Vlada HNŽ: Izdvajanja za plaće u prosvjeti u četiri godine porasla za 56 milijuna KM

Nakon prosvjedne šetnje prosvjetnih djelatnika, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije priopćila je kako je u više navrata pokušala uspostaviti dijalog sa sindikalnim čelnicima u prosvjeti te da zbog upornoga odbijanja druge strane da prihvati činjenice i stvarnu argumentaciju željeni dijalog, nažalost, nije ostvaren.

Svjesna učinaka inflacije i kontinuiranoga rasta životnih troškova, Vlada razumije sindikalna nastojanja da, i izvan onoga što je sadržano u kolektivnim ugovorima, ishoduju dodatna povećanja prava i primanja svojemu članstvu.

Vlada je, u više navrata, istaknula kako će, ukoliko stanje javnih prihoda to omogući, dodatno poboljšati materijalne statuse svih proračunskih korisnika. Međutim, svjesna odgovornosti, neće davati neodrživa obećanja za ono za što nema financijsku podlogu, priopćili su iz Vlade HNŽ-a.

Kako su naveli, sindikalni čelnici upoznati su s činjenicom kako neće i ne smije biti dovedeno u pitanje niti jedno njihovo pravo sadržano u potpisanim kolektivnim ugovorima.

Tako su, ističu iz Vlade HNŽ-a, na samomu izmaku prošle godine iznađena dodatna sredstva za ubrzanje procesa isplata po sudskim presudama i izvansudskim nagodbama, a na polju izobrazbe pokrenuta je izradba Pravilnika o stručnomu usavršavanju, ocjenjivanju i napredovanju odgajatelja, nastavnika, profesora i stručnih suradnika, potom Pravilnika o obavljanju stručno-pedagoškoga nadzora te pedagoških standarda i normativa, kao i Izmjena i dopuna Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju.

Unatoč svemu tomu, kao i bitnoj činjenici da su svi kolektivni ugovori u obrazovanju potpisani tijekom prošle godine i da Vlada u cijelosti ispunjava preuzete obveze iz tih ugovora, svjedočimo štrajku već nekoliko mjeseci nakon što su sindikalni čelnici na njih stavili svoje potpise, navodi se u priopćenju.

Sindikati obrazovanja HNŽ: Nismo lažovi, pritisaka je bilo, a Vlada kupuje vrijeme

Vlada ističe kako u HNŽ-u ima 78 škola, od čega 49 osnovnih i 29 srednjih. Ukupan broj zaposlenih u tim školama je otprilike 3080 djelatnika. U Proračunu za 2024. godinu, za prosvjetu je ukupno planirano izdvajanje 128.839.240 KM na ime plaća, što je povećanje za 56 milijuna KM u odnosu na 2020. ili za 24,1 milijun KM u odnosu na 2023. godinu.

Ti činjenični pokazatelji, kako navode u priopćenju, zorno svjedoče kako 35,2 posto ukupnoga županijskog proračuna Vlada izdvaja za plaće u prosvjeti.

Također, istine radi, Vlada želi jasno navesti kako plaća nastavnika, bez minuloga rada, trenutačno iznosi 1.448 KM, a plaća srednjoškolskoga profesora 1556 KM. Usporedbe radi, nastavnička plaća u 2020. iznosila je 972 KM, a profesorska 1.167 KM, dok je u prošloj godini nastavnik mjesečno, bez minuloga rada i drugih naknada, primao 1.416 KM, a srednjoškolski profesor 1.480 KM, stoji u priopćenju.

Svjedočeći stalnomu rastu životnih troškova, Vlada će, kako navodi, u skladu s proračunskim prihodima, i u vremenu pred nama, razmatrati sve mogućnosti povećanja primanja prosvjetnim djelatnicima. Ujedno će nastaviti raditi i na potporama gospodarstvu, kako bi i mogućnosti izdvajanja za zaposlenike u realnomu sektoru bile bolje.

Vlada nastavlja redovito i potpuno otvoreno komunicirati sa svim socijalnim partnerima.

Prioritetni ciljevi Vlade ostaju stabilna Županija, likvidan Proračun i isplata svih obveza, tako i plaća, u zakonskim rokovima i u skladu s obvezama iz potpisanih kolektivnih ugovora. Vlada HNŽ-a i dalje želi vjerovati kako će, u duhu iskrenoga i realnoga socijalnog dijaloga, ne argumentima snage nego snagom argumenata, sve uključene strane objektivno sagledati stvarne proračunske mogućnosti za ovu godinu i u skladu s tim pokazateljima dogovorno iznalaziti realna i održiva rješenja u interesu cijele Županije, njenih proračunskih korisnika i svih žitelja, poručili su iz Vlade HNŽ-a.

(www.jabuka.tv | Foto: Vlada HNŽ)

10 komentara

  • Premijerka laže, jer da je istina ovo što je izrekla prosječna bruto plaća u prosvjeti bi bila: 128.839.240,00 KM / 3080 = 41.830 KM / 12 mjeseci = 3.485 KM, a nije ni blizu. Za toliku bruto plaću neto plaća bi bila oko 2.100 KM nakon svih odbitaka. A i sama je gore izjavila da je prosječna plaća nastavnika 1440 KM, a profesora 1550 KM.

  • Koliko je izdvojeno u vaš ,,zanat” zadnje 4 god ?
    Koliko su se vam povećale plaće i ukupna primanje ?
    Ostale privilegije necemo spominjati

  • Premijerka laže, 128.839.240,00 KM / 3080 = 41.830 KM / 12 mjeseci = 3.485 KM bruto plaća po djelatniku u prosvjeti, to bi trebalo biti prosječno 2.100 KM neto nakon svih odbitaka. Djelatnici u prosvjeti nemaju ni blizu ovog iznosa, i sama premijerka je izjavila da su plaće nastavnika i profesora između 1450 i 1550KM.

  • Mi bi takve plaće trebali dobiti za koju godinu,u HNŽ su u višenacionalnoj sredini. Kod nas jednonacionalna pa nas drže na 15% manje da ne bi bili ugroženi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.