Kelj pupčar: Hrana za ljepotu i zdravlje

Briselski kupus, prokelj, prokulice ili kelj pupčar, bez obzira kako ga zvali, spada među najzdravije vrste povrća. Pored brojnih vitamina i minerala koje sadrži (više vitamina C nego u limunu), kelj pupčar sadrži fitonutrijente koji su dobro istraženi zbog svojih antikancerogenih svojstava.

Iako su i tijekom kolovoza temperature na području Hercegovine izrazito visoke, a nadati se da je toplinski val iza nas, ipak je većina radova u povrtnjacima svedena na minimum. Kraj srpnja i početak kolovoza je period u godini kad se na području Hercegovine sade kupusnjače kao što su kelj pupčar ili prokulice.

Zbog obilja vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina, prokulice pridonose zdravlju kože i vezivnih tkiva pa su odlična “hrana za ljepotu”.

Naime, na području Hercegovine kelj pupčar bolje uspijeva u jesenskim i zimskim mjesecima, nego u proljeće. Kelj pupčar će najbolje uspjeti na srednje teškim tlima poput pjeskovito-ilovastog tla. Karakteristika kelja pupčara je da raste dobro i na siromašnom tlu, ali ipak je bolje, prije sadnje, tlo pognojiti organskim gnojivima, primjerice Povrtko.

POVRTKO – prirodno MINI PELETIRANO organsko gnojio koje se koristi za uravnoteženu gnojidbu u povrtlarskoj proizvodnji. Ovo gnojivo uvelike povećava sadržaj organske tvari u tlu i poboljšava njegovu plodnost.

 

Što se tiče izbora mjesta sadnje, kelj pupčar dobro uspijeva na parcelama na kojima je bio krumpir.

Voda je vrlo bitan faktor u uzgoju kelja pupčara. Naime, ovo povrće zahtijeva obilje vode pa se svakako preporučuje navodnjavanje, a osobito tijekom toplih ljetnih mjeseci. To je potrebno jer nedostatak vlage čini pupove sitnima i još gorčima, a time i neprikladnima za konzumaciju.

Tijekom rasta redovno se obavlja navodnjavanje, međuredna kultivacija i jedna do dvije prihrane. Da bi se poticao rast glavica u pazušcima listova, mora se odrezati vršni pup na biljkama najkasnije do sredine rujna.

Sadi se u sklopu 75 cm x 45 cm (razmak između redova je 75 cm, a unutar reda 45 cm). Dvadesetak dana nakon sadnje potrebno je obaviti nagrtanje oko stabljike kako bi mlada biljka bila otporna na vjetrovito vrijeme, a nakon toga i prva prihrana. S primjenom dušičnih gnojiva u prihrani kelja pupčara treba biti oprezan da se ne produži njegova vegetacija i da „glavičice“ ne ostanu rastresite.

Kelj pupčar ima stabljiku visoku 60 cm do 80 cm sa spiralno raspoređenim listovima na dugim peteljkama, koji rastu uzduž stabljike. U pazušcima listova razvijaju se male glavice (pupovi), promjera 3 cm do 5 cm. Pod utjecajem niskih temperatura ukusnost za jelo mu se povećava.

Mnoge vrste povrća su izvikane i njihove dobrobiti su preuveličane u raznim časopisima ili internet publikacijama, ali ovo povrće je bez preuveličavanja jedno od najzdravijih na svijetu. Kelj pupčar je u posljednjih nekoliko godina dobio znatnu pažnju znanstvene zajednice zbog pretpostavke da ima antikancerogena djelovanja, a većina rađenih studija do sada su pokazale istinitost te pretpostavke. Jedan od načina na koji kelj pupčar štiti od raka je taj da pojačava stabilnost našeg DNK koji je podložan oštećenjima.

Presadnice kelja pupčara, brokule, cvjetače, kineskog kupusa, raštike i glavatog kupusa možete pronaći u svim Sjemenarninim agrocentrima, a savjete o sadnji zatražite od Agro Podrške pozivom na 063/700-700.

 

Vetro boce za likere i rakiju pronađite u Sjemenarni

 

Poljoprivredna TV