Usvojen Zakon o pravima branitelja u FBiH: Starijima od 57 godina mjesečni dodatak

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH usvojili su na današnjoj sjednici Zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji.

Zakon su podržala 73 zastupnika, čime je završena izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Prije toga usvojen je i rebalans proračuna FBiH za 2019. godinu u iznosu od dvije milijarde, 701 milijun i 845 tisuća KM, koji je u odnosu na aktualni proračun veći za 48 milijuna KM.

Radi se o dugo očekivanom zakonu o kojem je ranije postignut dogovor Vlade FBiH i predstavnika branitelja, a podrazumijeva 15 različitih prava za braniteljsku populaciju i članove njihovih obitelji, među kojima je i tzv. braniteljski dodatak, piše Klix.ba.

Tako će Federacija BiH za bivše branitelje starije od 57 godina, koji su najmanje 12 mjeseci bili u ratu, nezaposleni su i najmanje su godinu dana na birou osigurati mjesečna egzistencijalna primanja u iznosu od 5 KM po mjesecu provedenom u ratu kao pripadnik Armije RBiH ili HVO-a. Uvjet je i da bivši branitelj koji aplicira na tu mjesečnu pomoć nema neka druga primanja koja prelaze 50 posto minimalne mirovine u FBiH isplaćene u prosincu 2018.

To znači da će pravo na egzistencijalnu pomoć ostvariti bivši branitelji koji mjesečno ni po jednom osnovu ne zarađuju više od 170 KM mjesečno.

Tako će nezaposleni bivši branitelji stariji od 57 godina od FBiH maksimalno moći dobiti 240 KM mjesečno i to ako su u ratu kao vojnici proveli svih 48 mjeseci. Iz Vlade FBiH poručuju da taj iznos nekada može biti i niži, u zavisnosti od utvrđivanja koeficijenta.

Vlada FBiH će na godišnjoj razini za tu namjenu planirati 50 milijuna KM.

Bivši borci/branitelji koji su mlađi od 57 godina svoja prava morat će tražiti na županijskoj razini, koji će u skladu s mogućnostima urediti uvjete, način i postupak ostvarivanja prava na novčanu naknadu.

Od ostalih prava koje zakon jamči bivšim braniteljima izdvajamo:

 • Pravo na zdravstvenu zaštitu
 • Liječenje u inozemstvu, banjsko i klimatsko liječenje
 • Jednokratna novčana pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškove prijevoza za liječenje u drugoj županiji i besplatno liječenje PTSP-a
 • Povoljniji uvjeti i prioritet pri zapošljavanju
 • Pomoć u slučaju smrti
 • Prijevremeno povoljnije umirovljenje
 • Duži godišnji odmor po osnovi sudjelovanja u Oružanim snagama

Uz ova prava propisana je i javna objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Najviše amandmana uputili su zastupnici SDP-a, ali je Vlada FBiH odbila sve amndmane na sjednici koju je održala u međuvremenu.

Potrebno je da ovaj zakon potvrdi i Dom naroda, što se očekuje već u četvrtak.

(www.jabuka.tv)


15 komentara

 • OVO NECE NI VIDJETI PRAVI BORCI,,OVO CE KORISTITI SAMO STRANACKI KADAR,,ISTO KAO STO JE SMANJENA INVALIDNOST RVI I TO JE URADILA MELIHA POZDERAC MEMIJA A SESTRA BOROVAC SAMIJA KAO MINISTAR ZA LJUDSKA PRAVA DJELUJE NA KANTONALNI SUD,,SUDIJE,,ALI POSTOJE TAJNE I OTKRICE SE .

 • Oni koji si radili i borili se iza rata pusara…. Je li se za ovaj i ovakav zakon borio Marisic.. Sto hrvati ovim dobivaju i koliko ce ih biti u pravima po ovom osnovu. Opet ce biti bosnjaka 25 000 a hrvata 500 .

  10
 • Braniteljski zakoni ne smiju biti socijalni. Tko je bio u ratu njemu prava prpadaju bez obzira ima li prihoda ili ne. Ovo je još jedno kupovanje jednog dijela branitelja od strane političara radi smirivanja bunta.

 • Kradezenjare iz komunističke partije HDZ još jednom prodaju narod Hrvata za neku šakicu izdajničkih srebrenjaka. Niti jedan Hrvat neće biti uveden u ova tzv. prava, dok će se zbrinuti naknadnih 100 tisuća islamista. Zar biti Hrvat i član partije HDZ znači biti izdajnik, biti lopov, biti korumpiran, biti sve negativno što ljudski um može pomiti?

  5
  1
 • Djubradi jedna mi smo vecinom generacija 67-74 godiste sto je i ratu bila.gdje su nasa prava i dodatci.bio sam u gardijskoj do 2002 ni mirovine ni skrbi.sad nemam prava na dodatak jer imam 49 godina.smjesno.ukinite i skrb onima koji rade.kako neko moze primati 200-300 km skrbi i raditi a mi nemozemo dobiti dodatak od 6km mjesecno.ne treba mi stoko nista od vas najedite se ja cu sebi zaraditi za zivot

  4
  1
 • Sute nasi i dizu ruke tko slijepci. A bosnjacima ne smeta sto se Alumini ugasi, smeta im Peljeski most, smeta im sve hrvatsko. A nasi prestavnici njima daju potporu i glasaju za sve sto njima treba. Podanici i prodane duse…

 • Nisu nama Bošnjaci ništa krivi, koliko lažni branitelja, lažni invalida, sve veliki Hrvata ima ratne privilegije, i sad kad mali obični čovjek branitelj treba ostvariti neko jadno pravo to smeta raznim udrugama što muzu novac iz proračuna,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.