Bago: Mnogi Posušje počinju shvaćati kao zdravu i ambicioznu sredinu

Kolovoz je mjesec kada gradovi i općine diljem Hercegovina slave svoje Dane i blagdan Velike Gospe, nebeske zaštitnice. No to je i mjesec kada Općina Posušje postaje kulturna prijestolnica Hercegovine.

Većina naših najvećih i najboljih društvenih događaja je u sklopu manifestacije “Posuško Lito” kojeg organiziraju volonteri. Period je to i kada većina naših raseljenih, posuške dijaspore, dođe obići svoje obitelji, a sad imaju još jedan razlog da ostanu u Posušju i koji dan duže, rekao je u razgovoru za Direktno načelnik Općine Posušje Branko Bago.

Otac petero djece i branitelj Domovinskog rata Branko Bago funkciju načelnika obnaša drugi mandat i ponosan je na uspjehe “Posuškog lita” i njegovog središnjeg dijela “Festivala klapske pisme”.

Bogat program manifestacije “Posuško lito 2018.”

“Posuško Lito” ove godine imalo je preko 30 službenih događaja koji su navedeni na službenom letku. Međutim, sela i zaseoci u Posušju, čak i ulice organiziraju svoje “male” događaje pa tako broj događaja zna jako porasti, kaže Bago.

Volonterskim radom do najprepoznatljivije kulturne manifestacije u Hercegovini

Načelnik Posušja kaže kako “Posuško Lito” počinje 30. svibnja kad Posušje obilježava “Dan branitelja”.

Time smo htjeli poslati jednu simboličnu poruku, jer smatramo da bez branitelja i njihove žrtve u Domovinskom ratu danas ne bi bili u mogućnosti održavati “Posuško Lito” ili živjeti ovdje kao narod, rekao je Bago.

Dodaje kako mu je drago da je “Festival klapske pisme” kojeg održavaju već petu godinu postao prepoznat kao središnja manifestacija “Posuškog lita” na kojoj sudjeluju neka od najvećih imena klapske umjetnosti poput maestara Joška Ćalete, Marka Rogošića, Mojmira Čačija, Ivice Kaleba i Terezije Kusanović i čak više od 30 klapa iz Hrvatske, BiH i Crne Gore.

Drago mi je da su članovi stručnog žirija, klape i njihovi prijatelji koje sudjeluju i dolaze na ovaj festival prepoznali kvalitetu ove manifestacije i što hvale našu gostoljubivost i srdačnost. Te njihove pohvale su mi najdraža nagrada. Drago mi je također i da “Posuško lito” zbog svog značaja u Hercegovini ima i opipljive benefite za naše ugostitelje i hotelijere koji bilježe porast potrošnje i noćenja, navodi Bago.

Posušje radi Sarajevo se gradi

Mediji bliski Sarajevu upravo na blagdan Velike Gospe prozvali su hercegovačke načelnike i gradonačelnike, a među njima i samog Branku Bagu, da po uzoru na Milorada Dodika isticanjem zastava označavaju teritorij i crtaju granice “Herceg-Bosne”. Bago je na to odmahnuo rukom, ali ipak je odlučio komentirati:

Prvo moram naglasiti kako je Posušje je izuzetno tolerantna i gostoljubiva sredina, a mi iz posuških vlasti smo ljudi dijaloga. Ne razumijem u čemu je problem da smo mi za Dan naše općine i povodom blagdana Velike Gospe istaknuli zastave općine i županije i zastave hrvatskog naroda. S obzirom na to da postoji veliki broj ispranih i zatrovanih mozgova velikobošnjačke politike koji uvijek prema Hrvatima nastupaju s jako agresivnih pozicija, dovode nas u situaciju da uvijek moramo braniti najosnovnija svoja prava, poput isticanja općinske zastave na Dan općine, ogorčen je Bago i napominje kako mu nije jasno zašto to ikome smeta.

Mi ne diramo njih ne razumijem zašto oni diraju nas, ističe Bago.

Kuca hrvatsko srce: I Posušje ukrašeno zastavama

Razumljivo mi je da je nakon rata, kao glavni grad BiH, Sarajevo trebalo imati malo veći koeficijent raspodjele financijskih sredstava iz zajedničkih prihoda koje ubire Uprava za neizravno oporezivanje, kako bi se izgradile institucije i glavni grad uredio. No nije mi jasno kako je moguće da je i više od 20 godina nakon rata taj isti koeficijent na snazi i da dan danas oni dobivaju duplo više novaca iz te nekakve zajedničke vreće, nego druge općine i gradovi. To je čista diskriminacija, ne samo prema Hrvatima i hrvatskim općinama, već prema svima, bez obzira na narode. Ionako svi imamo slične probleme i pokušavamo preživjeti u ovoj zemlji, komentirao je Bago raspodjelu sredstava na razini Federacije..

