NSRS podržala Dodika: Republika Srpska neće osporavati gradnju Pelješkog mosta

Predsjedništvo BiH za sada neće uputiti Zaključak Hrvatskoj u vezi izgradnje Pelješkog mosta, kojim se ta zemlja poziva na privremenu obustavu gradnje spomenutog mosta do razgraničenja na moru, uz opciju i sudskog spora.

To je potvrđeno nakon što je u četvrtak NSRS dvotrećinski potvrdila izjavu Milorada Dodika da je time ugrožen vitalni interes RS-a.

Cjelodnevna rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske okončana je izglasavanjem potrebne 2/3 podrške izjavi Milorada Dodika na Zaključak druge dvojice članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića o tome da je ulaženje u spor s Hrvatskom u vezi Pelješkog mosta vitalni interes Republike Srpske.

Unatoč burnoj raspravi, koja je često izlazila iz okvira teme i doticala se dnevnopolitičkih pitanja, Dodik je osigurao 2/3 većinu, zahvaljujući podršci njegovog SNSD-a SP-a, DNS-a, Ujedinjene Srpske, Demosa, i nekih drugih izaslanika. Ukupno je za Dodikovu izjavu glasovalo 60 izaslanika, od ukupno 72 prisutna poslanika. Šest ih je bilo protiv, a šest suzdržano.

Uz odluku kojom se potvđuje Dodikova izjava, usvojeni su zaključci klubova zastupnika u Narodnoj skupštini SNSD-a, DNS-a, SP-a, PDP, DEMOS-a, NDP-a i Ujedinjene Srpske, u kojima Narodna skupština RS-a traži od svih predstavnika RS-a u institucijama BiH da inzistiraju na rješavanju svih otvorenih pitanja između BiH sa jedne i Hrvatske sa druge strane, posebno na pitanjima izmjene Odluke o donošenju Nacionalnog programa provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori na granici s BiH.

U zaključcima se traži konačno utvrđivanja međunarodne granice između BiH i Hrvatske na rijeci Uni, na području Novog Grada, Kostajnice i Kozarske Dubice.

Insistira se i da Vlada Hrvatske u ugovorenom roku ispoštuje obaveze vezane za gradnju mosta na Savi kod Gradiške, kao i da Narodna skupština zatraži od srpskih predstavnika na svim razinama u institucijama BiH da odbiju parcijalno rješavanje pitanja granica sa Srbijom i Hrvatskom.

U ovim zaključcima se navodi i da Narodna skupština pozdravlja rješavanje svih graničnih sporova BiH sa Srbijom i Hrvatskom i zahtijeva ratifikaciju Sporazuma o granici sa ovim državama isključivo i istovremeno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

To znači da Zaključak koji su podržala dvojica članova Predsjedništva neće stupiti na snagu, ali i da neće doći do skorih razgovora između Hrvatske i BiH o razgraničenju na moru, što je višegodišnji problem, piše Klix.ba.

Željko Komšić i Šefik Džaferović ranije su poručili kako se ne protive gradnji Pelješkog mosta, koji je na teritoriju Hrvatske, ali smatraju da će time biti ugrožen izlaz BiH na otvoreno more, jer BiH sa zapadnim susjedom nikada nije utvrdila morsku granicu.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • U znak žalosti zbog “fašističke” odluke NSRS drug Sejdo Komšić strusio ibrik brlje i odlučio otići pješice na grob druga Tita na Dedinju i usput naići na mezar babe Alije na Kovačima u Muzej u Jablanici gdje su njegovi suborci ubijali i mučili “ustaše”.

  • Za hrvate Komsic je sinonim preglasavanja, majorinizacije, tlacenja, ponizavanja a Covic i njemu slicni su sinonim lopovluka i manipulacije hrv. naroda… I mi vazda biramo imedu ova dva zla… Onog iz Sarajeva , onih sto nas nevole i ne zele sa nama djeliti Federaciju i BiH i onog kao naseg koji nas godinama lazu, varaju i kradu… Tako da jos pozadugo hrvate u BiH nece ogrijati neko lijepo i toplo sunce a da nam ne ostavi strasne posljedice…A vrijeme nam ne ide na ruku, vrijeme curi i curi…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.