Preporučeno da rad na otvorenom u FBiH bude obustavljen od 12 do 16 sati

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u skladu s odredbama Zakona o zaštiti na radu, preporučuje poslodavcima da, uslijed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji FBiH, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika.

Ministarstvo preporučuje poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u razdoblju od 12 do 16 sati, te nastavka poslije 16 sati.

Ako je proces rada kod poslodavca organiziran na takav način da je nemoguće primijeniti navedenu mjeru, ovo ministarstvo preporučuje poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom, početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.

Također, preporučuje se poslodavcima da za vrijeme trajanja navedenih vremenskih neprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima s dijagnosticiranim kroničnim oboljenjima, kao i korištenje odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Ministarstvo preporučuje poslodavcima da izvrše organizaciju radnog vremena, te utvrde raspored na način da se početak radnog vremena prilagodi navedenim vremenskim prilikama. Pored toga, poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, poduzećima i organima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i adekvatno odijevanje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), prilagođeno visokim temperaturama, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Svaka čast koje se god sjetio toga ….i da radnike koji mukotrpno rade sacuvate i spasite ih od ovih uzasnih vrucina i ljeta..

    • Preporuka, neobvezujuće, nema sanse da to jedan a3 ili hering provedu…trla baba lan da joj prođe dan… mozda ceste jer su one Jp Budu primjenjivale ovo, drugi nece nitko

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.