Hrvatska: Košarica od 15 artikala sad je 17,1% skuplja nego prošle godine

Inflacija usporava, cijene se, sluša li se statistika, tope čak i kad je riječ o hrani, a na tržnicama i u trgovinama cijene su i dalje “da se smrzneš“, komentiraju potrošači.

Samo za kilogram brokule, cvjetače, šarenog graha, maruna te špinata u petak  je na utrinskoj tržnici u Zagrebu trebalo izdvojiti vrtoglavih 34 eura ili 256,17 kuna! Godinu dana iste te namirnice platili bismo nemalih 20 eura ili 150,70 kuna, a iako je ova godina bila jedna od težih u poljoprivredi, cijena brokule od 10 eura i više je nego bezobrazna, slažu se kupci. Cvjetača i špinat su po 5 eura, maruni 8, šareni grah 6, piše Večernji list.

Brokula na placu 10 eura

A što biste vi, ne znate koliko se mi poljoprivrednici mučimo da bismo išta proizveli,  ljutito je uzvratila kumica na komentar Večernjakove ekipe glede cijene brokule, nudeći nam mini cvjetaču na zalasku roka trajanja za tri eura.

Evo, to vam je jeftino, odvraća. No je li ju sama proizvela ili tek kupila u obližnjem trgovačkom lancu ili na zelenoj tržnici, ostala je enigma.U obližnjem Sparu kilogram brokule isti su dan platili 4,49 eura, a svježu cvjetaču, koja se prodavala po komadu, 2,49 eura. Score na vagi pokazivao je 1,22 kg.

Opravdano ili ne, za cijenu kilograma brokule s placa u mesnici Agrozelina u Utrinama moglo se kupiti 1,5 kilograma domaće svinjske vratine s kosti (6,24 eura/kg), 1,35 kg krvavica (7,50 eura/kg), 1,2 kg ramsteka ili oko 1,5 kg kobasica roštiljki (6,95 eura/kg). I kila odojka tu je jeftinija – košta 7,95 eura, dok se u Kauflandu na akciji mogu kupiti i dvije kile, kako se ističe, s domaćih farmi.

I juneća lopatica bez kostiju tu je jeftinija – košta 7,99 eura, ramstek 7,49. Prema najnovijim podacima DZS-a, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u listopadu su, u odnosu na isti mjesec lani, na godišnjoj razini bile više za 5,8%, što je najniža stopa od početka siječnja prošle godine kad je iznosila 5,7%, a na mjesečnoj razini, u odnosu na rujan, viša 0,5%. Hrana i bezalkoholna pića na godišnjoj su razni skuplji 8,7%, a u odnosu na prethodni mjesec jeftiniji za 0,5%, piše Večernji list.

No potrošači to ne primjećuju. Iako se očekuje i dalje usporavanje inflacije, prema aplikaciji Kretanje cijena Ministarstva gospodarstva kojom se od kraja prosinca lanjske godine dva puta mjesečno prate cijene potrošačke košarice od oko 365 proizvoda u 80-ak najprodavanijih kategorija u Konzumu, Tommyju i Studencu, zadnjih mjesec dana (u odnosu na sredinu listopada) košarica je za oko 0,6% pojeftinila u Konzumu, a u Tommyju je skuplja 0,12%, u KTC-u 0,01%.

U odnosu na referentni datum od 31. prosinca lanjske godine, znatnije su poskupili naranča, crveni luk te kupus, dok se najveća pojeftinjenja (40-60%) kod sva tri spomenuta trgovca bilježe kod špageta (500 g, Barilla, Zlato polje i Žito), toaletnog papira (3-slojnog, Zewa i Violeta), riže (1 kg, Zlato polje i Scotti), biljnog ulja te gaude (3 kg, President), piše Večernji list.

No u odnosu na isto to razdoblje, te sredinu rujna, kad se očekivalo kako će i kraj turističke sezone znatnije pogurati cijene prema dolje, nema bitnijih pomaka, što bi pokazala i statistika ostalih trgovaca, da se na vrijeme počela pratiti. Ovako, evidentno je, primjerice, samo da je košarica u Konzumu u odnosu na zadnji dan prošle godine jeftinija 6,38%. U Tommyju je u odnosu na početne postavke jeftinija 8,79%, a u KTC-u 4,15%.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.