Uz ovu ćete se dijetu riješiti viška kilograma i poboljšati zdravlje

Autofagija je postala popularna tema u svijetu zdravlja i prehrane zbog svojih brojnih potencijalnih koristi za tijelo. No, što zapravo znači ovaj znanstveni termin i kako može koristiti našem zdravlju?

Autofagija je proces koji se odvija unutar naših stanica kako bi ih očistio od oštećenih ili nepotrebnih dijelova, poput starih proteina ili organela. Riječ autofagija dolazi iz grčkog jezika i znači “samogradnja”.

Ovaj proces, otkriven i istražen od strane japanskog znanstvenika Yoshinori Ohsumija, pokazao je da je ključan za održavanje zdravlja stanica i tijela u cjelini. Autofagija omogućuje našim stanicama da se obnove, što može smanjiti rizik od raznih bolesti poput neurodegenerativnih i kardiovaskularnih bolesti te čak i raka.

Jedan od načina kako možemo potaknuti autofagiju u našem tijelu je putem prehrane. Postoje različiti pristupi, ali jedan od najpopularnijih je tzv. “autofagijska dijeta”. Ova dijeta potiče tijelo da aktivira autofagiju kroz određene načine prehrane.

Autofagijska dijeta uglavnom se temelji na postu i ograničavanju unosa kalorija. Kroz post, tijelo ulazi u stanje koje potiče autofagiju kako bi se razgradili i reciklirali oštećeni dijelovi stanica. Osim toga, neki sastojci hrane također mogu potaknuti autofagiju, poput zelenog čaja, kurkume i tamne čokolade.

Inače, autofagija je prirodni proces koji se javlja u organizmu nakon 16 sati prestanka jedenja. Dakle, unutar tog vremenskog okvira od 24 sata, jedete tijekom osam sati, dok 16 sati ne unosite nikakvu hranu.

Važno je napomenuti da, iako autofagijska dijeta može imati koristi za zdravlje, nije prikladna za svakoga. Osobe koje imaju određene zdravstvene probleme ili su trudne trebaju se posavjetovati s liječnikom prije nego što započnu s ovom dijetom.

Uz to, kombinacija autofagijske prehrane s redovitom tjelesnom aktivnošću i zdravim stilom života može dodatno poboljšati rezultate.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.