FBiH: Pojedini građani čekaju i više od godinu dana na rješenje o umirovljenju

Poštuje li se u Federaciji Bosne i Hercegovine zakonski rok za donošenje rješenja o umirovljenju ili se kasni, a na što se često žale građani, pitanje je koje su postavljali i postavljaju federalni parlamentarci na sjednicama na zahtjev građana.

Tako je zastupnica Edita Mazić (SDA) na jednoj od sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine pitala nadležne u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje “kako je moguće da pojedini građani čekaju i više od godinu dana na rješenje o umirovljenju“.

Rok za rješavanje zahtjeva za mirovine od trenutka kompletiranja dokumentacije, a prema Zakonu o upravnom postupku, jest od 30 do 60 dana. Međutim, građani se često žale i svjedoče da rok nije ispoštovan kako zakon nalaže.

Bez obzira na to što osiguranici svoja prava ostvaruju od momenta kada se steknu uvjeti, pa i retroaktivno, nedopustivo je da nekada čekaju i više od godinu dana. Zašto se ne poštuje zakonski rok za rješavanje zahtjeva za mirovine i postoje li mjere nadzora nad istim, pitala je Mazić.

Faktor je zatražio pojašnjenje u Federalnom zavodu MIO.

Ukoliko je dokumentacija koju stranka preda uredna, ukoliko je staž uredno plaćen, a podnositelj nema staža koji spada pod nadležnost nekog drugog nositelja osiguranja, predmet će biti riješen u zakonskom roku.

Prekoračenje roka je uglavnom prouzročeno neurednom dokumentacijom ili se pak radi o podnositeljima koji imaju staž izvan Federacije, a to onda zahtijeva vrijeme čekanja na potvrde i druge dokumente od drugih nositelja osiguranja, rekao je glasnogovornik Federalnog zavoda MIO Tomislav Kvesić za Faktor.

Objasnio je da se pravo na mirovinu računa od datuma ispunjenja uvjeta.

Kod ostvarivanja prava referentan je datum kada je osoba ispunila uvjete i pravo se ostvaruje od tog datuma, pod uvjetom da je zahtjev podnesen najkasnije tri mjeseca od trenutka ispunjenja uvjeta. Ukoliko je prošlo više od tri mjeseca od ispunjenja uvjeta, datum ostvarivanja prava računa se tri mjeseca unatrag od podnošenja zahtjeva.

Dakle, bez obzira na to kad će biti doneseno rješenje, korisnik koji ostvari pravo na mirovinu, dobit će zaostatke ili od datuma ispunjenja uvjeta ili tri mjeseca unatrag od datuma podnošenja zahtjeva, kazao je Kvesić.

Što se događa ako umirovljenik tri mjeseca ne preuzme ček od mirovine?

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

6 komentara

  • Ceka se konkretno u Federaciji i dvije i vise godina. Slucaj iz Tuzle gdje je tena podnjela dokumente za penziju. Dvije godine nije dibila nista. Od gospodje kojoj je licno ptedala dokumenta za penziju je obavjestena da je njen predmet u Mostaru u PIO. ZENAkoja apsolutno nikakve veze nema sa Mostarom osim sti nekad ode na dan prosetati. U Mostaru u PIO saznaje da su njeni dokumenti kod gospode koja ih cuva u ladici a zenu salje u Mostar. Naravno da to rade jer kradu penzionere cekali godinu, dvije, pet isplati im Pio 6 mjeseci retroaktivno. KO UKRADE RAZLIKU PARA?

  • Uvjet za stjecanje mirovine ostvario sam u petom mjesecu prošle godine a rješenje sam dobio četiri mjeseca kasnije no problem nastaje kad vlada donese odluku da u osmom mjesecu daje pomoć svakom umirovljeniku sto maraka koje meni nisu dali sa obrazloženjem da tada nisam bio u isplati. Tom istom Kvesiću sam se obraćao i pisao žalbu i do dana današnjeg ja nisam dobio ni odgovor i sto maraka!?

  • Imao sam urednu dokumentaciju, i čekao sam 9 mjeseci na rješenje, a ne bi je ni tada dobio da nisam aktivirao vezu. Ko koristi veze, dobija u zakonskom roku, a ostali su na čekanju…

  • U Njemačkoj se preporučuje 6 mj. Prije predat dokumente i to svi znaju, nego nastupa mirovina i sve je bilo u redu…. kako je ovdje neznam vjerojatno kako ih je volja jer se ljudi moji nigdje ne radi odgovorno a sirotinja čeka , da ja kojim slučajem obrađujem dokumente vjerujte mi sirotinja bi naj prije bila obrađena a oni preporučeni kad dođu na red ma gadi mi se na taj odvratni mentalitet

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.