Tko su najveći strani ulagači u BiH?

Direktne strane investicije u prošloj godini, prema procjenama Centralne banke BiH, iznosile su 1,7 milijardi KM.

Ipak, ovo su još uvijek procjene, a službeni rezultati o točnom iznosu stranih investicija u BiH za cijelu 2023. godinu znat će najkasnije sredinom kolovoza.

Za potrebe platnog bilansa Bosne i Hercegovine, procijenjene su direktne strane investicije za 2023. godinu u iznosu od 1,7 milijardi KM, a konačni službeni podaci biće objavljeni na web stranici Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) nakon završetka godišnjeg istraživanja za 2023. godinu, najkasnije do 15. kolovoza 2024. godine, kazali su iz Centralne banke BiH za BiznisInfo.ba.

Prema njihovim navodima, CBBiH trenutno raspolaže podacima za devet mjeseci 2023. godine, a prema tim podacima, direktne investicije u BiH iznosile su 1,44 milijardi KM.

U pogled direktnih investicija, u prvih devet mjeseci 2023. godine najviše investicija zabilježeno je iz Rusije, potom Nizozemske i Hrvatske.

U odnosu na isto razdoblje 2022. godine (siječanj – rujan 2022.), direktne strane investicije su veće za 278,8 milijuna KM.

Najviše direktnih stranih investicija u devet mjeseci 2023. godine, bilo je u financijske uslužne djelatnosti, zatim proizvodnju koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, te proizvodnju i opskrbljivanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija.

U pogledu stanja direktnih investicija u BiH, zaključno sa 31.12.2022. godine najviše investicija zabilježeno je iz Austrije, Hrvatske i Srbije.

ŽZH ponovno bilježi rast broja zaposlenih

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

1 komentar

  • Bio sam siguran da su muslimanske zemlje najveći ulagači ali eto umim se ija nekada prevariti. Ali da rusi najviše ulažu to me je vrlo iznenadilo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.