Bago je objasnio kako posuško gospodarstvo koje uz manje gospodarstvenike čini nekoliko velikih i uspješnih tvrtki, što turističkih što proizvodnih koje i izvoze na strana tržišta, godišnje stvori oko 850 milijuna maraka prometa, od čega na račun raznih davanja u Sarajevo ode značajan iznos.

Od tog iznosa kojeg je sad teško napamet izračunati, ali mislim kako se radi o oko 20 milijuna maraka, u lokalni proračun vrati se tek dva milijuna maraka, govori načelnik Posušja i dodaje kako zbog troškova koje općina ima, a koje svake godine rastu, jer se obveze svake godine u većem broju prebacuju s federalne razine na lokalnu, imaju problema servisirati komunalne i druge obveze u općini.

Uz sve obveze i troškove mi moramo, a narod od nas to i očekuje, razvijati i graditi infrastrukturu. Naravno, imamo mi i drugih prihoda u proračunu, ali dovedeni smo u poziciju da za svaki projekt od nogostupa i kanalizacije, koja je hitno potrebna kako Posušju tako i zbog drugih općina koje se nalaze niže od nas, a koje zbog poroznog tla ugrožavamo, moramo moliti Sarajevo. U toj cijeloj priči o odnosima sa Sarajevom moram reći kako je taj odnos postavljen begovski i najčešće sve te molbe i traženja na kraju iz političkih razloga propadnu.

Razvoj općine stavljamo u službu građana i rastućeg gospodarstva

Bago dodaje i kako je općina krenula s izgradnjom kanalizacijske mreže te kako se završava izgradnja vodovodne mreže. Na pitanje kako je moguće da se tek sad krenulo u izgradnju kanalizacijske i vodovodne mreže, rekao je:

Prostor zapadne Hercegovine je nažalost u prošlosti bio jako zanemaren, kako u bivšoj Jugoslaviji gdje su Posušje, Široki Brijeg i Grude bile najnerazvijenije općine, tako danas i u Federaciji BiH, gdje se sredstava za infrastrukturne projekte plasiraju negdje drugdje, a ne u ove krajeve, napominje Bago.

Dodao je i još jedan primjer zanemarivanja političkog Sarajeva.

Općina smo s najvećim brojem učenika u jednoj školi. Međutim, iako nas veseli broj djece koja pohađaju školu, ovo nije baš podatak za hvaliti se, jer mi jednostavno nemamo novaca za završiti novu zgradu osnovne škole kako bi djeca mogla ići u uređenu i modernu ustanovu. Veseli nas podatak da smo mi jedna od populacijski najmlađih općina u BiH i da imamo veliki broj djece, ali ne i to da mi toj djeci ne možemo osigurati skladne uvjete, rekao je Bago i dodao kako tu školu grade već sedam godina i kako svake godine Republika Hrvatska pomogne u jednoj manjoj mjeri, ali i kako to nije dovoljno da bi tu zgradu stavili u funkciju.

 

Više razine vlasti i Sarajevo nemaju sluha za taj projekt, kao i za dosta ostalih,  napominje Bago.

Posuško gospodarstvo ostvarilo rekordne rezultate

Razgovor je naposljetku skrenuo i na održavanje općinske infrastrukture koju će uskoro morati napraviti.

Čeka nas presvlačenje gradskih prometnice koje su sazrele za jednu kvalitetnu promjenu, zatim i asfaltiranje novih puteva. Sve to treba napraviti kako bi se cijela općina mogla staviti u službu građana i rastućeg gospodarstva, rekao je.

Razvoj gospodarstva i projekti

Načelnik Posušja se pohvalio s dvije poslovne zone koje se završavaju.

Uskoro će obje biti završene, a već su se počele i popunjavati gospodarskim subjektima. tako je popunjenost obje zone negdje oko 30 % svaka. U sklopu prekogranične suradnje s Gradom Šibenikom i Šibensko-kninskom županijom, a sredstvima iz EU fondova, završit ćemo jednu od poslovnih zona. Unutar tog projekta radimo i na školovanju novih kadrova u suradnji sa srednjom strukovnom školom na obrazovanju novih operatera CNC strojeva. Naravno, kroz suradnju s gospodarstvenicima pratimo potrebe na tržištu rada te zajedno s njima pokušavamo odgovoriti na zahtjeve tržišta rada, istaknuo je Bago i dodao kako zemljište u poslovnim zonama prodaju po simboličnoj naknadi od jednog eura po četvornom metru kako bi privukli ljude.

Veliki pomak je i naš granični prijelaz koji je prekategoriziran u viši rang, tako da se preko njega u budućnosti može odvijati promet putnika i roba, dodao je.

