Milanović: Vidim da i reakcije u Sarajevu nisu bile loše

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponovio je u ponedjeljak da Bosni i Hercegovini treba dati status kandidata za Europsku uniju, kao i Ukrajini, koja je po njemu u puno težem položaju od BiH, a drugačiji bi postupak “nalikovao sadizmu”, ocijenio je.

Europska komisija, koja nikad do sada nije takvom brzinom objavila mišljenje o nekoj kandidaturi za članstvo, preporučila je u petak državama članicama da odobre kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju.

Ja sam za to da se cijeloj Bosni i Hercegovini, ne samo Hrvatima u BiH, da taj signal da su dobrodošli jer će biti jako teško objasniti, da ne kažem nemoguće objasniti kako to da Ukrajina i Moldavija mogu biti kandidati u teškom stanju u kojem se nalaze, mnogo težem nego BiH, a BiH ne može, kazao je Milanović.

Govoreći u Zemuniku  gdje je posjetio vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u sklopu svečanosti dodjele letačkog znaka vojnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kadetima Milanović je ocijenio da Europska komisija nije takvu odluku donijela na vlastitu inicijativu.

Komisija u takvim stvarima nije autonomna, to je tehničko birokratsko tijelo i netko drugi – (francuski predsjednik Emmanuel) Macron, (njemački kancelar Olaf) Scholz, bilo tko, je odlučio ili su se uskladili da se nastupi na takav jedan otvoren, prijateljski način prema Ukrajini i Moldaviji, rekao je.

Slovenija traži da BiH dobije status kandidata, ovo je njihov prijedlog

To je u redu, ali Hrvatska ne može nikako dopustiti da se iz tog kruga izostavi BiH kao kandidat. Ako im sada ne damo status kandidata onda ih praktički ne percipiramo kao državu, dodao je hrvatski predsjednik.

Oni su Europa, naši su susjedi, to je država s kojom imamo 1000 km granice. Članica smo EU-a i NATO-a, pa valjda se i nas nešto pita. Vidim da i reakcije u Sarajevu, među ljudima koji me inače nesmiljeno kritiziraju, nisu bile loše. Očekujem da se premijer i hrvatska Vlada zauzmu, objasnio je Milanović.

Kosor: Europska unija je zelenim svjetlom za Ukrajinu ponizila BiH

(www.jabuka.tv | Foto: Goran Mehkek/Cropix)

3 komentara

 • Treba imati na um da BiH nije ni Ukrajina ni Moldavija te dvije zemlje nisu Jugoslavija da se sama od sebe raspadne bez vanjskog utjecaja.
  Kome BiH 90% sliči….Moldaviji, Ukrajini ili možda Jugoslaviji.
  O tome je riječ gosp.Milanoviću.

 • Kako nemoguće? Vrlo lako, BiH se, legislativno monstruotična kakva jeste, što je kao takvo skrojeno i svezano u Daytonu, a u čemu su kumovali i sudjelovali i njeni susjedi, momentalno promatra kao nekakvo bizantinsko “kukavičje jaje”, i kao “trojanski konj”, pa je u standby modusu.

 • treba znati razumjeti i priznati da je BiH Jugoslavija u malom.
  Ako su Srbi,Hrvati i Bošnjaci srušili Jugoslaviju onda kojih Therapie Da žive vu maloj Jugoslaviji.
  Ako je MZ srušila Jugoslaviju…onda zašto bi spašavala BiH i primala u neke asocijaje tako posvađanu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.