Znate li zašto visoke temperature nazivamo “pasjim vrućinama”?

Ovaj se izraz tijekom ljeta može čuti bezbroj puta, a malo tko zna zašto on zapravo postoji.

Možda ste prilikom korištenja ovog izraza mislili da ‘pasja vrućina’ ima veze sa psima jer im je zbog dlake teško podnositi velike temperature, no čini se da to baš i nema veze s tim.

Name, to je objasnila dr. Barbara Kovačević iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u svom znanstvenom članku ‘Slijepi putnici na pasjim vrućinama’, piše portal Srednja.hr.

Iako se obično misli da je frazem motiviran suosjećanjem s najboljim čovjekovim prijateljem kao životinjskom vrstom koja teško podnosi žegu i vrućinu, tomu nije tako. Frazem pasja vrućina vuče podrijetlo još iz antičkih vremena i povezan je s pojavom Sirijusa – najsjajnije zvijezde na noćnome nebu koja se u današnje doba u našim krajevima može vidjeti nisko nad horizontom krajem jeseni i zimi.

Međutim, Sirijus je kao najsjajnija zvijezda u zviježđu Velikoga psa (lat. Canis maior) prema nama relevantnim antičkim izvorima, ali i nekim ranijim egipatskim izvorima, bio vidljiv tijekom ljeta, preciznije rečeno, krajem srpnja i u prvoj polovici kolovoza (Ladan, T. Etymologicon. 2006.).

Stari su Rimljani kao i stari Grci zvijezdu Sirijus zvali još i Pasjom zvijezdom (lat. Stella canicola)“, objasnila je dr. Kovačević.

(www.jabuka.tv | Foto:Pixabay)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.