Psihologinja Baković: Važno je da roditelji na vrijeme primijete promjene na djetetu

U četvrtak navečer u prepunoj Kinodvorani u Posušju u organizaciji OŠ Ivana Mažuranića Posušje i uz podršku Općine Posušje održano je jedno izuzetno korisno predavanje, a govorilo se o temi „Ekranizam“ – negativni utjecaj dugotrajnog izlaganja ekranima na mozak djece.

Predavanje je održala dr. sc. Ankica Baković, psihoterapeutkinja i neurofeedback terapeutkinja, koja više od 20 godina radi u kliničkoj praksi s djecom i odraslima.

Nazočne je na samom početku pozdravio načelnik općine Posušje Ante Begić, a osvrnuvši se na temu predavanja, poručio je da pokušamo i nastojimo živjeti život, da ne „skrolamo“ nego da stanemo i uživamo u životu, da u konačnici sve ono što je pokraj nas ne bude prolazno.

Predložio je i da kroz sljedeći mjesec dana testiramo sami sebe i barem pola sata-sat vremena izdvojimo za svoje bližnje i da porazgovaramo i suosjećamo s njima, a da ekrane stavimo u drugi plan.

Dr.sc. Baković je u svom vrlo interesantnom, stručnom, a opet pristupačnom predavanju govorila o nizu štetnih utjecaja koje televizija, računalo, tablet, mobitel i ostali ekrani imaju na dječji razvoj, a kojima su djeca izložena, nažalost, od samog rođenja. Istaknut je i sve veći problem ovisnosti djece i mladih o ekranu, ali ne samo njih već čak i odraslih u novije vrijeme.

Ukoliko vaše dijete ne prihvaća suradnju i odbija prestati koristiti mobitel i druge vidove tehnologije, to je zasigurno alarm i prvi simptom pojave ovog stanja kod mališana.

Također, jedan od znakova da vaše dijete previše koristi tehnologiju jest odsutnost i slaba koncentracija na određene aktivnosti. Djeca se također prebacuju s jedne aktivnosti na drugu, prethodno ne završivši započetu. „Ekranizam” vrlo često može prerasti i u socijalni poremećaj, s obzirom da djeca zbog prekomjerne upotrebe tehnologije odbijaju interakciju s okolinom.

Pravovremeno djelovanje vrlo je važno da bi dijete imalo pravilan rast i razvoj. Važno je da roditelji na vrijeme primijete promjene na djetetu te da potraže pomoć, kazala je za Radio Posušje dr.sc. Ankica Baković.

Prema njezinim riječima, uloga roditelja podrazumijeva prvenstveno „baviti se“ svojim djetetom, biti „tu“ za njega, posvetiti mu sebe i svoje vrijeme pa tek iza toga roditeljstvo uključuje i osiguravanje materijalnih uvjeta.

Veliko je zanimanje izazvala ova tribina, a po riječima ravnatelja OŠ Ivana Mažuranića Posušje prof. Stipe Bešlića, i u budućnosti će se škola truditi organizirati ovako korisna predavanja.

Svi smo svjesni današnjeg problema „ekranizma“, pogotovo vezanog za djecu, a dr.sc. Baković kazala je stvarno stanje stvari. Bilo je ovo jedno iznimno poučno predavanje. Mi kao škola smo izloženi svaki dan raznim problemima, a probleme pokušavamo ne gurati pod tepih, nego se suočiti s istima uz pomoć stručnjaka i roditelja, nadamo se pomaku prema naprijed i boljoj suradnji roditelja, učenika i nastavnika, rekao je prof. Stipe Bešlić.

S obzirom da je ova tribina izazvala veliki interes kako roditelja tako i najmlađih, nadamo se da ćemo o ovakvim temama u budućnosti slušati još i više.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.