Hercegovina rješava pitanje gospodarenja otpadom u Čapljini

Čapljina je ugostila veliki broj uzvanika koji su sudjelovali na Prvoj znanstveno-stručnoj konferenciji pod nazivom ‘Dobro upravljanje i pametno gospodarenje otpadom – 4Ada”.

Tako su u hotelu President svoj uvodni govor održali Ana Buljubašić, predsjednica organizacijskog odbora, Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine, Marinko Čavara, Predsjednik Federacije BiH i Mario Šiljeg, državni tajnik u ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja RH.

Konferencija je organizirana s ciljem gorućeg problema Bosne i Hercegovine, a to je otpad koji predstavlja posebnu opasnost u Hercegovini.

Na konferenciju „4ADA“ u Čapljini doneseni konkretni Zaključci o dobrom upravljanju i pametnom gospodarenju otpadom.

Lokalna vlas odlučila je poduzeti značajne mjere kako bi riješila ovaj gorući problem na području Čapljine, cvijeta Hercegovine. Uz uvodne prezentacije konferencija se održala kroz tri panela: zdravlje i okoliš, tehnološka rješenja te financijska rješenja.

Potrebno je što žurnije pristupiti sanaciji neaktivnog i degradiranog dijela odlagališta Ada te njegovo trajno prevođenje u zelenu površinu – poručeno je s današnje konferencije „4ADA“.

S ovim problemom uvelike je suočena Čapljina koja uz mnoštvo divljih ima i legalnu ali neadekvatnu deponiju ADA, koja se nalazi u samom gradu.

Konferencija je dala sljedeće odgovore

 • Bosna i Hercegovina kroz postojeći zakonodavni okvir i nedostajuće planske i strateške dokumente vezane za zaštitu okoliša nije stvorila preduvjete za ukupno kvalitetno gospodarenje otpadom.
 • Gradovi i općine u regiji nemaju izgrađenu infrastrukturu i tehnološka rješenja za dobro upravljanje i kvalitetno gospodarenje otpadom.
 • Usklađenost pravnih regulativa iz oblasti gospodarenja otpadom Bosne i Hercegovine s propisa Europske unije je dobra, ali nije potpuna.
 • Neuređena odlagališta komunalnog otpada predstavljaju kontinuirani pritisak na okoliš, a time i ugrožavaju zdravlje stanovnika u bližoj i široj okolici. Neadekvatna odlagališta otpada teško narušavaju sveukupne ekosustave u bližem i širem okruženju. – prijedlog
 • Kontinuirani pritisak koji vrši odlagalište otpada Ada na područje neposredno uz korito rijeke Neretve predstavlja latentnu opasnost za život ljudi u donjem toku Neretve u RH što znači da zagađuje i EU.
 • Postojeća tehnološka rješenja koja se nude na tržištu u potpunosti zadovoljavaju potrebe izgradnje novih postrojenja za kvalitetno upravljanje otpadom. Nužno je uvesti procese odvojenog prikupljanja otpada, a na odlagališta uvesti sustave kompostiranja i odvajanje gorivog dijela otpada od negorivog. Moderne tehnologije energetske oporabe otpada će biti u bližoj budućnosti gotovo jedino rješenje zbrinjavanja gorivog dijela otpada u regiji.
 • Dobro osmišljena politika i operativnost upravljanja otpadom, osim obavezne zaštite okoliša ima i svoju ekonomsku funkciju koja je u našoj zemlji još uvijek u fazi prepoznavanja, ali svakako ima prostora za razvojni kapacitet.
 • Postoje potencijalni negativni utjecaji tijekom postavljanja/ izgradnje određenog postrojenja koji su neizbježni, no njihov utjecaj će se svesti na minimum pravilnom organizacijom i provedbom projekta.
 • Postojeći sustav komunikacije građanin – državna, regionalna i lokalna vlast i komunikacija građanin – komunalne tvrtke, apsolutno su neadekvatni. Potrebno je stalno komunicirati s građanima o potrebi kvalitetnog rješenja upravljanja otpadom kroz sve instrumente koji su dostupni. NVO trebaju predstavljati bitnu poveznicu u ovim komunikacijskim kanalima
 • Trenutno dostupni izvori financiranja nisu dovoljni kako bi se uspostavilo kvalitetno gospodarenje otpadom. Proces upravljanja otpadom je vrlo skup i potrebna su dugogodišnja strateška i planska ulaganja uz sve njegove segmente.

Na tom tragu potrebna je kordinirana suradnja. Grad Čapljina će u narednom kratkoročnom razdoblju poduzeti sve mjere kako bi se pronašlo adekvatno rješenje za kvalitetno odlaganje otpada, a postojeći aktivni dio odlagališta AdA će se nastaviti koristiti do pronalaska rješenja.

Grad Čapljina će u skoroj budućnosti pokušati uspostaviti sustav odvojenog prikupljanja otpada koji bi stvorio preduvjete za smanjenje količine otpada koji se odlaže.

Potrebno je što žurnije pristupiti sanaciji neaktivnog i degradiranog dijela odlagališta Ada te njegovo trajno prevođenje u zelenu površinu.

Organizatori konferencije bili su: Udruga Life, Grad Čapljina, Vlada HNŽ i Cleantech HUB znanja SUM-a.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

 • A j*bi ga i kad se radi o otpadu idu izabrani, a kladim se da svi ili skoro svi sa slika kad popiju kolu ili fantu bace bocu u smeće, a moja djeca nose u skolu

 • Jest da smrdi ali očito su nanjušili pare u nepresušnom rudniku smeća čovjekove rase. Skontali da uskoro neće imati s koga strigat vunu pa daj i smeće. Nama lipo i čisto a vama pare na kilažu. Samo naprijed, neću pitat ima li mene iđe tu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.