Polupansion u Neumu oko 700 KM, a u Makarskoj više od 1.000 KM

Era jeftinog ljetovanja već odavno je gotova. Za veliki dio bh. građana odlazak na more i ovo će ljeto biti nemoguća misija.

Oni, koji si i mogu priuštiti višednevni odlazak na ljetovanje, iz putničkih agencija kažu da radije biraju dalje destinacije zbog povoljnijih cijena. Tako su ove godine ponovno među najbiranijim daljim destinacijama Tunis, Egipat, Turska i Grčka, dok će oni koji si ne mogu priuštiti ni jeftinije ljetovanje i ovo ljeto provoditi na rijekama jer je ljetovanje, posebno na Jadranu, odavno postalo luksuz.

Usporedba cijena

Budući da se već naveliko “šuška” o novom rastu cijena, novinari Večernjeg lista provjerili su kako se kreću cijene smještaja. Naravno, na umu valja imati i da su cijene vikendom i u sezoni uvijek više od onih radnim danom te u predsezoni i postsezoni. Kada gledamo jedini bh. grad na moru, već se uvelike vrše pripreme za nadolazeću sezonu.

Kada je pak riječ o smještaju, za hotel s četiri zvjezdice, polupansion, po osobi u lipnju i rujnu cijene se kreću od 40 do 65 eura odnosno od 80 do 130 KM. Cijene, kao i u susjednoj Crnoj Gori i Hrvatskoj, u samom jeku sezone će rasti. Ako odlučite posjetiti Neum u srpnju i kolovozu, za smještaj će biti potrebno pripremiti od 50 do 80 eura po danu odnosno od 100 do 160 KM. Točnije, za sedam dana boravka u polupansionu potrebno je od 700 do 1.120 KM. Što se tiče apartmana, njih preko Bookinga možete naći po cijeni od 35 eura (75 KM) pa nadalje u odnosu na lokaciju i opremljenost.

Imoćani otvaraju vrata turistima: U ponudi 600 luksuznih kuća za odmor

Trend rasta cijena ove godine nastavit će se i u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Sedam noćenja u polupansionu u Makarskoj za jednu osobu stoji 535 eura, što je oko 1.050 KM. Za isti broj dana u hotelu s tri zvjezdice udaljenom 350 metara od jedne od najljepših plaža u Brelima platit ćete 665 eura ili 1.300 KM. Jedna noć u apartmanu u Splitu stoji od 176 pa sve do 978 KM. Cijene privatnih apartmana u Budvi trenutačno se kreću između 100 i 150 KM, pa i više.

Osim navedenoga, u obzir treba uzeti i cijene u trgovinama, restoranima i kafićima, parkiranje…, a sve to iziskuje dodatne troškove. Kada se zbroje svi troškovi, obitelji koja želi nekoliko dana odmora provesti u Crnoj Gori bit će potrebno između 3.000 i 4.000 KM, a onima koji planiraju nekoliko dana u jeku turističke sezone provesti u susjednoj Hrvatskoj trebat će i do 5.000 KM, piše Večernji list.

I agencije za putovanja, doznajemo, već od početka godine bilježe veći broj upita i rezervacija za ljetovanje, a oni, kažu u agencijama, koji su uhvatili ponude “first minute” mogli su nešto i uštedjeti. Već nakon prve objave ponuda za ljetovanje i cijena počinju upiti i rezervacije. Svake godine imamo značajan broj onih koji uhvate i dodatne popuste rezervirajući dok traje “first minute” ponuda. To je stvarno isplativo jer je moguće uštedjeti i do 30 posto novca.

Ovo je prvi grad na svijetu koji će naplaćivati ulaz turistima

Naravno, ta cijena nije fiksna nego ovisi o hotelu, kao i vrste usluge koju klijenti traže. Ali definitivno se itekako isplati rezervirati odlazak na putovanje dok traje ta ponuda. U ponudi imamo i plaćanje na 24 ili 48 rata, što bh. građani također itekako koriste. Sve to su neke pogodnosti koje im omogućavaju lakše podnijeti troškove ljetovanja, priča neimenovana djelatnica agencije za putovanja za Večernji list.

Kako dodaje, brojni hoteli imaju dodatne pogodnosti za obitelji s djecom.

Veliki broj hotela, kada govorimo o dalekim destinacijama, nudi besplatan smještaj ili plaćanje pola cijene za djecu do određenih godina, kao i oslobađanje određenih pristojbi koje odrasli moraju plaćati, što je, kaže nam također, jedan oblik uštede.

Daleke destinacije

Provjerili su i kako se kreću cijene ljetovanja kada je riječ o daljim destinacijama. Cijene hotela kreću se od nešto više od 900 KM pa do više od 2.400 KM. Sedam noćenja u hotelu s četiri zvjezdice početkom srpnja s all inclusive uslugom jednu osobu će stajati 995 KM, a ako računamo da na odmor ide četveročlana obitelj, dolazimo do iznosa od 3.980 KM, koliko im je potrebno za ovu destinaciju.

Hotel u Kemeru s četiri zvjezdice s all inclusive uslugom u Turskoj, na rivijeri uz Antalyju po osobi stoji 1.199 KM, što znači da je četveročlanoj obitelji za odmor potrebno 4.796 KM. Oko 3.200 KM potrebno je za ljetovanje u albanskom ljetovalištu Drač. Cijene MSC krstarenja za osam dana kreću se od 1.400 do 2.350 KM. Zakintos, Kavos, Lefkada i Kuşadası nalaze se u posebnoj ponudi za mlade, a za 12 dana – 10 noćenja na nekoj od ovih destinacija potrebno je izdvojiti od 430 KM do 630 KM.

Uspješna predsezona u Međugorju, vratili se Amerikanci

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.