Devet godina od velikog dana za Široki Brijeg

Na današnji dan prije devet godina, 19. studenoga 2014. godine, usvajanjem Privremene statutarne odluke na 22. sjednici Gradskog vijeća, Široki Brijeg je postao grad.

Tada su nakon sjednice Gradskog vijeća na ulazu u zgradu Gradske uprave gradonačelnik Miro Kraljević i predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić otkrili ploče s natpisima Grad Široki Brijeg.

Ustavni temelj za donošenje Zakona o Gradu Široki Brijeg sadržan je u odredbi članka 5. Ustava FBiH i u odredbi članka 5. stavka 3. Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, broj 49/06 i 51/09) gdje je propisano da se grad predstavlja kao sjedište županije, čime su ispunjene zakonske pretpostavke za donošenje Zakona o uspostavljanju Grada Širokoga Brijega.

Općinsko vijeće Širokog Brijega je na svojoj 9. sjednici održanoj 31. srpnja 2013. godine usvojilo Odluku o pokretanju postupka proglašenja Općine Široki Brijeg gradom. Potom je na sjednici Vlade FBiH održanoj 12. prosinca 2013. utvrđen i Parlamentu FBiH po skraćenom postupku upućen zakon kojim se Općina Široki Brijeg, te općine Bihać, Tuzla i Zenica uspostavljaju kao gradovi.

Javna rasprava o Prijedlogu zakona o Gradu Široki Brijeg, održana je 6. lipnja 2014. Zakon o Gradu Široki Brijeg je usvojio je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici Zastupničkog doma održanoj 24. srpnja 2014. godine i na sjednici Doma naroda održanoj 18. srpnja 2014. godine.

(www.jabuka.tv)

35 komentara

 • Vidi ovoga “Vukovar”..
  O čijem si trošku gore otišao crnački međede pa još i pišeš i sam sebe hvališ.
  Ti si kvaran bio i ostao a to sto si ti zaslužniji i jedan milimetar od nas koji smo bili u ratu od prve do zadnje sekunde možeš popusit k….
  Ulizico,varalico – tariguz si ovoj dvojici sa slike.Čuj HSP..j…te HSP u Z.Hercegovini kao da imamo ovdje Mongole i Arape pa eto ti kao predstavljaš neki otpor šta li.Bilo bi pošteno da plaćaš obveze prema tom tvom Gradu i Županiji a ne da živiš na račun običnih bojovnika i naroda.
  Čuj VUKOVAR..DE BOLAN POKRIJ SE UŠIMA I IDI KUPI ŠUŠANJ ŠTO I JE TVOJA RAZINA.

 • Pole jedi govna sa tom demagogijom koju nam prodajete zadnjih 30 god. Vidi sto su ovi pojedinci koji vode grad uradili za sebe. A znamo kolike su im place. Da nisu jeli i pili niti vode nebi mogli imati ni deseti dio sto imaju. A sto su tek prekrili neka im Bog sudi. Umirovljenici zive od socijale a oni se bahate i pljackaju. Glavna prometnica grada Krunina strana, sajtovima vire na svakih 100 m, ali zato zgrade niču nad rijekom, prave se parkinzi po potrebi pojedinaca, šetnici,zemlju djele kome i kako hoce tko da im je časovima itd… Brko i ekipa su duboku ugrizli u lopovluk i kriminal . Zna da je na odlasku i zadnjih godina je ubacio u petu brzinu…

 • Koliko ste izgradili puteva kroz sela vodovoda,rasvjete ,infrastrukture za sela pristupne puteve vatrogasne i t d.
  S Radić reče ,,Selo je rasadnik naroda.L.P.

 • Dico moja bjedna i jadna, nikako da shvatite da je politika postala posao za same politicare i njihove obitelji a daleko, daleko je od toga sto bi trebala politika i plliticari biti a to je rad za opce dobro.
  Nasi politicari se zato ponasaju ko da su Boga uhvatili za bradu a tek njihove pokondirene zene. Sjetimo se uvijek one stare, daj nekome vlast pa ces vidjeti kakav je i kakvi su ..

 • Obljetnica dušu dala za okrenit par janjaca.. Na Novom Zelandu malo janje polazi na počinak i pita svoju mamu – Mama zar zaista na svijetu postoji čovjek iz priča Miro Kraljević?

 • Mislite da su ova dvojica krivi za stagnaciju i zastoj u napretku.Varate se.
  Ima hrpa oni što čeke pohodnicima ,ko gladne šakale,
  To je školovanje ,snađi se druže.

 • Zbog čega je Široki grad …šta to on ima ,a ovi drugi nemaju?Jedino što Široki ima a drugi nemaju je debeli gradonačelnik .Ništa drugo…more pojesti pola janjeta !

 • Podnaslov bi trebao biti devet godina jednih te istih komentara… Bas ste dosadni. Siroki stagnira? Nije se nitko brze i vise razvio naspram onoga sto je bio prije 20-30 godina od Sirokog a vi o stagnaciji trolovi jedni. Siroki ide naprijed iz godine u godinu a koliko je tu vlast dobra ili losa eno vam izbora svako 4 godine pa mijenjajte stvari svojim programom i novim ljudima. Ne tnam igdje da su komentari ista promijenili. Da odes na svicarske portale mislim da bi iste nasli

 • sta je ovdje veliko… osim ove dvojice… otidjite malo u Posusje, oni su opcina pa su manje vrijedni, no provozajte se malo da vidite kako bi grad trebao izgledati

  • Ne bi da su Široki i Posušje, a i ostali gradovi okolo iz 2 različite države pa da mogu biti tolike razlike da je netko toliko bolji ili lošij kao grad. Široki dok je bio Lištica je bio pustara i službeno proglašen među najlošijim i najnerazvijenijim općinama komunističke BiH koja je bila najlošija savezna republika Jugoslavije.
   A danas ,ako išta znači, barem smo u BiH među najrazvijenijim a i naspram sličnih mjesta s juga Hrvatske smo bolji i definitivno smo bolji od Širokog iz 1990.,2000.,2010.

 • Sportska dvorana i Stadion pecara isto pripadaju gradu pa kada budete čistili grad posalji te malo i MUVU ,nema žurbe polako vi kako ste i dosada radili,nemoj te se puno znojiti,jedina pozitivna stvar za COMING i ČiSTOĆU su racuni,oni nikada ne kasne

 • Za 14.31 i 16.41
  Baš si čmar i ponavljaš te komentare danima.Da nisi vaginos vidio bi po ostalim komentarima da si jado , nitko i ništa.Ti bi i vjeru promijenio olako jer si nekarakterna osoba.

  • A kako ti znas tko ponavlja iste komentare? Netko je nekarakterna osoba ako se ne slaze s tobom? “Čmar, vaginos, jado, ti si nitko i nista” kao da si zapeo u osnovnoj skoli i to kao najgluplji đak.
   Prika, po izboru rijeci ti se vidi da si krkan, a to tome jesi netko i nesto, pa cisto sumnjam da neki uspjesan i sposoban covjek provodi vrijeme vrijeđajuci politicare, poduzetnike, sportase po portalima i to anoniman, fino sakriven dok su oni tu s imenom i prezimenom. To je jadno, dakle ti si jado.

 • Bogu hvala, posla ima, grad se razvija. Od nekad najlošijeg do najrazvijenijeg gospodarstva. Tko god je sudjelovao u tome hvala mu i neka svima bude kao u Širokom, neka svi ljudi dobro žive.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.