Od drugih projekata naveo je početak izgradnje vjetroparka u Poklečanima, od kojeg očekuje dio koncesijskih prihoda, kao i od rudnih i mineralnih sirovina.

Vodoopskrbni sustav nam je također u dobroj mjeri priveden kraju, ali još neke krakove moramo završiti i taj sustav konačno staviti u pogon, čime bi stvorili uvjete za povrat velikog kredita. Tu dugoročno dobro stojimo u smislu količina i isporuke vode, ali veliki je problem što moramo imati stanicu za pročišćavanje vode kako bi vodu mogli isporučiti u Hrvatsku. U vezi s tim razvijamo suradnju s Gradom Imotskim, Hrvatskim vodama, kako bi na korist svih mogli što prije početi s isporukom, navodi Bago.

Dodao je i kako će posuško komunalno poduzeće “Vodovod” graditi mini-hidroelektranu od koje će već za pet godina početi stizati prihodi.

O razvoju turizma u Posušju

Načelnik Bago govori i kako će Posušje nastaviti s razvijanjem turizma.

Vodeći turistički potencijal u općini Posušje je Park prirode Blidinje kojeg treba dodatno turistički promovirati kako bi privukao što veći broj posjetitelja, željnih bijega od gradske gužve i uživanja u prekrasnom okolišu i čistom zraku. Asfaltiranjem preostalih, do sada neasfaltiranih, dionica puta prema Blidinju omogućen je dolazak autobusa s gostima iz obližnjih velikih turističkih tržišta Dalmacije i Međugorja. Potrebno je još puno raditi na uređenju planinarskih i pješačkih ruta i na samom marketingu kako bi se privukao što veći broj turista, rekao je Bago.

Bago smatra kako bi Posušje moglo imati kvalitetan turistički i gospodarski razvoj, ali da je potrebno definirati status turističkih zajednica na razini jedinica lokalne uprave, jer upravo je ona najupućenija u lokalnu ponudu.

Jedino lokalna zajednica može dati smjernice razvoju lokalnog turizma, uz podršku viših razina. Nažalost, otežavajuća okolnost za razvoj i turizam, a ne samo gospodarstvo, je nedovoljno funkcionalan GP Osoje. Konkretni napori Općine u razvoju turizma očituju se kroz projekte “Jačanje sektora turizma u općini Posušje” te “Razvoj turizma na tri jezera”, rekao je načelnik Bago.

Ambicija nam je razviti lokalnu političku i društvenu zajednicu. Izgraditi muzej, kulturno-informativno središte te i dalje, kroz prekograničnu suradnju s prijateljskim gradovima i županijama, sredstvima iz fondova Europske unije jačati veze hrvatskog naroda poticati kulturnu suradnju. Pa, recimo, cilj nam je povezati “Festivale klapske pisme” koji se odvijaju u Posušju, Omišu i Perastu u Crnoj Gori, a koji potiču i od zaborava štite klapsku pjesmu, rekao je načelnik Posušja za Direktno i dodao kako mu je drago što su mnogi Posušje počeli shvaćati kao jednu zdravu i ambicioznu sredinu te da postoje inicijative za ulaganje u turističku ponudu te općine ili druge gospodarske grane.

Bago je također rekao i kako su se okrenuli trendovi i u političkom životu općine.

Postoji jedan novi trend u radu Općinskog vijeća i načinu na koji surađujemo s građanima. Danas se sve odluke o razvoju donose više manje zajednički, zajedno se trudimo i radimo i nitko iz oporbe nema straha predlagati ili sudjelovati u radu oko dobrih projekata ili propitivati odluke koje se donose na Općinskom vijeću, objasnio je i rekao kako se volonterski i pozitivni duh građana Posušja prelio i na politiku.

Taj volonterski duh kojeg često spominjem prenio se i na nas u vlasti, u Općinskom vijeću i u Uredu načelnika. Drago mi je da nema više političkih podmetanja, bespotrebnih svađa koje su oduzimale mnogo vremena i nama u vlasti, ali najviše Posušanima, zaključio je Bago.

(www.jabuka.tv)


27 komentara

 • “Taj volonterski duh kojeg često spominjem prenio se i na nas u vlasti, u Općinskom vijeću i u Uredu načelnika. Drago mi je da nema više političkih podmetanja, bespotrebnih svađa koje su oduzimale mnogo vremena i nama u vlasti, ali najviše Posušanima, zaključio je Bago.”
  Tako je, nema podmetanja i svađa jer ste u ljudima ubili osjećaj ljudskosti pa ponizno šute. A volonteri, jesu li to oni kojima obećate posao pa ga dobije ko najbolje sluša i potkazuje, dok ostali čekaju red?
  Bio si svijetla točka dok se nisi odnarodio, čestitam.

