Županijsko tužiteljstvo provjerava navode o zlouporabama na mostarskim izborima – Jabuka.tv

Županijsko tužiteljstvo provjerava navode o zlouporabama na mostarskim izborima

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije naredilo je u srijedu provjere navoda iz kaznene prijave koju je podnio Hrvatski narodni sabor BiH o masovnim prijevarama na nedjeljnim izborima u Mostaru.

Tužiteljstvo je formiralo predmet na temelju prijave Hrvatskog narodnog sabora. Policiji je naloženo provjeravanje tih navoda, rekla je za Hinu Ana Rajič, glasnogovornica županijskog tužiteljstva sa sjedištem u Mostaru.

Uz nadzor tužiteljstva provode provjere o navodnim izbornim prijevarama i inženjeringu.

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH uputio je dan nakon završetka izbornog procesa u Mostaru kaznenu prijavu tvrdeći da je analizom konačnog biračkog popisa za grad Mostar uočen veliki nerazmjer u broju prijavljenih birača na većinskim hrvatskim gradskim područjima koja su ujedno i izborne jedinice.

Izrazili su sumnje da su se bošnjački birači iz istočnog dijela grada fiktivno prijavljivali na nove adrese stanovanja u zapadnome dijelu Mostara samo zbog izbora kako bi utjecali na promjenu rezultata i otimanja nekoliko vijećničkih mandata Hrvatima.

HNS-a BiH tvrdi da je riječ o više stotina slučajeva čija brojnost ukazuje na organizirano djelovanje.

Ponajprije su upozorili da su se ove nezakonite radnje odvijale u izbornome području Jug u kojemu je vodeća bošnjačka stranka prema aktualnim rezultatima uspjela uzeti jedan vijećnički mandat HDZ-u BiH koji bi mogao biti presudan kod izbora novoga gradonačelnika.

HNS BiH je upozorio da su fiktivne prijave posebno bile primjetne u naseljima Gubavica, Pijesci i Buna.

U srijedu je Gradsko izborno povjerenstvo u Mostaru prebrojalo sve listiće s nedjeljnih izbora, te su ih zajedno s drugim izbornim materijalom uputili Središnjem izbornom povjerenstvu u Sarajevu koje je ponovno objavilo nepotpune rezultate glasovanja u nedjelju.

Nakon obrađenih 88,67 posto glasova s gradske liste, HDZ BiH je osvojio 16.134 glasa, slijedi bošnjačka Koalicija za Mostar s potporom 13.479 birača, treći je BH blok kojega čini SDP i Naša stranka. Četvrta je Hrvatska republikanska stranka, a izborni prag prolazi još srpska lista “Ostajte ovdje” koja će imati jednoga vijećnika u Gradskom vijeću Mostara koje broji 35 vijećnika.

Novi preliminarni rezultati izbora za Gradsko vijeće Mostara

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • slađana bevandu ministra policije pod hitno smjeniti a sve koji su zadnjih mjesec dana promjenili fiktivno adrese krivično goniti.zato su i izbori u Mostaru pomjerni da se ovo može raditi kao što su muslimani (ILI KAKO SE VEĆ ZOVU)ovo stalno radili za Stolac.NA DOBRO VAM DOŠAO BADNJI DAN I ČESTIT BOŽIĆ SVIM DOBRONAMJERNIM LJUDIMA

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.