energetskom sektoru” govorile su Marija Đogić i Sonja Sušac iz JP Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, dok je prezentaciju o temi “Programi Razvojne banke FBiH” održao Dalibor Milinković, izvršni direktor za projekte i razvoj Razvojne banke FBiH.

(www.jabuka.tv)