Mesne prerađevine u većim količinama opasne po zdravlje

Konzumacija više od četiriju sendviča sa suhomesnatim proizvodima tjedno kod pojedinaca može biti opasna po zdravlje, osobito kod astmatičara, pokazala je studija provedena na 1000 francuskih ispitanika.

Znanstvenici vjeruju da previše mesnih prerađevina u prehrani naročito opasno može djelovati na astmatičare zbog aditiva natrijeva nitrita koji se koristi u konzerviranju proizvoda dobivenih preradom mesa, prenosi Fena.

Natrijev nitrit odgovoran je za to što suhomesnati proizvodi zadržavaju crvenu boju, a poznato je da veće količine mogu u organizmu ometati transport kisika u krvi i stanicama.

Njihova konzumacija može otežati normalno funkcioniranje dišnih putova, no znanstvenici kažu da je potrebno provesti dodatna istraživanja te savjetuju konzumiranje zdrave i raznovrsne hrane kao u mediteranskoj prehrani.

Mesne prerađevine otprije se povezuju s rakom. Zato znanstvenici savjetuju da se za dobro zdravlje dnevno ne konzumira više od 70 grama suhomesnatih proizvoda, što znači jednu kobasicu i jednu šnitu slanine dnevno.

Francuski znanstvenici su od 2003. do 2013. pratili 1000 Francuza i njihove prehrambene navike.

Među ispitanicima polovica je bolovala od astme, a kod ostalih volontera ili kontrolne grupe nije evidentirano takvo stanje.

Studija se fokusirala na simptome astme – osjećaj nedostatka zraka sa i bez fenomena čujnoga disanja poput fućkanja ili piskanja, pritiska u prsnom košu uz osjećaj napuhnutosti pluća, napadaja suhoga kašlja – i konzumiranja dviju šnita šunke, jedne kobasice i dviju šnita salame.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.