Žene u nogometu

Nogomet je u modernom svijetu sport s najviše fanatika i pratitelja u odnosu na sve ostale sportove.

Jedan je od najupečatljivijih sportova koji se, s obzirom na gledanost i zastupljenost, mogu upisati u rubriku „muških sportova“.

Sam sport je maksimalno praćen, kako medijski tako i u online casino kladionicama. Nogomet tako postaje jedna od najvažnijih sporednih stvari u životima ljudi.

Međunarodna natjecanja su posebno medijski popraćena, a velika većina javnosti nije upoznata sa postojanjem istih natjecanja koja su namijenjena za osobe nježnijeg spola.

Ženski nogomet je, zbog raznih čimbenika tijekom godina, u sporom razvoju. Temeljem dosadašnjeg trenda rasta još dugo se, ako i ikada, neće moći izjednačiti sa muškim nogometom. U ovome članku pričat ćemo o ženama u nogometu.

Povijest ženskog nogometa

Mnoga sportska natjecanja u povijesti su isključivala žene. Jedno od najvećih i najpoznatijih natjecanja su Olimpijske igre koje su izravan primjer nesudjelovanja žena sve do početka 20-og stoljeća, kada su sudjelovale na Olimpijskim igrama u Parizu te činile manje od 5% natjecatelja.

Ženski nogomet nastaje u Velikoj Britaniji pri kraju 19-og stoljeća. Prva ženska utakmica odigrala se 1881. godine u Edinburgu između Škotske i Engleske, a nedugo zatim osnovan je Ženski nogometni savez.

Tijekom godina ženski nogomet je u sporom trendu razvitka. Razlog tomu je što još uvijek velika većina javnosti nije zaintrigirana za ženski nogomet i ne pokazuje interese praćenje. Zbog manjka medijske pažnje, klubovi izdvajaju manje financijskih resursa za ulaganja u ženske treninge, opremu i resurse.

Upravo zbog toga, žene zbog manje financijske isplativosti ne biraju nogomet kao svoj primaran izvor prihoda i zanimanje.

Manjkom prihoda i ulaganja u sport ne daje se podloga koja je dovoljna za dugoročni rast samog sporta. To stvara začarani krug gdje nemamo mogućnosti doživjeti puni potencijal žena u nogometu zbog premalih resursa, a zbog stoga niže kvalitete, gledanost je manja. Ovakav trend uočljiv je i u mnogim drugim sportovima, pogotovo timskim.

Koje su razlike između muškog i ženskog nogometa?

Muški i ženski nogomet traje 90 minuta i svaki tim ima 11 igrača, tako da se na prvi pogled ne uočavaju bitne razlike. Detaljnijom analizom fiziologije muškarca i žene dolazi se do interesantnih činjenica i različitosti. Tempo igre je vizualno sporiji i intenzitet je manji zbog manjih aerobnih kapaciteta kod žena(u prijevodu, žene imaju manja pluća, stoga i manji kapacitet udisaja). Žene i muškarci treningom postižu bolje rezultate, ali na razliku se u ovom slučaju ne može utjecati.

Žene imaju manji respiratorni kvocijent (količina izdahnutog CO2 u odnosu na udahnuti kisik) od muškaraca, a to se pridodaje većoj razini estrogena zbog kojeg žene više iskorištavaju masti pri opterećenju.

Mnogi ostali segmenti su povezani sa aerobnom izdržljivošću. Duža izdrživost potiče održavanje mentalne koncentracije, što značajno određuje kvalitetu same igre i provedbu dogovorenih i uvježbanih strategija. Treneri se često nađu u nezahvalnim situacijama zbog različitih razmišljanja i nemogućnosti razumijevanja drugog spola.

Općenito, ženska sportska natjecanja mogu biti mnogo ugodnija za gledanje i proživljavanje od muških. Žene mnogo emotivnije doživljavaju dobre i loše rezultate te prenose više emocija na teren. Manje su agresivne i generalno se bolje kontroliraju u “žaru igre”, što smanjuje rizik od neugodnih i konfliktnih situacija.

Neravnopravnost u nogometu

Žene se kroz povijest prikazuju drugačijim svjetlom nego muškarci. Primarno simboliziraju ljepotu i nježnost, što ih stavlja u skroz odvojeni svijet od onog sportskog. Prvobitne predrasude su vezane uz razlike u fizičkoj spremi. Generalizira se da su muškarci sposobniji i spremniji za sportske aktivnosti, što nije slučaj u realnosti. Fizički izgled nogometašica se više vrednuje nego njihov sportski uspjeh.

Atraktivne nogometašice dobivaju više pažnje od javnosti i medija nego li one koje su uspješnije.

Najvidljivija je neravnopravnost u medijskoj pažnji. Manjak ulaganja u ženski nogomet ima značajan utjecaj na budući razvitak te ga itekako usporava. Rezultati žena i muškaraca ne prezentiraju se na isti način i po istim stadijima važnosti. Prvoligaške utakmice žena su potpuno nepoznate i zanemarene dok su one muške popraćene uz rasprodane stadione. Unatoč trenutnoj neravnopravnosti i velikoj razlici u prihodima, na različite načine se radi na unaprjeđenjima.

Maksimalna fizička sprema se također bitno razlikuje među spolovima. Muškarci imaju fizičke predispozicije za duže održavanje koncentracije uz umor i napor. Ženske utakmice su usporenije, smanjenog intenziteta i tempa.

Zaključak

Kroz povijest, mnoga natjecanja su isključivala prisutnost žena. Sve se više radi na tome da se „muški“ i „ženski“ sportovi uravnoteže. Istraživanjima ljudskih tijela utvrdile su se bitne razlike između muškog i ženskog nogometa. Kao rezultat na smanjene prihode i ulaganja u ženski nogomet imamo znatno manji broj žena uključenih u profesionalni nogomet.

Uvidom u ove činjenice, bitno je promovirati ženske sportove kako bi se njihova sama kvaliteta i brojnost povećali, a nadamo se da će se upravo to i dogoditi u budućnosti!

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.