Pravilno održavanje drvenih bačava u podrumu

Pred početak berbe grožđa ispred vinskih podruma obiteljskih gospodarstava mogu se vidjeti drvene bačve kako se pripremaju za prihvat mošta odnosno vina. Nažalost neki vinogradari ne poklanjaju dovoljno pažnje drvenim bačvama i vrlo često dolazi do kvarenja vina kao posljedica loše održavanih drvenih bačava.

Svakom ozbiljnijem vinogradaru je posve jasno da mošt, odnosno vino mora doći u posve zdravu bačvu. Naši podrumari upravo imaju najviše problema s drvenim bačvama, jer ne polažu dovoljno pažnje za njihovo održavanje. Najbolje i najzdravije vino, ukoliko dođe u octikavu ili pljesnivu bačvu, postat će također octikavo, odnosno poprimit će okus i miris po plijesni. Da do toga ne bi došlo potrebno je poduzeti niz mjera.

Čim se isprazni vino iz bačve, istu treba prvo oprati čistom hladnom vodom, a zatim sa kipućom vodom u koju smo na svakih 30 litara otopili po jedan kilogram kristalne sode. Postupak sa kipućom vodom i kristalnom sodom može se po potrebi ponoviti. Nakon što se bačva valjanjem ohladi, ispustimo otopinu sode i zatim ponovno dobro isperemo hladnom vodom. Kod posljednjeg ispiranja dobro je staviti, na svakih 30 litara vode po 50 grama vinske ili limunske kiseline.

Nakon tog ispiranja bačvu je potrebno dobro ocijediti, osušiti i suhu sumporiti, jer sumporni dioksid u doticaju s vodom prelazi u sumpornu kiselinu koja u vinu nije poželjna. U postupku sumporenja dosta podrumara pravi greške jer sumpore vlažne bačve. Na volumen bačve od 300 litara, dovoljna je jedna sumporna traka.

Sumporna traka na azbestu bolja je, jer sumpor prilikom izgaranja ne pada u kapima na dno bačve. Prilikom paljenja traka, treba paziti da ih palimo ispod same žice, bliže vrhu, jer tada sumpor manje kaplje. Ako u veliku bačvu treba zapaliti 5 ili više sumpornih traka ne preporučuje se da ih odjednom sve zapalimo, već u nekoliko navrata, po manje traka,

Ukoliko pak bačvu nećemo koristiti za držanje vina, tada ćemo postupak sumporenja ponoviti svakih pet do šest tjedana. To je takozvani suhi postupak sumporenja bačve. Ako bačve držimo u suviše suhim prostorijama, u kojima se bačve rasuše, preporučuje se takozvano mokro konzerviranje bačava.

Za sve ostale informacije o čišćenju bačvi i pripremu za novu vinarsku sezonu kontaktirajte našu Agro podršku na broj 039/700-000.

(www.jabuka.tv)