Slovenija traži da BiH dobije status kandidata, ovo je njihov prijedlog

N1 je u posjedu dokumenta koji su pripremili slovenski diplomati, a kojim se traži da se Bosni i Hercegovini bez odlaganja dodijeli status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Ovaj prijedlog Slovenije će biti predstavljen u ponedjeljak na sastanku ministara vanjskih poslova EU, a u susret summitu čelnika EU u Bruxellesu u četvrtak i petak.

U dokumentu se navodi da prije otvaranja pristupnih pregovora Bosna i Hercegovina mora usvojiti zakone navedene u Političkom sporazumu koji su prihvatili predstavnici bh. političkih stranaka u Bruxellesu prošlog tjedna.

U dokumentu u koji je N1 imala uvid navodi se:

Cilj prijedloga Slovenije da se Bosni i Hercegovini bez odlaganja dodjeli status kandidata za članstvo u EU je da se odmah pošalje pozitivan signal prema BiH i cijeloj regiji Zapadnog Balkana. Takav signal za BiH, otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, kao i vizna liberalizacija za Kosovo, ponovo bi potvrdili opredijeljenost EU prema Zapadnom Balkanu.

Slovenački prijedlog je zasnovan na “Političkom sporazumu o načelima osiguravanja funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na europskom putu”, a koji su podržali predstavnici 12 bh. političkih stranaka na sastanku u Bruxellesu prošlog tjedna.

Kako spomenuta televizija doznaje, cilj prijedloga je “da se povećaju šanse za otvaranje pristupnih pregovora vezanih za poglavlja 23 i 24 u vezi s vladavinom prava”.

Budući da su problemi u oblasti vladavine prava u BiH postali fokus angažmana EU, bilo bi važno stvoriti poseban prostor za otvaranje pregovaračkih poglavlja o vladavini prava (čime bi se spriječilo da pitanja koja nisu s tim u vezi određuju napredak po ovom pitanju), navodi se.

Kosor: Europska unija je zelenim svjetlom za Ukrajinu ponizila BiH

Prijedlog Slovenije glasi:

1. Bosni i Hercegovini se odmah dodjeljuje status kandidata za članstvo u EU na sastanku Europskog vijeća u lipnju 2022. godine

2. Prije otvaranja pristupnih pregovora, Bosna i Hercegovina mora usvojiti sljedeće zakone, navedene u Političkom sporazumu o načelima osiguravanja funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na europskom putu od 12. lipnja 2022. godine:

a) Zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV) i Zakon o sudovima;

b) Zakon o sprečavanju sukoba interesa;

c) Zakon o javnim nabavkama.

3. Implementacija ovih zakona dovest će do otvaranja pristupnih pregovora o poglavljima 23. (Pravosuđe i osnovna prava) i 24. (Pravda, sloboda i sigurnost).

4. Ostala pregovaračka poglavlja bi se otvorila nakon što Bosna i Hercegovina završi izbornu reformu i relevantne kriterije, kako je navedeno u Političkom sporazumu od 12. lipnja 2022. godine. Ovi kriteriji isključuju spomenute zakone u vezi s vladavinom prava koji ostaju uvjet za pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Ovaj dokument bit će predstavljen u ponedjeljak u Luksemburgu na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije, a u Bruxellesu će ga sljedeći tjedan predstaviti diplomati, slovenski ministri i predsjednik Vlade Republike Slovenije Robert Golob.

Slovenija će na summitu EU-a predložiti kandidatski status za BiH

(www.jabuka.tv | Foto: Alexandros Michailidis/Profimedia)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.