Izetbegović razgovarao s Palmerom: Hitno riješiti nagomilane probleme u Mostaru – Jabuka.tv

Izetbegović razgovarao s Palmerom: Hitno riješiti nagomilane probleme u Mostaru

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović razgovarao je u utorak s Matthewom Palmerom, zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država i specijalnim izaslanikom State Departmenta za Balkan.

Izetbegović i Palmer su u telefononskom razgovoru zajednički ocijenili da je potrebno uložiti dodatne napore da bi se ubrzao europski i NATO put Bosne i Hercegovine.

Predsjednik SDA istaknuo je da se dolaskom nove američke administracije očekuje i pojačano prisustvo SAD te njihova podrška reformskim i integracijskim procesima.

Tema razgovora bio je i završetak izbornog procesa u Mostaru, a sugovornici su se usuglasili da je potrebno bez odgađanja pristupiti rješavanju nagomilanih problema u tom gradu.

Palmer je izrazio očekivanje da će se uskoro nastaviti razgovori SDA i HDZ-a o implementaciji političkog dijela Mostarskog sporazuma, koji se odnosi na reforme Izbornog zakona i provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Izetbegović je naglasio da su SDA i HDZ sporazumom utvrdile principe koji podrazumijevaju balans između građanskog i etničkog, ali neće moći same kreirati konačno rješenje. Istaknuo je da je, s obzirom na kompleksnost tog problema, potrebno snažnije uključivanje predstavnika svih parlamentarnih stranaka, predstavnika EU i SAD, ali i nevladinog sektora te domaćih i stranih pravnih eksperata da bi se došlo do rješenja u skladu s europskim standardima, priopćeno je iz SDA.

SDA: Naša stranka isporučila je Mostar HDZ-u

(www.jabuka.tv)


13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.