Hoće li BiH uvesti euro?

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler izjavio je da bi BiH trebala pristupiti jedinstvenom području plaćanja u eurima.

Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da BiH ne ispunjava sve potrebne uvjete za prelazak na euro i da ne bi imala značajnije benefite.

To bi dramatično smanjilo troškove prekograničnih ekonomskih transakcija za pojedince i poduzeća. Planiramo proširiti i takozvane zelene trake na granicama EU kako bi se koristila tehnologija i suradnja između carine i službenika za provođenje zakona da bi se robi omogućio brži i lakši prijelaz granica, izjavio je Sattler, javlja BHRT.

Bivšeg guvernera Centralne banke BiH čudi Sattlerova izjava, jer bi, kaže, trebao znati uvjete pod kojima se ulazi u europsku monetarnu uniju. Prvi je da BiH postane članica EU, pa onda da ispuni četiri uvjeta.

Mi od četiri uvjeta imamo dva – fiksni tečaj i nisku inflaciju. S druge strane, imamo nezaposlenost preko 10 posto i tekući račun koji je negativan tako da ne ispunjavamo master uvjete. Imače unilateralna eurozacija nije dozvoljena, moramo ispuniti te uvjete da bi razmišljali o europskoj valuti, izjavio je za BHRT bivši guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

Građani Bosne i Hercegovine vjeruju u konvertibilnu marku i to pokazuje i rast depozita, kaže profesor Branimir Skoko. Napominje da je Hrvatska početkom prošle godine prešla na euro, što su trgovci iskoristili da dignu ili zaokruže cijene, pa su rast cijena platili građani.

Ja ne znam koje bi to bili značajniji benefiti. Trenutno smo u procesu uvođenja SEPA platnog prometa i to treba olakšati platni promet, ali nije vezan za euro, to je proces koji je poguran dobivanjem kandidatnog statusa i nije uvjetovan ni vezan uvođenjem eura.

Značilo da ne možemo ni ono što radimo danas, a to je da 16 milijardi deviznih rezervi koje smo imali krajem 2023. godine investirati i na to ostvariti dobit. Vidjeli smo da Centralna banka preko 200 milijuna imala lani dobiti i mi bismo tih 200 milijuna odrekli jer bismo eure koristili u vlastitom platnom prometu, kazao je za BHRT profesor s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Branimir Skoko.

Dvadeset članica Europske unije zamijenilo je nacionalne valute jedinstvenom valutom eurom. Dvadeset godina nakon uvođenja eura sedam zemalja u euro zoni odbilo je pridružiti se monetarnoj uniji, jer žele zadržati nacionalnu valutu i ekonomsku neovisnost, mišljenja je dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo.

(www.jabuka.tv)

12 komentara

 • Kakav je ovo naslov?! Hoćemo li kolektivno samoubojstvo napraviti?! Da poskupi još trista posto sve?! Ovo je za BANDERE ..pa pogledajte Hrvatsku… PROPAST… Kome je do EU i eura put pod noge…..

 • Prva dva komentara su za k….
  Evo ,prije sat vremena sam bio u Lidlu u Imotskom i Konzumu i kupio između ostalog, maslac 250 grama 1.99 Eura, mliko isto (i masu stvari). Samo duplo jeftinije nego ovdje.
  Haaaalooo.
  Dakle o čemu vi to brbljate?

 • “Inače unilateralna eurozacija nije dozvoljena” reče Satler a u Crnoj Gori euro je službena valuta već 15 godina unilateralnom odlukom Crne Gore. Dakle čovjek pojma nema šta priča

 • Kriminalna organizacija i njezin novac su sotonsko djelo.
  Samo monstrum od covika vuce drugo ljude sa sobom u propast. Okanite se od ideologije davolske zvana EU, novac dolazi i odlazi. Samo cemo izgubiti slobodu i zivot u toj tvorevini smrti.

 • Samo bi se jos vise prao novac sa strane u BiH, a time jos vise poskupljivali stanovi, zemljista… i zivotni troskovi za domace ljude, koji tesko rade za svoju placicu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.