Euro i u 2022. druga rezervna valuta svijeta

Euro je zadržao status druge najvažnije svjetske valute u 2022. godini, iza američkog dolara, unatoč nizu šokova, uključujući visoku inflaciju i rusku invaziju na Ukrajinu, izvijestila je u srijedu Europska središnja banka (ECB).

U 2022. udio eura u službenim deviznim rezervama diljem svijeta, usklađen za devizne tečajeve, povećao se za 0,5 postotnih bodova, na 20,5 posto, objavio je u ECB, prenosi Hina.

Dolar je ponovo bio daleko najzastupljeniji, s udjelom od oko 59 posto. Rezervna je valuta ona koja se često koristi u svjetskoj trgovini pa je u rezervama drže i središnje banke drugih zemalja.

Euro je u međunarodnoj ulozi bio otporan i u 2022., unatoč nizu novih šokova, rekla je predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

Međutim, status međunarodne valute ne treba uzimati zdravo za gotovo. U novom je okruženju još veća odgovornost na europskim dužnosnicima da stvore uvjete za prosperitet eura, istaknula je.

Europski regulatori već se dulje vrijeme zalažu za ubrzanu integraciju financijskih i tržišta kapitala unutar eurozone, uključujući i daljnji razvoj unije tržišta kapitala čiji je cilj ukloniti birokratske i regulatorne prepreke među zemljama kako bi se tvrtkama olakšalo prikupljanje novca.

Europska komisija smišlja planove za taj projekt još od 2015. godine.

Daljnja europska gospodarska i financijska integracija bit će ključna za jačanje otpornosti međunarodne uloge eura u uvjetima potencijalno izraženijih podjela u svjetskom gospodarstvu, rekao je Fabio Panetta, član izvršnog odbora ECB-a.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.