Razmatra se o uvođenju digitalnog eura – Jabuka.tv

Razmatra se o uvođenju digitalnog eura

O digitalizaciji koja je iz korijena promijenila naše živote i njihove kulturne, društvene i ekonomske aspekte pisao je Fabio Panetta, član izvršnog odbora Europske središnje banke (ECB) na službenom blogu ove institucije.

Među područja u kojima su promjene uslijed digitalizacije vrlo izražene uvrstio je i načine plaćanja.

Umjesto gotovine, koja je donedavno bila jedini način za trenutačni prijenos novca, u posljednje vrijeme pojavljuje se sve više načina bezgotovinskih i beskontaktnih načina plaćanja koja se obavljaju putem kartica, mobitela ili pametnih satova.

To pred središnje banke stavlja pitanje – treba li digitalizirati i same valute. Legalne nacionalne valute u digitalnom obliku, koje bi ispunjavale istu svrhu kao i gotovina, mogle biti korištene u svakodnevnim, malenim i brzim transakcijama, tj. u potpunosti zamijeniti fizičke novčanice.

Treba li Europskoj uniji takvo rješenje – je vrlo važno pitanje, smatraju u Europskoj središnjoj banci, pa stoga pokreću javnu raspravu o toj temi koja će biti otvorena 12. listopada.

Pripreme moraju početi

Istodobno je ECB objavila i vlastitu studiju o digitalnom euru koja daje pregled ekonomskih, strateških, društvenih ali i tehnoloških odluka koje moraju biti donesene kako bi digitalni euro zaživio. Zaključak je studije da digitalni euro Europi treba, i da ECB mora biti spremna početi ga izdavati kada se okolnosti za to stvore.

Da bi se to ostvarilo, pripreme moraju početi već sada. Javna rasprava će poslužiti za donošenje najbolje informirane odluke.

ECB pojašnjava kako digitalni euro ne bi bio kriptovaluta ili stablecoin poput postojećih rješenja, već prava digitalna zamjena za novčanice. Trebao bi biti jednostavan, univerzalno prihvaćen, siguran, bez rizika, ali ne bi zamijenio gotovinu već joj bio nadopuna, piše Bug.hr.

Mogao bi se koristiti u ekstremnim situacijama, primjerice ako ljudi zbog pandemije ne budu više toliko skloni fizičkim novčanicama i kovanicama. Digitalni bi euro pomogao i u sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, ali kao jedan od najvećih izazova ECB ističe upravo privatnost korisnika.

Kao jedan od zahtjeva spominje se i da se digitalnim eurom, ako bude lansiran, mora moći plaćati i offline, jednostavno i prije svega besplatno, kako bi ga svi mogli koristiti na privatan i siguran način kao punokrvnu zamjenu za gotovinu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.