Zašto treba uklanjati zaperke sa rajčice?

Jedna od agrotehničkih mjera u uzgoju rajčice koja se obavezno mora provoditi je pljevidba ili uklanjanje zaperaka. Ova mjera provodi se s ciljem stvaranja optimalnog broja rodnih grana, odnosno lisne mase, a sve u cilju kvalitete plodova. Pljevidba je posebno bitna za kalemljene rajčice koje se uzgajaju na dvije „grane“ pa je time i brojnost zaperaka puno veća. Zaperci se uklanjaju jednom tjedno, a po potrebi i češće.

Pinciranje rajčice, uklanjanje zaperaka ili pljevidba rajčice, kako se ta mjera najčešće naziva na području Hercegovine, je mjera njege u uzgoju rajčice, ali i drugog plodovitog povrća kojom se uklanjaju zaperci (postranični izboji dužine 5 do 10 cm) razvijeni u pazuhu listova. Pljevidba rajčice obično počinje 15-20 dana nakon sadnje.

Pljevidbom rajčice utječe se na regulaciju vegetativnog rasta. Naime, uslijed optimalnih uvjeta, rajčica razvija veliku lisnu masu i pojavljuje se mnogo zaperaka što utječe na smanjeno zametanje plodova. Istovremeno, plodovi koji se zametnu su sitniji. Zaperci se uklanjaju jednom tjedno pri čemu se provodi i omatanje veziva oko biljaka ili vezanje biljaka uz potporanj.

Gumirano vezivo za vezanje povrtnica

 

Pljevidba rajčice je posebno bitna kod hibrida koji su kalemljeni na podloge jer su oni puno bujniji i stvaraju veću lisnu masu. Osim toga kalemljeni hibridi rajčice uzgajaju se na dvije „grane“ pa je i brojnost zaperaka puno veća.

Zaperci se uklanjaju rukom, nožem ili škarama pri čemu mjesto reza treba biti što manje kako bi se spriječila infekcija i razvoj uzročnika bolesti. Kako bi se spriječilo da do toga dođe, zaperci se otkidaju dok su još mali, tj. ne veći od 5 do 8 cm. Svakako ih treba otkinuti prije nego što se na njemu nije razvio cvijet. Ako vam je neki zaperak promaknuo i narastao, više ga nemojte trgati, nego mu samo otkinite vrh. Nakon pljevidbe dobro bi bilo obaviti zaštitu, jer na mjestu uklanjanja zaperaka lako može doći do infekcije. Za tu namjenu najbolje je koristiti pripravak Signum u dozi od 8 gr/10 l vode.

Rajčica kojoj dopustite slobodan rast zaperaka daje manje plodove slabije kvalitete. Do njih sunce teže prodire i zbog toga neravnomjerno dozrijevaju. Također, biljka ne može kvalitetno hraniti toliko malih izdanaka.

Dodatne savjete o uzgoju rajčice i uporabi pripravaka zatražite u Agrocentrima Sjemenarne ili od Agro Podrške pozivom na broj 039-700-000.

 

GARDENKO – prirodno rješenje protiv zemljišnih štetnika

 

(www.jabuka.tv)