BiH pojačala izvoz namještaja

”U prva dva mjeseca ove godine nastavljen je trend rasta izvoza drvne industrije BiH, a posebno izvoza finalnih proizvoda od drveta. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 416,9 posto”, istaknuto je danas na sjednici Skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Tajnica ove asocijacije Selma Bašagić izjavila je da je u prva dva mjeseca ove godine izvoz drvne industrije BiH iznosio više od 178 milijuna KM, što je 6,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

”U ukupnoj vrijednosti izvoza, namještaja je izvezeno 44,9 posto (oko 80 milijuna KM) i bilježi povećanje, dok je rezane građe bilo 22,7 posto, a proizvoda šumarstva 12,3 posto”, kazala je Bašagić.

Podsjetila je da je ukupan izvoz drvne industrije BiH u 2016. godini iznosio milijardu i 189 milijuna KM što je rast od 12,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Izvoz namještaja je činio 37,7 posto od ukupnog izvoza drvne industrije BiH, odnosno više od 448 milijuna KM. Učešće rezane građe je bilo 28,7 posto, a proizvoda šumarstva 14,6 posto. Pokrivenost uvoza izvozom u ovom sektoru bila je 360,9 posto, što je malo povoljnije nego 2015. godine.

Na sjednici su razmatrani godišnji dokumenti, izvještaj o radu i plan rada, kao i informacija o strategiji razvoja i unapređenja izvoza drvne industrije.

Predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTKBiH Suhad Ećo je kazao da su prije tri mjeseca počeli raditi na izradi te strategije koju će uputiti svim nadležnim institucijama u cilju rješavanja problema i izazova sa kojima se susreće ova grana gospodarstva.

”Strategija bi trebala olakšati institucijama i tvrtkama kako da na najbolji način iskoristimo naše potencijale, kapacitete i resurse. Orijentirali smo se na izvoz i izvozna tržišta, jer tvrtke imaju puno potencijala, samo ih na pravi način treba usmjeriti i iskoristiti. Mislimo da se trebamo bazirati na izradu finalnih proizvoda, kao i na veći stepen obrade drveta”, kazao je Ećo.

Strategija će također obuhvatiti pitanje kako na kvalitetan način riješiti sirovinu, odnosno kako od nje napraviti što veću dodatnu vrijednost, zatim kako osigurati povoljna financijska sredstva, posebno za tehnologiju. Strategija će se baviti i osposobljavanjem kadrova, te izvoznim tržištima koja su bitna za BiH, ali i proizvodima koji će se ponuditi tim tržištima.

”Proizvođači se susreću sa problemom nabavke sirovine, u smislu cijene i njenog kvaliteta, ali i kontinuirane isporuke, a tu je problem i nedostatka laboratorija, odnosno institucija koje izdaju certifikate koji će biti međunarodno priznati. Problem jr i nedostatak olakšica prilikom izvoza proizvoda, a mišljenja smo da bi tvrtke koje se bave izvozom, trebalo da dobiju i poticaj”, kazao je Ećo.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.