Muškarci dulje pate nakon prekida veze

Žene prekid doživljavaju intenzivnije i emotivnije, no muškarcima treba znatno više vremena da se od njega oporave – pokazalo je najnovije istraživanje.

Craig Morris, jedan od istraživača sa Sveučilišta u Binghamtonu, otkrio je kako razlog dugotrajnijih posljedica i oporavka leži u biološkom i evolucijskom naslijeđu.

Naime, žene koje su u vezi s pogrešnom osobom imaju više toga za izgubiti, stoga se znatno brže oporave nakon prekida i kreću u odabir novog, prikladnijeg partnera. Češće se odlučuju na razvod ili raskid veze i pažljivije biraju sljedećeg partnera.

– Evolucijski gledano, žene više ulažu i riskiraju u vezi. Za njih kratkoročna romansa može rezultirati neželjenom trudnoćom, dok muškarac može otići bez posljedica i kad god želi – tvrdi ugledni psiholog Craig Morris.

Istraživanje koje je obuhvatilo 5.705 ispiatanika diljem 96 zemalja pokazalo je kako žene znatno intenzivnije doživljavaju prekid, ali i puno brže kreću dalje.

Muškarci, zahvaljujući svojoj kompetitivnoj prirodi i evolucijskom naslijeđu, prekid od voljene partnerice doživljavaju kao snažan udarac na svoj ego pa posljedice prekida osjećaju znatno duže.

– Za muškarca, barem u njegovoj podsvijesti, nakon prekida nanovo započinje proces svojevrsnog natjecanja s ostalim muškarcima i pronalazak nove partnerice, što doživljavaju znatno intenzivnije i traumatičnije – tvrdi Morris i zaključuje kako im taj proces teško pada pa zato i duže oplakuju bivšu vezu, a mnogi se nikad ne oporave.

(www.jutarnji.hr)

Komentiraj: