Novalić se javio iz zatvora i optužio Vladu, Delić mu odgovorio

Bivši premijer FBiH Fadil Novalić koji trenutno služi kaznu zbog afere “Respiratori” oglasio se na Facebooku.

Naši umirovljenici opet su stavljeni na marginu, a nametnuta vlast morala bi im makar odgovoriti gdje je potrošila 79,5 milijuna KM namijenjenih za povećanje mirovina!?

Kada smo 2018. godine u partnerstvu s umirovljenicima donijeli reformski Zakon o MIO, članovima od 78. do 82. definirali smo povećanje mirovina, navodi na početku objave Novalić.

Potom se osvrnuo na član 79. koji je odredio redovno usklađivanje, odnosno obavezno povećanje u zavisnosti od rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i indeksa potrošačkih cijena (CPI).

Ovaj član garantira povećanje mirovina na način da opći rast boljitka društva (koji je definiran rastom BDP-a) prati i primanja umirovljenika i da se usklađivanjem eliminira negativan utjecaj rasta cijena, piše osuđeni Novalić.

Zatim, kaže “kako su mirovine u Federaciji u znatnom zaostatku za ostatkom primanja društva”, a kako je na njegov  inzistiranje u Zakon ubačen i član 80. koji omogućava Vladi i izvanredno povećanje mirovina onda kada postoji rast BDP i suficit MIO proračuna.

Dalje navodi kako je taj član glavni faktor realnog povećanja mirovina, tj. popravljanja statusa umirovljenika.

U travnju 2023. godine, kada je nasiljem nad Ustavom nametnuta Vlada Federacije BIH, prihodi Federalnog zavoda MIO od doprinosa za MIO i prihodi po osnovu drugih propisa su bili veći od rashoda za 79,5 milijuna KM.

Sukladno Zakonu o MIO i ostalim pozitivnim propisima ta sredstva su se mogla potrošiti samo za isplatu mirovina.  Ova Vlada je Rebalansom Proračuna ta sredstva preusmjerila u druge namjene, uglavnom za namirenje raznih “apetita” stranaka, skupina i pojedinaca u Parlamentu Federacije koji je upravo zbog tih financijskih interesa podržavaju.

Obzirom da se prihodi FZ MIO u skladu sa čl. 125. i 130. Zakona o MIO ne smiju trošiti za druge namjene osim za isplatu mirovina i troškova Zavoda, kršenjem ovog zakona prekršen je i Zakon o Proračunima, sasvim je jasno da je umirovljeničkih 79,5 milijuna KM nezakonito potrošeno, zaključio je u svojoj objavi Fadil Novalić.

Uskoro se oglasio i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Jesu li to naši umirovljenici “opet” na margini? Kad nisu bili? Bivši premijer Vlade FBiH obratio se javnosti sa svog Facebook profila s informacijom koja kaže da se naši umirovljenici opet stavljaju na marginu. Jasno je da to nije istina i to ćemo obrazložiti, ali ne možemo a da se ne osvrnemo na paradoks u riječi “opet”. Sugerira li bivši premijer da je njegova Vlada ostavljala umirovljenike na margini i da se ta praksa nastavlja ili se jednostavno nije uspio izraziti?

Srpnja 2022. godine bivši premijer video porukom obratio se umirovljenicima i kazao im, citiramo: Mirovine ove godine povećavamo po drugi put. Zahvaljujući stanju naše ekonomije i Zakonu o MIO-u, u svibnju smo isplatili prvo povećanje, a sada smo i pred isplatom drugog. To će ukupno biti 11 posto za ovu godinu. Ali to neće biti kraj naše podrške za umirovljenike Federacije u 2022, poručio je premijer Novalić, kraj citata.

Točno je da je pravilno reći usklađuju, a ne povećavaju se mirovine, shodno stanju ekonomije i Zakonu MIO, te da imaju dva usklađivanja tijekom godine, bez obzira želio to premijer ili ne. Praktično, nema nikakav utjecaj na to, osim ako odluči kršiti Zakon, a u to nećemo ulaziti.

Netočno je da je povećanje, odnosno usklađivanje u 2022. godini iznosilo 11 posto jer službeni podaci kazuju da je to bilo 7,30 posto.
Nekorektno je zakonska usklađivanja zvati podrškom umirovljenicima jer to nije podrška već zakonsko pravo. U osnovi, ako bismo se koristili rječnikom i narativom bivšeg premijera mi bismo mogli napisati recimo da je “nametnuta” Vlada FBiH u 2023. godini osigurala najviši iznos podrške umirovljenicima jer te prošle godine povećanje, odnosno usklađivanje mirovina iznosilo je rekordnih 16,25 posto i to je praktično najveći iznos povećanja od 2018. godine do danas.

Istina je pak, da za povećanje, odnosno usklađivanje mirovina jedino relevantno je ono što Zakon kaže, a Zakon kaže da se ono vrši dva puta tijekom godine i to u skladu s rastom BDP-a i indeksa potrošačkih cijena.

Ali da budemo do kraja transparentni i da govorimo službenim činjenicama jer tako mi to radimo, usporedit ćemo povećanja, odnosno usklađivanja mirovina  u posljednjih šest godina.

