Ovo su najopasnije zemlje za posjetiti u 2024. godini

Južni Sudan, Libija i Afganistan su najopasnije zemlje na svijetu za posjetiti 2024. godine, pokazali su rezultati istraživanja tvrtke International SOS.

Objavili su interaktivnu kartu koja pokazuje gdje će se putnici najvjerojatnije suočiti sa sigurnosnim prijetnjama na temelju rizika od političkog nasilja, društvenih nemira, nasilnih i sitnih zločina i, ove godine, utjecaja klimatskih promjena.

Među najsigurnijim mjestima za posjetiti su Grenland, Finska, Norveška, Island i Luksemburg, a International SOS kaže da su sigurnosne prijetnje tamo beznačajne. Nasuprot tome, Libija, Južni Sudan, Sirija, Ukrajina i Irak među najopasnijim su za posjetiti, a te su zemlje rangirane kao zemlje s ekstremnim sigurnosnim rizikom.

U državama Srednje i Južne Amerike Venezueli, Hondurasu i Haitiju sigurnosni rizik za putnike smatra se visokim nakon stalnog porasta kriminala i nemira. Nasuprot tome, Norveška, Finska i Island označeni su kao zemlje s niskim rizikom od zdravstvenih problema i sigurnosnih problema, što znači da su najsigurnije – uz Švicarsku i Grenland.

Kad je riječ o zdravlju, zemlje s najvećim rizikom od obolijevanja od medicinskih problema ili bolesti uključuju afričke države Niger, Sudan, Libiju, Srednjoafričku Republiku, Somaliju i Sierru Leone. Jemen je također označen kao zemlja visokog rizika, kao i Irak, Sirija i Sjeverna Koreja. Mjesta s niskim rizikom od bolesti su većina onih u Europi, Kanadi, SAD-u, Novom Zelandu, Australiji, Južnoj Africi i Čileu.

Ove je godine prvi put uključena kategorija koja se fokusirala na utjecaj klimatskih promjena na zemlje diljem svijeta. U Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj i Italiji rizik od klimatskih promjena smatra se niskim, ali u zemljama kao što su Nigerija, Demokratska Republika Kongo i Sirija rizik je vrlo visok.

Dok je rizik koji predstavljaju klimatske promjene nizak za većinu europskih zemalja, International SOS ukazao je na to kako je ljetni toplinski val Cerberus izazvao pustoš na kontinentu. Temperature su danima stalno bile iznad 40 stupnjeva, a turisti su u Rimu padali u nesvijest zbog vrućine.

(www.jabuka.tv | Foto: International SOS)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.