Dom naroda FBiH potvrdio Zakon o razvojačenim braniteljima

Dom naroda Parlamenta FBiH u četvrtak navečer je jednoglasno izglasao Zakon o pravima razvojačenih branitelja te je tako boračka populacija nakon devet godina konačno dobila zakon koji rješava njihova pitanja.

Nakon što je Zastupnički dom Parlamenta FBiH u utorak usvojio ovaj Zakon, sada ga je potvrdio i Dom naroda te nakon objave u Slčužbenom listu stupa na snagu u rješava brojan pitanja razvojačenih branitelja, piše Klix.ba.

Zakon je u Domu naroda usvojen jednoglasno, sa 41 glasom, koliko je bilo izaslanika u trenutku glasaovanja.

Ovaj Zakon regulira 16 prava za braniteljsku populaciju i članove njihovih obitelji. Godinama je ova kategorija stanovništva tražila svoja prava, prosvjedovali su danima, a sada konačno imaju pravo na zdravstvenu zaštitu (značajan je broj onih koji nisu imali nikakvu zdravstvenu zaštitu je nisu mogli biti na zavodu za zapošljavanje), pomoć u liječenju, prednost prilikom zapošljavanja, borački dodatak kao vrstu egzistencijalne pomoći i druga prava.

Tako će Federacija BiH za bivše borce/branitelje starije od 57 godina, koji su najmanje 12 mjeseci bili u ratu, nezaposleni su i najmanje su godinu dana na zavodu za zapošljavanje osigurati mjesečna egzistencijalna primanja u iznosu od 5 KM po mjesecu provedenom u ratu kao pripadnik Armije RBiH ili HVO-a. Uvjet je i da bivši borac/branitelj koji aplicira na tu mjesečnu pomoć nema neka druga primanja koja prelaze 50 posto minimalne penzije u FBiH isplaćene u prosincu 2018.

To znači da će pravo na egzistencijalnu pomoć ostvariti bivši branitelji koji mjesečno ni po jednoj osnovi ne zarađuju više od 170 KM mjesečno.

Tako će nezaposleni bivši branitelji stariji od 57 godina od FBiH maksimalno moći dobiti 240 KM mjesečno i to ako su u ratu kao vojnici proveli svih 48 mjeseci. Iz Vlade FBiH poručuju da taj iznos nekada može biti i niži, u zavisnosti od utvrđivanja koeficijenta.

Vlada FBiH će na godišnjoj raziniu za tu namjenu planirati 50 milijuna KM.

Bivši borci/branitelji koji su mlađi od 57 godina svoja prava morat će tražiti na županijskoj razini, koja će u skladu s mogućnostima urediti uslove, način i postupak ostvarivanja prava na novčanu naknadu.

Od ostalih prava koje zakon jamči bivšim braniteljima izdvajamo:

 • Pravo na zdravstvenu zaštitu
 • Liječenje u inozemstvu, banjsko i klimatsko liječenje
 • Jednokratna novčana pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškove prijevoza za liječenje u drugoj županiji i besplatno liječenje PTSP-a
 • Povoljniji uvjeti i prioritet pri zapošljavanju
 • Pomoć u slučaju smrti
 • Prijevremeno povoljnije umirovljenje
 • Duži godišnji odmor po osnovi sudjelovanja u Oružanim snagama

Uz ova prava propisana je i javna objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Usvojen Zakon o pravima branitelja u FBiH: Starijima od 57 godina mjesečni dodatak

(www.jabuka.tv)


8 komentara

 • Veličina pobjede se ogleda u odnosu prema onima koju su je ostvarili, dakle ovdje sve što se steklo vojnim angažmanom, izgubljeno je u mirnodopskim uvjetima, nema nažalost ništa od Pobjede pa tako se i branitelji stavljaju u poziciju da se zastide zbog čega su ratovali, gubili dijelove tijela, zddravlje, mladost ili život. Jedan određeni broj se “snašao”, ali obično ovi nisu baš pohodili teren. Neke udovice, naglasak na neke su se zbrinule i imaju puno više nego što bi imale bez rata, čast onima koje žive kao poštene žene i majke.

 • Nekim HR mirovina, parcela za kuću, građevinski materijal za istu, poslovni prostor, posao na crno, zapošljavanje supruge i djece, a nekima čekanje 57 godina i 240KM. Prije toga mora postit godinu dana na zavodu za zapošljavanje. NI HRVATI! pljucccc…. Živjele izbjeglice i dabogda ih došlo 7 milijuna u BiH.

 • Jedna petina od ukupnog broja branitelja, boraca zasluzuje ovaj status. Ostalo su stranacki misevi, dezerteri, socijala i oni koji rata nisu vidjeli ni osjetili. Ali na zalost danas su takvi privilegirani u ovom pokvarenom sustavu i drustvu. Lazni branitelji se danas sprdaju sa pravim. Tko ima novac danas rijesi sve od banja, invalidnine, uvoznice, mirovine a tko nema moze zjevati.. Ovo sto stoji na papiru u ovim zakljuccima ne vrijedi u stvarnosti.

 • HDZ u Domu naroda izglasao zbrinjavanje 100 tisuća muslimanskih tzv. boraca! Nevjerojatno! Ne mogu vjerovati! HDZ je partija slijednica komunističke partije yugoslavije i ne čudi me da mrze Hrvate, ali otkuda tolika ljubav prema islamistima, ili čime su ih kupili? Koliko su ih platili. Svakoga člana partije HDZ koji je u Domu naroda digao ruku za ovo treba staviti na stup izdajničkog srama, njega, njegovu obitelj, njegove potomke do devetoga koljena. HDZ je najveća podvala Hrvatima!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.