 • Bravo Bago. Jedini hadezeovac koji nešto radi, jedini koji vodi neku općinu a da nema partizanski pedigre. Svaka čast Bago a još da imaš moć pa da nekako natjeraš robovlasnike da prodaju skupocijena auta i vile po morima i planinama te da podignu plaće jadnim radnicima na neke normalne uvjete barem 1.000€ mjesečno da se zaustavi bježanje naroda iz Hercegovine, a kad bi još podigli plaće, dosta bi se nas vratilo…

 • Puste hvale za osmi mjesec,a cim velika Gospa prodje sve ode jer su gospodarstvenici sve zatrali svoim VELIKIM PLAĆAMA,uvode PLUS SATE I MINUS SATE,kad nema posla idi kuci piši minus sate,kad ima posla lomi se ko konj svaku subotu,svaki svetac čak i TJELOVO se radi a gazde svaki dan na MISI I PRICESCUJU SE I STO JE JOS ŽALOSNIJE TAKVE FRATRI NAŠI SA OLTARA HVALE

 • A moj Bućo, svaka tebi čast. Neosporno, trudiš se.
  Ali ima jedan problem, nakon “Posuškog lita” dolazi jesen. Ljudi pojeli, popili, proveselili se,…, i odoše ponovo u svijet, a odvode sa sobom jednog po jednog čovjeka.
  I sve tako do Božića, pa do sljedećeg “Posuškog lita” itd. itd. itd.
  Ti isti ljudi stvaraju u dijaspori obitelji i pomalo ostaju tamo.
  Vratit će se neki, ali nažalost u sanduku (neki i u urni).

  Organiziraj se malo više pa pronađi ljude koji su sposobni (nisu samo sposobni u HDZ-u), koji imaju iskustvo u privatnom sektoru (sa uspjehom), koji imaju poznanstva, inicijativu, volju i hrabrost.
  Neka ti ljudi na neki način dovedu barem jednu internacionalnu tvornicu u Posušje koja će zaposliti barem 100 ljudi. To je možda 100 obitelji koje neće ni pomisliti da odu, a podignuti ce se kvaliteta života bar za jedan manji postotak.
  Pusti se svojih “savjetnika načelnikal čija je sposobnost upitna u takvom sektoru.

  A mnoge staje u općini su prazne. Napravite i pokrenite projekt otkupne stanice i promovirajte više poljoprivredu da ljudi počnu raditi i od toga nešto priskrbiti. Ali to radite na umjeren način da se ljudima napokon dokaže da treba raditi, a ne sanjati milijune i da se taj rad dostoj o može platiti…

  Mogao bih napisati još puno toga, ali kao da je bitno kad riječi običnoga čovjeka nikada ni ne dođu do izražaja. Ako i dođu, to je bljesak u medijima koji se brže zaboravi i koji brže nestane, nego što se pojavio.

  Pozdrav

 • Gospon Bago je jedini do sad nacelnik koji je nesto radio za Posusje svi prije njega su bili obicni lopovcici i nista nisu radili u korist Posusja i stanovnika Posusja

 • Bago ti se boris za svoju guzicu..nepricas kolko je se iselilo obitelji..za mjesec dana nece bit kera na cesti..a ti pricas posusko lito..triba se zvat gastabajtersko lito..si si šiška i našiški slamka i naslamki drvo..mršššš..kad kazes najbrojnija skola jee al svi ce zavrsit u dojclandu..fujjj

  • ovo je zaista komentar osobne ogorcenosti , ljudi su uvijek isli i ici ce , tko voli nek izvoli … a ne kažem da je nemoguce ali ocekivat od posusja njemacku je nerealno…živio

 • Posušje je dosta napredovalo zadnje četiri godine što se odnosi na infrastrukturu i društvena i kulturna događanja, ali treba radit više na industrijskom ulaganju na primjer privući strano ulaganje itd.., da ljudi ostaju i uživaju blagodatima Posušja.

  Pozdrav svima koji ostaju u Posušju.

 • Neki ljudi su na aparatima zbog napretka Posušja u svim segmentima.
  Bago, samo naprijed sa svojom ekipom.
  Narod nije glup i ćorav, sve vidi…
  ZNA SE!!!

 • molimo dajte tacne podatke koliko ste zadnjih par godina zaduzili opcinu a posebno koliko je lebo s mutnim radam odveo vodovod u minus

 • Ljubomorni ljudi ce uvik bit.a sto se tice vodovoda covik je doveo ured kolko se doves moze..nitko ne spominje u kakvom je stanju vodovod prije lebe bio.a sad ljudi rade i sto je najbitnije za placu..

 • Bago je zaista dobar , pošten i radisan čovjek, pravi Hrvat , domoljub , obiteljski čovjek …. kao načelnik uvijek spreman saslušati i pružiti pomoć…. svaka cast Bago samo naprijed …

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.