“Ekrani i djeca”: Nema suzdržanoga roditeljstva, snosite odgovornost za dijete!

U četvrtak u večernjim satima u širokobriješkom kinu Borak održano je interaktivno predavanje “Utjecaj ekrana na dječji mozak – Neurofeedback terapija“.

Ovaj događaj organizirao je Centar za socijalni rad Široki Brijeg pa je uvodnu riječ rekla djelatnica Centra Marijana Barać, a predavačica je bila Ankica Baković, psihologinja i voditeljica Centra za mentalno zdravlje u Livnu, koja ima dugogodišnje praktično iskustvo.

Cilj tribine bio je upoznati roditelje, ali i stručnjake koji rade s djecom u školama i vrtićima, s opasnostima i štetnostima prekomjernoga i preranoga korištenja suvremene tehnologije za djecu i njihov neurokognitivni razvoj.

Baković je u predavanju istaknula da je danas u porastu broj negativnih promjena u ponašanju i razvoju djece, što je sasvim logično s obzirom na to da roditelji djeci olako daju razne “ekrane” na korištenje i zabavu. Nizom znanstveno potkrijepljenih primjera pokazala je da su te negativne promjene u ponašanju, poput autizma, ADHD-a (poremećaja pažnje i hiperaktivnosti), ADD-a (poteškoće pažnje i koncentracije), poteškoće govora, učenja, poteškoće s vidom i tako redom, posljedica upravo prekomjerne izloženosti ekranima.

Djeca u ranoj dobi slušaju roditelje i vole jasno postavljena pravila. Ako djetetu jasno kažete da nešto nije za njega i to pravilo ne kršite, dijete će ga ubrzo prihvatiti jer su to pravila njegove okoline, rekla je Baković, dodajući da roditelji često zbog nedostatka vremena za dijete, neznanja i raznih drugih čimbenika dijete prepuštaju ekranima.

“Neka se smiri” najčešće kažu roditelji kada djetetu daju ekran koji bi ga trebao zabaviti. Međutim, utjecaj toga ekrana, videa, igrica i svega drugoga do čega dijete preko njega može doći često bude gotovo poguban za kasniji psihološki razvoj djeteta, istaknula je Baković u predavanju, posebno pozivajući roditelje na oprez i brigu za svoje dijete.

Nema suzdržanoga roditeljstva, ne možete biti neodlučni u roditeljstvu! Svome djetetu se morate posvetiti i aktivno se brinuti o njegovu razvoju, interaktivno ga poučavati, kroz igre i druženja, a ne prepuštati ga utjecaju ekrana. Svaki roditelj snosi odgovornost za svoje dijete!, naglasila je Baković.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.