Jeste li spremni? Evo korisnih savjeta za pripremu vrhunskoga roštilja! – Jabuka.tv

Jeste li spremni? Evo korisnih savjeta za pripremu vrhunskoga roštilja!

Ne govori se uzalud da je roštilj prvi vjesnik proljeća, a 1. svibnja, odnosno Međunarodni praznik rada, gotovo je nemoguće zamisliti bez vatre i ukusnoga roštilja.

Glavna namirnica za roštilj je – naravno – meso, a za koje se god meso odlučili, nekoliko je osnovnih pravila rošitilja i ako ih se pridržavate, jamačno ste osigurali titulu majstora roštilja, piše Zvijezda.hr.

1. Mariniraj me nježno

Ukoliko se ne radi o većim komadima mesa, primjerice janjećem butu ili svinjskim rebrima, ne trebate ga nužno marinirati satima, dovoljno je da meso prije pečenja premažete suncokretovim uljem, namažete senf i posolite. Ako kao dodatak koristite začinsko bilje, ono treba samo istaknuti okus mesa, nikako ga nadjačati. Kod pripreme marinade, u mješavini ulja i začinskog bilja, pripazite da ne dodajete sol radi očuvanja sočnosti i mekoće.

2. Soliti tek prije pečenja

Marinirano meso najbolje je izvaditi iz hladnjaka sat vremena prije pečenja i soliti ga tik prije pečenja jer nasoljeno meso gubi svoju tekućinu i postaje suho. Da meso bude ravnomjerno marinirano, stavite meso i marinadu u vrećicu za zamrzavanje i ostavite da odstoji uz više okretanja. I za kraj mariniranja, prije stavljanja na roštilj, obavezno meso posušite kuhinjskim papirom kako biste izbjegli kapanje ulja po roštilju.

Roštilj se vratio: 9 super savjeta za uživanje u obroku na otvorenom

3. Neka žar potraje

Osnova svakoga roštilja je žar. Ako koristite drveni ugljen, prvo zapalite vatru pomoću treščica i papira, zatim dodajte veće komade drva. Tek kad se veći komadi drva dobro razgore, povrh stavljamo drveni ugljen. Isto vrijedi i za brikete. Dobar žar treba biti ravnomjeran, a ugljen na rubovima treba poprimiti sivu boju od pepela.

4. Kako znamo da je roštilj spreman?

Dlan položite dva centimetra iznad rešetke. Ako ruku ne možete držati nad vatrom, roštilj je prevruć. U tom slučaju podignite rešetku na veću visinu. Ako možete brojati do tri, roštilj je vrlo vruć. Ako možete brojati do šest, jačina vatre je umjerena. U slučaju da brojite do osam, vatra je slaba. Znači, brojanje do pet je idealno i roštilj je spreman za pečenje.

5. Pravilna temperatura pečenja roštilja

Pravilna temperatura pečenja mesa čuva vaše zdravlje. Piletinu i puretinu pecite na visokim temperaturama (idealno je 74 stupnja), junetinu, svinjetinu i janjetinu na kojem stupnju niže (idealno 71), a odreske i pečenja između 60 i 63 stupnja. Sve ispod 57 stupnjeva nije dobro za vaše zdravlje, pa da bi to izbjegli efikasna metoda je korištenje termometra za meso.

6. Nezaobilazni umaci uz roštilj

I, naravno, na kraju pečenja, umaci za roštilj često odlučuju i zaokružuju okus pečenoga mesa. Nikad nećete pogriješiti uz stari dobri ajvar ili kajmak, a radi li se o sočnom burgeru, teško ga je zamisliti bez kečapa i majoneze.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.