Sezona je krpelja, evo kako zaštititi kućne ljubimce

Kućni ljubimci, tijekom proljeća i ljeta više borave na otvorenom i puno više su izloženi različitim nametnicima, a posebno krpeljima. Većina kućnih ljubimaca najčešće boravi u kućama i stanovima gdje su u stalnom kontaktu sa ukućanima, a većinom sa djecom, stoga je zaštitu od krpelja najbolje provoditi ekološkim pripravcima.

Proljeće i rano ljeto su doba godine kada s kućnim ljubimcima svakodnevno odlazimo u prirodu. Na tim izletima vrlo često dođe do naseljavanja različitih nametnika na kućne ljubimce, koji ako se na vrijeme ne otklone, mogu značajnije ugroziti zdravstveno stanje ljubimca.

Saznaj više…

Od nametnika koji ugrožavaju zdravlje kućnih ljubimaca najznačajniji su krpelji.

Krpelji su doista veoma opasne parazitske grinje. Aktiviraju se dolaskom toplog i vlažnijeg vremena te ugrožavaju zdravlje životinja i ljudi koji duže vremena provode u prirodi. Krpelji uglavnom nastanjuju visoku travu, grmlje ili pukotine u zidovima.

Kakve posljedice uzrokuju krpelji kod životinja?

Već i mali broj krpelja na životinjama može uzrokovati različite posljedice. Na mjestu gdje sišu krv ostavljaju otvorenu ranu u koju ulaze bakterije, pa može doći do naknadne infekciji. Svojim toksinima koji se nalaze u njihovim slinskim žlijezdama djeluju toksično. Tako mogu dovesti do hemolize i poremetnje u centralnom živčanom sustavu paralizirajući njegovu motoričku funkciju. Krpelji osim navedenog, dovode do mršavljenja životinja, iznemoglosti i zaostajanja u rastu. Najbitnije je što prenose različite uzročnike specifičnih bolesti, npr. viruse, bakterije, spirohete i protozoe.

Kako se krpelji najčešće nasele na kućne ljubimce i kako ih ukloniti?

Najčešći način naseljavanja krpelja na kućne ljubimce je prolaskom kućnih ljubimaca kroz područja gdje su prisutni krpelji, a to su najčešće šikare, šipražja, grmlje, visoka trava. Krpelji se mogu naseliti na životinje međusobnim kontaktom životinja, tako da sa jedne životinje mogu prijeći na drugu. Jedan od čestih načina naseljavanja krpelja na životinje je loša higijena i održavanje nastambi za životinje.

Krpelje s ljubimaca možemo uklanjati mehanički ili uz uporabu različitih farmakoloških pripravaka. Mehaničko uklanjanje obavlja se četkanjem – običnim i električnim češljem, posebnim pincetama te njihovim omamljivanjem s maslinovim uljem.

 

Friend antiparazitni asortiman štiti vašeg kućnog ljubimca od nametnika (buha, krpelja i komaraca) i do 4 mjeseca.

Ekološki pripravci u zaštiti protiv krpelja

Danas se sve više u zaštiti kućnih ljubimaca od različitih nametnika uglavnom koriste ekološki prihvatljivi pripravci.

Od farmakoloških pripravaka mogu se koristiti namjenski sprejevi protiv krpelja, zatim Friend bio antiparazitne ogrlice na bazi aromatičnih ulja koje su se pokazale izuzetno učinkovite, Friend bio antiparazitne ampule, Friend bio antiparazitni prah, Friend antiparazitni šamponi i losioni te različiti pripravci koji se utrljaju ili nakapaju na kožu.

Svakako, preporuka je da kućne ljubimce nakon povratka iz prirode dobro pregledamo. Osim toga, česta njega kućnih ljubimaca smanjuje mogućnost pojave krpelja.

Puno više informacija o zaštiti kućnih ljubimaca od krpelja, i primjeni različitih pripravaka, doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj  063/700-700.

(www.jabuka.tv)

Poljoprivredna TV