  • 2018. – 3.50 %
  • 2019. – 3.50 %
  • 2020. – 2.80 %
  • 2021. – nije bilo povećanja/usklađivanja mirovina
  • 2022. – 7.30 %
  • 2023. – 16.25 %
  • 2024. – 6,55 %

Nije zgoreg istaknuti ni činjenicu da u 2021. godini nije bilo usklađivanja mirovina, ni izvanrednog, ni redovnog, kako kažu, zbog negativnih ekonomskih pokazatelja prouzrokovanih pandemijom koronavirusa, s tim da su isplaćene jednokratne pomoći u srpnju i prosincu.
Dakle, o kakvim to velikim povećanjima mirovina govorimo u godinama prije 2023. i 2024., kad su se uglavnom kretala iz godine u godinu u sličnim rasponima.

Također, treba biti iskren, pa istaknuti i to da je jedini nominalni skok bio 2023. godine u kojoj su mirovine povećane 16,25 %, međutim, inflacija je bila enormna, tako da je realna kupovna moć umirovljenika bila praktično manja. To povećanje nije moglo pokriti inflaciju, gdje je primjera radi litra jestivog ulja bila skoro 5 KM, dok je npr. u 2024. povećanje 6,55 %, ali su cijene/inflacija značajno manje, tako da litra ulja iznosi oko 2,50 KM, tako da se ovih 16,25 posto praktično istopilo, a realni efekti i kupovna moć umirovljenika u ovoj godini su praktično veći, iako je nominalno postotak usklađivanja mirovina manji u odnosu na 2023. godinu.

Ono na što se posebno treba osvrnuti je tvrdnja bivšeg premijera o navodnom trošenju sredstava od 79,5 milijuna KM namijenjenih za povećanje mirovina, koja su navodno “preusmjerena” rebalansom u druge namjene.

Takve tvrdnje, osim što su jeftini populizam i neistinite, imaju za cilj i unošenje nemira u umirovljeničku populaciju, i to onaj dio njih koji nije upućen u stvarno stanje stvari.

Sam bivši premijer, a i predstavnici umirovljenika dobro poznaju funkcioniranje sustava mirovinskog osiguranja u Federaciji BiH i sasvim izvjesno znaju da mogućnost “preusmjeravanja” sredstava od doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje kategorično je nemoguća i neizvodiva.

Sredstva od doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje isključivo se po zakonu mogu trošiti za isplatu mirovina i ne postoji, niti pojedinac, niti bilo koji drugi dio vlasti koji bi ta namjenska sredstva mogao preusmjeriti za druge svrhe.
Kako su u laži kratke noge, najbolje se vidi iz dvije činjenice. Prva je općepoznata da FZ MIO, odnosno mirovinski sustav u FBiH, funkcionira na principu isplate mirovina u kojem ne postoji mogućnost akumuliranja sredstava.

Sva sredstva koja se u tijeku mjeseca skupe iskoriste se u cijelosti za isplatu mirovina, a u sustavu ne ostane praktično akumulirana niti jedna konvertibilna marka.
Radi navedenog je u najmanju ruku, neozbiljno govoriti kako je prethodna Vlada FBiH 2023. godine zaslužna za navodni suficit od 79,5 milijuna KM, koji je, kako je već navedeno, nije niti zakonski, niti faktički moguć u mirovinskom sustavu. Bivši premijer bi to kao ekonomist morao znati i zna.

Druga bitna činjenica koja potvrđuje netočnost iznesenih navoda vidljiva je iz činjenice da nikakvim rebalansom proračuna FBiH, niti Financijskog plana FZMIO, nije umanjena ni jedna stavka, a što je također lako provjerljiva i općepoznata činjenica koju može provjeriti svaka osoba jednostavnim uvidom u važeći proračun koji je javnosti dostupan na web stranici Federalnog ministarstva financija.

Naprotiv, pojedine stavke su povećane, kao što je slučaj sa sredstvima za liječenja umirovljenika koja su udvostručena u odnosu na vrijeme vlade kojom je rukovodio bivši premijer.

Također, kako bismo dodatno rasvijetlili ovih 79 milijuna, podsjećamo javnost da postoje određena otvorena tehnička pitanja oko knjiženja sredstava za povoljnije umirovljenje, a koja nisu nastala jučer, ni prošle godine. Naime, ta pitanja bila su otvorena i za vrijeme bivšeg premijera, pa pošto ih nije riješio, nejasno je zašto baca rukavicu u potpuno pogrešnom smjeru, a na stranu to što se nameće sasvim opravdano pitanje zašto se od 2018. godine do 2023. godine ovo pitanje nije rješavalo.

Možda da zamolimo bivšeg premijera da nam to malo rasvijetli, pa da i nama i umirovljenicima bude bjelodanije što se to čekalo i što se to sada očekuje po ovom pitanju.

Unatoč provokacijama i neosnovanim optužbama, resorno ministarstvo rada i socijalne politike svjesno je teškog položaja naših umirovljenika i nastoji zajedno sa predstavnicima umirovljenika iznaći rješenja koja će utjecati na poboljšanje njihovog položaja i kvaliteta života. Ostajemo dosljedni tom cilju i nastojat ćemo biti vlada koja ne obećava uprazno, niti daje obećanja koja traju toliko da se zaborave ona prethodna neispunjena. A takvih je mnogo jer da nije ne bismo o ovome ni pisali,” stoji u priopćenju federalnog ministra Adnana Delića.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • 6.55,
    Novalić je samo prošle godine i uskladio i povećao mirovine 16% i više ako se ne varam a ti smiji.U njegovu mandatu su mirovine povećane sa 330 KM na 650 KM,hvala mu u ime 70% umirovljenika pa I onih koji su odradili 40 godina i u starosti jedva imaju za režije I lijekove.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.