May opet poražena: Parlament odbacio novi sporazum o Brexitu

“Mislim da svi trebaju znati, oni koji žele da do Brexita dođe, kako riskiraju da Brexita uopće ne bude ako večeras ne izglasamo ovaj sporazum”, istaknula je premijerka.

Britanski parlament po drugi je put odbio prihvatiti sporazum o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, koji je ispregovarala vlada premijerke Therese May. Ni ustupci koje je May uspjela preksinoć izvući od EU nisu uvjerili zastupnike koji su s 391 glasom protiv i 242 za odbacili sporazum, još jednom ponizivši premijerku. Ona, međutim, ne odustaje, ne povlači se, ne proglašava sporazum mrtvim.

Mrtva točka

Presudno je bilo pravno mišljenje državnog odvjetnika Geoffreya Coxa koji je zaključio da, po pitanju zaštitnog mehanizma za Sjevernu Irsku koji je zapisan u sporazumu o Brexitu i poznat je pod engleskim nazivom “backstop”, pravni rizik da Britanci beskrajno dugo ostanu zatočeni u tom mehanizmu “ostaje nepromijenjen” i nakon što je May u razgovoru s predsjednikom Komisije Jean-Claudeom Junckerom ishodila tri dodatna dokumenta kao pojašnjenja i uvjeravanja da “backstop” ne predstavlja takav rizik i opasnost. U obraćanju zastupnicima nakon novog poraza, promukloga glasa zbog prehlade i iscrpljenosti, premijerka May najavila je da će danas zastupnici imati priliku izjasniti se žele li da Britanija izađe iz EU 29. ožujka bez ikakvog sporazuma, u kaotičnim uvjetima.

Očekuje se da ishod tog glasanja bude da ne žele. Nakon toga, sutra, glasat će žele li produljiti proceduru izlaska po članku 50. Lisabonskog ugovora. Odnosno, žele li odgoditi Brexit, koji se u tom slučaju ne bi dogodio 29. ožujka, nego nekog drugog, zasad neutvrđenog datuma. No, tu odgodu mora odobriti 27 ostalih država članica EU. A one ni dosad nisu bile sklone odgodi ako se time ne postiže neka svrha i ako na vidiku nije neko stvarno rješenje za problem koji se sada nalazi isključivo u britanskoj politici.
- EU je učinila sve što je mogla da pomogne da sporazum o povlačenju prođe.

Ova mrtva točka može se riješiti samo u UK-u. Naše pripreme za “no-deal” sad su važnije nego ikad prije – komentirao je glavni europski pregovarač Michel Barnier nakon sinoćnjeg glasanja.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio je, putem glasnogovornika, da bi britanski zahtjev za produljenjem roka za izlazak iz EU morao biti vjerodostojno objašnjen i opravdan.

Tu su poruku sinoć ponavljali i neki drugi lideri, poput nizozemskog premijera Marka Ruttea. EU nema namjeru privremeno odgađati Brexit za par mjeseci samo da bi se i dalje čekalo da britanski parlament i vlada nađu zajednički jezik. I premijerka May sinoć je rekla da odgoda samo radi odgode “ne rješava naše probleme”.

EU će htjeti znati kakvu korist mislimo dobiti od takve odgode. Želi li ovaj dom poništiti članak 50? Želi li raspisati drugi referendum? Ili želi izaći uz sporazum, samo ne uz ovaj sporazum?, zapitala se premijerka u govoru nakon poraza.

Sinoćnji rezultat u Westminsteru komentirao se i u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Iz usta njemačkog člana EP-ove skupine za Brexit prilično ogorčeno i ljutito:
- Imam osjećaj da, što god mi predložili, u parlamentu u Westminsteru postoji većina koja jednostavno ne želi sporazum. UK nema blagog pojma. London bi trebao razgovarati s Londonom kako bi došao do nekog prijedloga – komentirao je utjecajni njemački europarlamentarac Elmar Brok. 
Zastupnici u britanskom parlamentu jučer su od jutra proučavali što je to s čime se May vratila preksinoć iz Strasbourga, vagali su i analizirali tri nova dokumenta, ali prevagnulo je pravno mišljenje državnog odvjetnika Geoffreya Coxa koji je zaključio da “pravni rizik ostaje nepromijenjen”.

Strah od vazalnog odnosa

Riječ je o pravnom riziku da se UK nađe u zamci i neograničeno dugo bude prisiljena ostati u zaštitnom mehanizmu koji je u sporazumu o Brexitu skrojen da bi se izbjegla tvrda granica na irskom otoku, ali kojeg euroskeptični Britanci vide kao mehanizam koji njihovu državu nakon Brexita može dovesti u vazalni odnos s EU, piše Večernji List.

Premijerka je u Strasbourgu ishodila pravno obvezujuće izmjene koje jačaju i poboljšavaju sporazum o povlačenju i prateću političku deklaraciju, rekao je Cox u raspravi u parlamentu u Westminsteru.

Ali, dopustite da budem jasan: kad bi se takva situacija pojavila (kad bi se aktivirao zaštitni mehanizam, op.a.), pravni rizik koji sam istaknuo u svom prvom pravnom mišljenju od 13. studenog ostaje nepromijenjen, dodao je.

Zastupnici iz sjevernoirske stranke DUP, koalicijski partneri premijerke May koji joj osiguravaju većinu u parlamentu, nakon Coxova mišljenja odlučili su ne podržati sporazum. Oni, naime, na zaštitni mehanizam gledaju kao zamku koja bi Sjevernu Irsku mogla odsjeći od ostatka UK-a, jer je poanta zaštitnog mehanizma da, u slučaju da se ne ispregovara bolje rješenje do kraja 2020., Sjeverna Irska ostane regulatorno usklađena s EU kako ne bi nastala tvrda granica s Republikom Irskom.

Teže je izaći iz “backstopa” nego iz Europske unije prema članku 50.,ustvrdio je Jacob ReesMogg, jedan od vodećih protivnika sporazuma u redovima Mayičine Konzervativne stranke.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.