Na prirodan način riješite problem zemljišnih štetnika

Štetnici u tlu pričinjavaju velike probleme poljoprivrednim kulturama, posebno mladim presadnicama povrća. Mnogi proizvođači i hobisti ne žele koristiti klasične kemijske pripravke, nego traže one koji su dozvoljeni u ekološkoj poljoprivredi. Jedan od takvih proizvoda je i Gardenko koji uspješno štiti mlade biljke od tzv. zemljišnih štetnika, a ujedno je i odlično gnojivo mladim biljkama.

Ovih dana mnogi poljoprivredni proizvođači, a posebno hobisti, obilaze vrtne centre u potrazi za presadnicama povrća koje uzgajaju za osobne potrebe. Najviše su tražene presadnice krastavca, rajčice, paprike, dinje, lubenice, ali i ostalih povrtnih kultura te presadnice kukuruza šećeraca koji postaje sve traženiji među hobistima.

Velike probleme proizvođačima povrtnih kultura pričinjavaju tzv. zemljišni štetnici odnosno štetnici u tlu. Iz skupine zemljišnih štetnika najvažniji su: žičnjaci ili crvi, zatim sovice pozemljuše, grčice hrušta, rovac, korjenove muhe, lukova muha i mnogi drugi. Rijetke su poljoprivredne površine koje nemaju barem jednog od gore navedenih štetnika ili bolje rečeno malo je poljoprivrednih kultura koje ne napadaju tzv. zemljišni štetnici.

Na tržištu u BiH ima nekoliko klasičnih zemljišnih insekticida koji se koriste za suzbijanje štetnika u tlu, ali proizvođači i hobisti traže pripravke koji su ekološki prihvatljivi i koji se mogu koristiti u ekološkoj proizvodnji. Takav pripravak se od ove godine nalazi i na tržištu u BiH pod nazivom Gardenko. Ovaj proizvod ne samo da štiti biljke od zemljišnih štetnika nego je i odlično gnojivo, posebno za mlade presadnice povrća.

Gardenko – prirodna zaštita od zemljišnih štetnika

Gardenko je inovativni proizvod dobiven termičkom reakcijom hidrolizirane želatina za poljoprivredu i NEEM-a (neem pogače), biljke poznate po svom odbojnom djelovanju na mnoge štetne organizme. Osim gnojidbe dušikom, proizvod omogućuje dobar početan rast biljaka, povećava vegetativni porast i jača korijen te pomaže poboljšati izgled i kvalitetu plodova. S druge strane ispoljava odlično odbijajuće djelovanje na štetnike koji žive u tlu (žičnjaci, rovac, sovice i dr. štetnici).

Pripravak je u obliku sitnih granulica koje se lako razbacuju po cijeloj površini ili još bolje, može se koristiti u brazde kod sadnje krumpira ili luka, ili u redove kod sadnje odnosno sjetve povrća. Koristi se prije sadnje, pod frezu, odnosno nakon primjene ovaj pripravak se mora unijeti u tlo. Koristi se u dozi od 2-5 kg/100 m2.

I za kraj ponavljamo: Ukoliko se želite riješiti zemljišnih štetnika u tlu koji pričinjavaju štete na krumpiru, luku, dinjama, lubenicama, mrkvi, grahu i drugim povrtnim kulturama, a ujedno i pospješiti rast povrtnica koristite proizvod Gardenko.

Potražite u svim Agrocentrima Sjemenarne.