Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao – Jabuka.tv

Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, nakon rasta tjedan dana prije, jer su ulagači oprezni zbog nepopustljivog širenja koronavirusa i zabrinutosti za oporavak globalnog gospodarstva.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 0,9 posto, na 92,70 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,7 posto, na 104,70 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 1,2 posto, na 1,1860 dolara.

Slabljenje dolara uzrokovano nepostizanjem dogovora o poticajima u SAD-u

Slabljenje dolara posljedica je, među ostalim, očekivanja da američki Kongres i Bijela kuća neće do predsjedničkih izbora početkom studenoga postići dogovor o novim fiskalnim poticajnim mjerama.

Doduše, Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, poručuje da je postignut napredak u pregovorima i da bi zakonski prijedlozi mogli biti spremni vrlo skoro, možda i prije predsjedničkih izbora.

Pelosi i ministar financija Steven Mnuchin već dugo pregovaraju o fiskalnim poticajima, a sada je na stolu iznos od gotovo 2000 milijardi dolara, što je svota kojoj se protive republikanci u Senatu jer su zabrinuti u vezi deficita saveznog proračuna.

Pelosi kaže da je dogovor moguć prije izbora i da to ovisi o predsjedniku Donaldu Trumpu, koji bi trebao pritisnuti Senat.

Trump i Mnuchin poručuju, pak, da su razlike u stajalištima između Bijele kuće i demokrata u Kongresu i dalje velike te da bi Pelosi morala popustiti po nekim pitanjima.

Analitičari sigurni da će do dogovora između Trumpa i Pelosi ipak doći

S obzirom na to da oporavak američkog gospodarstva od koronakrize gubi na zamahu, analitičari su sigurni da će se političari prije ili kasnije usuglasiti oko novih poticaja. Pitanje je samo kada će se postići dogovor i koliko će iznositi paket poticaja.

Vjeruje se da bi u slučaju pobjede Joea Bidena na izborima paket poticajnih mjera bio znatno izdašniji.

Tržište se priprema za moguću Bidenovu pobjedu, odnosno pripremaju teren za veći paket poticaja, zbog čega je oslabila potražnja za valutama-utočištima, kao što je dolar, kaže Joe Manimbo, analitičar u tvrtki Western Union Business Solutions.

I dok je dolar oslabio, euro je ojačao, premda mnoge europske zemlje bilježe rekordan rast broja novozaraženih od koronavirusa, pa ponovno uvode strože mjere radi zauzdavanja širenja virusa, što će usporiti oporavak gospodarstava.

Euro ojačao

Tako je u petak analitička kuća Markit objavila da je indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone u listopadu pao jedan bod u odnosu na prethodni mjesec, na 49,4 boda, što ukazuje na slabljenje aktivnosti.

Istraživanje je razotkrilo priču o dvije ekonomije – industrija bilježi najsnažniji rast od početka 2018., zahvaljujući valu novih narudžbi koji odražava rast globalne potražnje. Uslužni sektor, pak, sve teže pogađaju postrožena ograničenja povezana s covidom-19, koja slabe potražnju u teško pogođenom ugostiteljstvu, objašnjava glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Unatoč tome, euro je ojačao.

PMI podaci nisu dobri, ali nisu ni tako loši kao što se očekivalo. Osim toga, dobri kvartalni poslovni rezultati niza europskih kompanija podržali su sklonost ulagača prema riziku i na valutnim tržištima, kaže Marshall Gittler, direktor investicijskog istraživanja u BDSwiss Group.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.