Crnogorci posredovali, “Srebrena malina” ovlaštena dan nakon što su respiratori već bili kupljeni

Afera s nabavom respiratora od strane tvrtke “Srebrena malina” dobiva sasvim novu dimenziju jer u nastavku priče kao posrednik pojavila jedna tvrtka iz Crne Gore.

Portal Klix.ba je u posjedu dokumentacije koja otkriva jedan sasvim novi pogled u aferi nabave 100 respiratora iz Kine, koje je za potrebe Federacije BiH i naručitelja Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) nabavila tvrtka “Srebrena malina” iz Srebrenice.

Nabavka prijeko potrebnih 100 respiratora mogla bi imati širi, regionalni kontekst, s obzirom na zanimljiv krug sklopljenih ugovora privatnih kompanija iz Srbije, Crne Gore, a u konačnici i BiH.

“BTL Medical Montenegro” je privatna tvrtka iz Podgorice koja se bavi trgovinom medicinske opreme. Oni 14. travnja sklapaju ugovor s prodavačem 100 respiratora iz Kine firmom “Shangai ChangQi Medical Tehnology Center”. U ugovoru je navedeno da kupuju 100 respiratora model ACM812A, proizvođača Chang Feng. Cijena je 30 milijuna kineskih juana, odnosno 3,9 milijuna eura (7,6 milijuna KM). Podsjetimo da je Federacija BiH za kupovinu izdvojila 10,5 milijuna KM, što je otprilike 5,36 milijuna eura.

Istog dana, dakle 14. travnja napravljen je aneks kupoprodajnog ugovora gdje se u priču sada uključuje i bh.tvrtka “Srebrena malina”. U aneksu ugovora je jasno definirano da je prodavač respiratora kineska firma “Shangai ChangQi Medical Tehnology Center”, kupac je kao posrednik crnogorska tvrtka “BTL Medical Montenegro”, čija je vlasnica Sanja Lekić, a kao krajnji kupac navodi se “Srebrena malina” koju zastupa Fikret Hodžić.

Specifikacija respiratora je identična kao u ugovoru između kineske i crnogorske firme. Dakle, “Srebrena malina” je kupila 100 respiratora model ACM812A za 30 milijuna kineskih juana, odnosno 3,9 milijuna eura.

U aneksu ugovora je navedeno:

Krajnji kupac se obavezuje da ima kvalifikacije i uvjete za kupovinu i prodaju proizvoda u skladu s ovim dokumentom i izvršavanje odgovarajućih obaveza.

Je li “Srebrena malina” imala kvalifikacije za kupovinu respiratora kako se navodi u ugovoru? Ranije objavljeni dokumenti ostavljaju sumnju da nije imala. Prvo, ovaj navedeni aneks ugovora je potpisan 14. travnja. Postavlja se pitanje kako je onda “Srebrena malina” mogla potpisati ugovor o nabavci respiratora 14. travnja, ako je direktor FUCZ-a Fahrudin Solak tek sutra, 15. travnja, potpisao izjavu o nabavci respiratora kojom obavještava Agenciju za lijekove BiH da je kompanija “Srebrena malina” ovlaštena da obavi uvoz, carinu i registraciju respiratora.

Garancija proizvođača na kupljene respiratore je 12 mjeseci.

Na osnovu predračuna je vidljivo da je “Srebrena malina” cjelokupni iznos novca platila preko China Merchants banke. Aerodromske troškove u Kini “Srebrena malina” je platila 8.950 eura, dok je čarter let Sarajevo – Peking – Sarajevo plaćen 297.286 KM.

Regionalna pozadina

Tijekom ožujka privatna beogradska firma Sinofarm, koju je angažirala država Srbija, naručuje 400 respiratora (200 manjih za vozila hitne pomoći i 200 većih i skupljih). Za taj posao Sinofarm angažira posrednika, a to je ranije spomenuta “BTL Medical Montenegro” iz Podgorice. S njima sklapaju dva ugovora ukupne vrijednosti 8,9 milijuna eura.

Prvi ugovor je potpisan 28. ožujka za nabavku 200 respiratora model ACM812A, ukupne vrijednosti 5 milijuna eura, a drugi o nabavci 200 respiratora marke Shangrila 510S, od 29. ožujka, ukupne vrijednosti 3,9 milijuna eura.

Rok za isporuku skupljih i većih respiratora bio je već 30. ožujka, a onih jeftinijih i manjih 14. travnja 2020. godine, piše srbijanski Javno.rs koji se detaljno bavio ovim problemom.

“Sinofarm” je 30. ožujka avansno uplatio cijeli iznos od 8,9 milijuna eura podgoričkoj tvrtki BTL Medical Montenegro, ali je problem nastao, kako tvrdi crnogorska tvrtka, jer je novac kasno uplaćen, odnosno sa zakašnjenjem od nekih šest sati i zbog toga navodno respiratori nisu mogli biti preuzeti s lagera u Pekingu. Tako je glasilo obrazloženje crnogorske firme.

Potom srbijanska firma “Sinofarm” jednostrano raskida ugovore i traži povrat novca.

Podgorička tvrtka je beogradskoj vratila samo 3,9 milijuna eura jer, kako tvrde, “zbog poremećaja na tržištu” nije mogla isporučiti 200 respiratora marke “Shangrila 5105” (mobilni respiratori za vozila hitne pomoći), prenosi in4s.net.

Tako “Sinofarm” još uvijek potražuje 5 milijuna eura za respiratore model ACM812A. Priča se dalje širi da podgorička tvrtka nije izravno nabavljala respiratore u Kini, već da je i ona koristila posrednike i to jednu tvrtku s Cipra, koja se bavi trgovinom oružjem, te jednu tvrtku iz Rijeke.

Na koji način je “Srebrena malina” došla u priliku trgovati i posredovati s tvrtkom iz Podgorice prilikom nabavke respiratora je posebno pitanje. Je li “Srebrena malina” iskoristila raskid ugovora “Sinofarma” i “BTL Medicala Montenegro” pa ušla u posao i preuzela respiratore koji su bili namijenjeni za Srbiju i koji su već čekali na lageru? I u konačnici ostaje otvoreno pitanje kakvi su respiratori kupljeni. Odgovor ćemo doznati kada netko konačno otvori kutije.

Cijeli slučaj istražuje Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a predmet vodi državno tužiteljstvo.

Tužitelji i policija na terenu, prikupljaju dokaze o nabavi respiratora

Čović o aferi “Respiratori”: To je kazneno djelo koje ima obilježja organiziranog kriminala

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Katastrofa. Pa i naucili smo da nam drzavu vode ovakvi tipovi. A u ovoj drzavi je sve pod okriljem organizovane politicke mafije i kriminala po uzoru na pravu mafiju..Tako su nam popljackane sve drzavne firme koje su poslije unistene, otisle i stecaj, radnici na ulice a imovina pokradena i privatizirana. Soko, Zitopromet, Aluminij itd. A bosnjaci imaju svoja djela ista i gora kao i srpski mocnici. Svatko pljaka svoje…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.