DŠR “Borak”: Rijeka Lištica se može pohvaliti sa svojim endemima

Ovih dana, Lištica je iznjedrila riječne rakove, što posebno veseli jer se radi o ugroženoj vrsti, ali i vrsti koja obitava u nezagađenim potocima, jezerima i rijekama.

Riječni rak zapravo nije nikad u potpunosti nestao sa područja rijeke Lištice i njezinih pritoka. Zbog pojave račje kuge brojnost se svela na minimum, te mu treba više godina da vrati brojnost nekadašnje populacije, objašnjavaju iz DŠR “Borak” Široki Brijeg za Jabuka.tv.

Nadalje, kazali su kako je riječni rak zakonom zaštićena vrsta te naglasili kako je strogo zabranjen izlov rakova.

Riječni rak zakonom zaštićena vrsta (Foto: Dalibor Rezić)

Sami opstanak raka ovisi najviše o ljudima i njihovom ponašanju prema rijeci jer i najmanje zagađenje rijeke može uzrokovati nestanak ove plemenite vrste.

Osim riječnog raka, na Zorićevini, točnije na lokalitetu Močila nađena je i sorta ribe koja nije obitavala u Lištici, a radi se o Sunčanici.

Sunčanica živi u čistim sporotekućim vodama s mekim dnom i s dosta submerzne vegetacije. Hrani se ličinkama kukaca, rakovima, puževima i ikrom drugih ribljih vrsta.

Na lokalitetu Močila nađena je i sorta ribe koja nije obitavala u Lištici (Foto: Damir Ćorić)

Mrijesti se tijekom svibnja i lipnja pri temperaturi vode oko 20°C. Ženka odlaže do 30.000 jaja u gnijezda promjera 20-40cm. Izvorno vodi podrijetlo iz Sjeverne Amerike, a u Europu je introducirana u 19. stoljeću kao akvarijska ribica.

Prije 15-ak godina ubačena je u Mostarsko blato vjerojatno iz neznanja i predstavlja ozbiljan problem za domaće vrste riba i rakova, pojasnili su.

Iz Društva sportskih ribolovaca “Borak” naglašavaju kako je zakonom strogo zabranjeno poribljavanje stranim vrstama jer se na taj način uništavaju domaće vrste.

Rijeka Lištica se može pohvaliti sa svojim endemima (Foto: Dalibor Rezić)

Rijeka Lištica se može pohvaliti sa svojim endemimazaključili su iz ovog Društva za Jabuka.tv.

Podsjetili su kako ribolovna sezona završava 1. listopada te zamolili sve da se pridržavaju zabrane uz njihovu uzrečicu Bistro!

DŠR “Borak” kontinuirano radi na očuvanju autohtonih vrsta brojim akcijama spašavanja, ali i povećavanju ribljeg fonda, pa je tako početkom lipnja u rijeku Lišticu pušteno 6.000 komada potočne pastrve.

Podsjetimo, prije par dana krenuli su i pripremni radovi za čišćenje korita rijeke Lištice.

Pripremni radovi za čišćenje korita Lištice

(www.jabuka.tv)

25 komentara

 • “Jer i najmanje zagađenje može uzrokovati nestanak ove plemenite vrste”.
  Pa nije mi jasno, naši dežurni dušebriznici sa komentara su polomili prste uvjeravajuci nas da je ovo najzagađenija rijeka, najruznija, najprljavija a kad tamo rakovi nisu nikad ni nestali…

 • “Iz Društva sportskih ribolovaca “Borak” naglašavaju kako je zakonom strogo zabranjeno poribljavanje stranim vrstama” “DŠR “Borak” početkom lipnja u rijeku Lišticu pušteno 6.000 komada potočne pastrve”. Pokrite se onom dekom što se izliva.

  • Ribe sa Bune i Neretve su iste ribe kao i iz Lištice. Problem je ako se ubacuju ribe iz drugog slivnog područja, npr. iz savskog sliva (crnomorski) iz Une, Vrbasa, Bosne, Drine, da i ne govorimo iz atlanskog sliva odakle je masa potočne pastrmke unesena u sve naše rijeke uključujući i savski sliv. Zna se koje su ribe jadranskog sliva i svaki unos mora biti ovjeren od instituta u Sarajevu nakon genetskog pregleda !!! Ko se ovog ne pridržava taj radi protiv svoje i drugih rijeka.

 • Treba pustit još afričkih majmuna na blato da se ukrste s ovim domaćim pa na osnov toga povuć srecstva iz unije i razvit lovni turizam.

 • Zašto se ribolovna sezona otvara početkom ožujka dok još traje mrijest potočne pastrmke?!Sezona je uvjek počinjala na kraju ožujka ili početkom travnja od kada postoji ribolov na rijeci Lištici.Zašto to radite i zašto tako uništavate riblji fond?!

  • Nešto malo rakova iznad Benta. A što je s rakovima ispod provalijw do Kruševa? Doli je sve pokrepalo, ni mušica nema, s obzirom da se u Provaliju slijeva sva gradska kanalizacija. Kako vas nije stid hvaliti s? Zagadili ste sve do Jadranskog mora, jadovi jedni nesposobni. I kad će proraditi ti kolektori?

  • Nisu problem postale samo one fiksirane septičke. Problem sada i sa onim mobilnim. Pokupiš gradski smrad i onda iskipuješ fino materijal u rijeku. Samo primjeniti kazneni zakon.

   • 0;18,
    Pa ta ne iskreću cisterne što kao čiste iz septički u rijeku?
    Truju onda i ljude, životinje, biljke, zrak i zemlju.

 • Kome ćeš ti objasniti da se kederi ne donose sa drugih rijeka, pogotovo iz jednog slivnog područja u drugo, i da se ne bacaju u vodu. Ova sunčanica je otrov za naše rijeke. Prvo se pojavila u Neretvi, a kako i ko je to donio u pustio taj je za robije!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.