Konzumiraj HREN i budi zdrav kao DRIJEN!

Iako u našoj kuhinji, hren nije tako česta namirnica, osim u vrijeme uskršnjih blagdana kada se koristi kao dodatak posebnim jelima zbog specifičnog okusa i mirisa, zadnjih nekoliko godina sve je češći stanovnik obiteljskih vrtova a vlasnici ga uglavnom uzgajaju za osobne potrebe. Interes za ovom povrtnicom posebno je povećan u vrijeme pandemije koronavirusa.

Rezan ili riban, hren ima ljut miris i okus. Iznimno je bogat vitaminom C, a u svježem korijenu ima ga više od 100 mg. Preporučuje se svježa uporaba nakon obilnog obroka jer se smatra diuretikom. Osim toga, hren se miješa s toplom vodom kako bi se koristio kao smirujuće sredstvo kod upale pluća i reume. Tvrdi se da pomaže kod liječenja plućnih bolesti i pospješuje disanje.

Uzgoj hrena nije pretjerano zahtjevan. Kod uzgoja na otvorenom, potrebno je paziti na pravilan plodored kod načina sadnje. Hren sam po sebi nije osjetljiva biljka, pa može preživjeti i jače nalete vjetra ali i zimu. Hren voli i sunčana i polusjenovita mjesta, ali smeta mu mjesto koje je stalno u hladu.
Hren voli duboka plodna tla, izrazito rastresita. Voli crnicu, a treba izbjegavati uzgoj na zbijenim i močvarnim ili suviše pjeskovitim tlima. Hren voli čistu zemlju gdje nema drugog korijenja niti kamenčića koje bi moglo otežati rast. Zato je važno zemlju temeljito očistiti prije sadnje. Hren ima snažan korijen koji se prilagođava sušnom razdoblju, pa može preživjeti razdoblje suše ali to smanjuje kvalitetu podanka.

Sadnice hrena dostupne u svim Agrocentrima Sjemenarne.

Prije sadnje tlo treba dobro prekopati na dubinu 30-50 cm, dodati organsko gnojivo (Povrtko),te dobro izmiješati. Sadnja presadnica se može obaviti u jesen ili proljeće. Kod jesenje sadnje, presadnice je potrebno zaštititi od nižih temperatura, posebno ako će biti hladnija zima bez snijega. Jesenska sadnja ima duže vegetativno razdoblje, pa se može očekivati i bogatiji urod. Sadnja se obavlja na razmak 30-40 cm u redu, a međuredni razmak najčešće iznosi 80 cm.

Plitkom međurednom obradom održava se vodo-zračni režim i uništava korov sve dok rozete lišća ne zatvore redove. Uz međurednu obradu prema potrebi se prihranjuje dušičnim gnojivom. U ljetnom razdoblju, ako nastupe dulje suše, korisna su 2 – 3 navodnjavanja kišenjem sa po 25 – 30 min. Važno je paziti da se pri obradi ne ošteti rozeta koja može dovesti do sušenja biljke.

(www.jabuka.tv)