Velika promjena na bankomatima u Hrvatskoj

Nakon tri mjeseca na bankomate u Hrvatskoj stižu nove novčanice, od 50 i 100 eura. Do sada su se u većini slučajeva isplaćivale samo one od 10 i 20 eura.

No, od 1. travnja bankomati će isplaćivati i novčanice od 50 eura, a pojedini će isplaćivati i one od 100 eura, uglavnom oni na obali, javlja RTL.

Promijenila se valuta, ali ne i vrijednost unutar bankomata.

U kojim će apoenima novac izlaziti, ovisi prije svega o modelu bankomata, ali i broju kazeta.

Ako imamo dvije kazete, najčešće su punjene s dva apoena. Onda primjerice imamo 20 i 50 eura i onda se određuje algoritmom koliko će se, ovisno o iznosu koji se želi podići, dati pedesetica, a koliko dvadesetica, kaže Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

Drugim riječima, koliko kazeta, toliko i različitih apoena. A koliko stane novčanica? Ovisno o apoenima, ali stane ih oko 600.

Ako je manji model, manje je kazeta. Količina od 10 i 20 eura koja se stavljala, vrlo brzo se praznila i zato je potreba za povećanjem iznosa vrijednosti u bankomatima, i zato se stavljaju novčanice od 50 i 100 eura, kaže Lidija Stolica.

Osim što su svi bankomati u zemlji prilagođeni euru, osigurana je i nikad jača zaštita.

Boja će se razliti po novčanicama, ta boja nije periva, ona je prepoznatljiva u bilo kakvom korištenju, ne može se koristiti za uplatu na bilo kojim uplatnim uređajima, objašnjava Stolica.

U prva tri mjeseca ove godine dogodila su se samo tri napada. Sva tri bila su bezuspješna. Iako s eurom Hrvatska živi već tri mjeseca, kune su i dalje prisutne.

Bitno je napomenuti kako tih svih 6.2 milijarde kuna se neće vratiti – dio je izgubljen, dio je uništen, a dio će biti ostavljen za sentimentalne potrebe, odnosno za potrebe numizmatike, kaže Tihomir Mavriček.

Privikavat ćemo se godinu dana, koliko po zakonu mora postojati cijena u eurima i kunama, a poslije toga, kad budu cijene samo u eurima, to će nas jednostavno gurnuti i preko noći ćemo biti svjesni koliko ustvari imamo u džepu, kaže Boris Podobnik, prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa

Trenutačno radi više od 4 tisuće bankomata, a za mjesec dana njihov broj povećat će se za najmanje tisuću i pol, prvenstveno zbog turističke sezone.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.