Stop govoru mržnje 2018.: Vijeće za tisak pregledavat će komentare na portalima – Jabuka.tv

Stop govoru mržnje 2018.: Vijeće za tisak pregledavat će komentare na portalima

Vijeće za tisak u BiH započinje realizaciju projekta “STOP! Govor mržnje 2018”, u suradnji sa Institutom za izvještavanje o ratu i miru (IWPR) i Media Content Management (MCM), u razdoblju od kolovoza do prosinca ove godine.

Podršku kampanji daju Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i USAID.

Cilj projekta je praćenje i sprječavanje širenja govora mržnje u komentarima posjetitelja internetskih portala, što je jedan od gorućih problema s kojim se susreću online mediji u BiH.

Uz punu podršku urednika odabranih online medija, monitori Vijeća za tisak u BiH će pratiti komentare posjetitelja portala: klix.ba, nezavisne.com, oslobodjenje.ba, radiosarajevo.ba, dnevnik.ba i vijesti.ba, postavljanjem znaka “Stop! Govor mržnje” ispod komentara sa sadržajima prepoznatim kao huškački govor i govor mržnje, uz opomenu da je govor mržnje kazneno djelo, a ne sloboda govora, i da osobe koje šire govor mržnje mogu biti kazneno gonjene i tužene u skladu s Kaznenim zakonima u BiH.

Drastični sadržaji s govorom mržnje biti će odmah uklonjeni, a postavljači takvih komentara banirani, u nekim slučajevima i prijavljeni policiji.

Govor mržnje u online medijima je sve samo ne bezopasna pojava, koja se mora hitno riješiti kako bi se u pozitivnom pravcu promijenile i političke i ekonomske okolnosti za bolji život građana u ovoj nestabilnoj i ranjivoj zemlji.

Vijeće za tisak u BiH uspješno je realiziralo kampanju “Stop! Govor Mržnje” u tijeku predizborne kampanje za Opće izbore 2014. godine i kratko razdoblje nakon izbora.

Tim monitora Vijeća za tisak tada je pratio sadržaje komentara na 42 web portala u BiH, postavljajući znak “Stop! Govor mržnje”, kako bi podsjetili ili informirali posjetitelje portala da govor mržnje nije sloboda govora, već njegova zloupotreba, i da može biti sankcionirana u skladu s kaznenim zakonima u BiH, priopćeno je iz Vijeća za tisak u BiH.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • SJETITE SE POLITICARE KAZNJAVAT! ONI SU NAJVECI PRINOSIOCI MRZNJE! ILI ZAKON ZAOBILAZI TAKE! ONI NE KOMENTIRAJU NA PORTALU! A VI SA PORTALA BEZ ” VRUCI TEMA” UBUDUCE! MOGLI BI I VAS PRIJAVIT ZA OBJAVLJIVANJE TEKSTOVA KOJI IZAZIVAJU MRZNJU!!

  • Nadam se da onaj na klix.ba više neće svaki dan ,ama baš svaki dan želit smrt svoj Hrvatskoj ili Srpskoj djeci..itd..ili će ga otkriti i sankcionirati kao i ubice Joze Leutara i inih Hrvata po Srednjoj Bosni..Inače ovo bi bilo nužno,korektno provesti jer svugdje ima govora mržnje ali nijedan portal tom klixu nije ni do koljena.Užas jedan.

  • Luce svaka čast sve si rekla ako su krivi ljudi koji komentiraju
    rad i ponašanje političara i druge javne dužnosnike koji svojim nekorektnim ponašanjem, koje se tiče naroda, isprovociraju komentare,ali i komentari trebaju biti pristojni i korektni.

  • Za Portal Jabukatv. :: zasto ne objavljujete moje komente u vezi tema lazagnje??? Jeli nesto ruzno napisano? Pravim li reklamu restoranu, pa to nekome od vas smeta??? Objavite komente. Ne trazim nista drugo! Ne ” ubacujte” komente koji su menj upuceni ne redossljedom. Ako je danas napisamo u ovo doba, nemorete ga stavit izmedju dana3.9. ! To ne ide!

    • Ti puno komenta imas pa im se pomisa.Ko zna di je o lazanjama mozda di je o novoj skolskoj godini i malo ili puno dice.Nemoj se ti sekirat pisi iznova golu istinu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.