Pljevidba rajčice

Kako bi svaka sorta rajčice dala kvalitetne plodove, neophodno je provoditi sve potrebne agrotehničke mjere od sadnje pa do početka berbe, a jedna od tih mjera koja se obavezno mora provoditi je pljevidba.

Pinciranje rajčice, zalamanje zaperaka ili pljevidba rajčice kako se najčešće naziva ta mjera na području Hercegovine je mjera njege u uzgoju rajčice, ali i drugog plodovitog povrća, kojom se uklanjaju zaperci (postranični izboji dužine 5 do 10 cm) koji se razvijaju u pazuhu listova. Pljevidba rajčice obično počinje 15-20 dana nakon sadnje.

Pljevidbom rajčice utječe se na regulaciju vegetativnog rasta. Naime, uslijed optimalnih uvjeta, rajčica razvija veliku lisnu masu i pojavljuje se mnogo zaperaka što utječe na smanjeno zametanje plodova. Istovremeno, plodovi koji se zametnu su sitniji. Zaperci se uklanjaju jednom tjedno pri čemu se provodi i omatanje veziva oko biljaka ili vezanje biljaka uz potporanj.

Gumirano vezivo – praktično rješenje vezivanja povrtnih kultura

Zaperci se uklanjaju rukom, nožem ili škarama pri čemu mjesto reza treba biti što manje kako bi se spriječila infekcija i razvoj uzročnika bolesti. Da bi se spriječilo da do toga dođe zaperci se otkidaju dok su još mali, tj. ne veći od 5 do 8 cm. Svakako ih treba otkinuti prije nego što se na njemu nije razvio cvijet. Ako vam je neki zaperak promaknuo i narastao, više ga nemojte trgati, nego mu samo otkinite vrh. Nakon pljevidbe dobro bi bilo obaviti zaštitu, jer na mjestu uklanjanja zaperaka lako može doći do infekcije. Za tu namjenu najbolje je koristiti pripravak Signum u dozi od 8 gr/10 l vode.

Rajčica kojoj dopustite da joj slobodno rastu zaperci, daje manje plodove slabije kvalitete. Do njih sunce teže prodire i zbog toga neravnomjerno dozrijevaju. Također, biljka ne može kvalitetno hraniti toliko malih izdanaka.

 


(www.jabuka.tv)